Όπως τονίζουν στο iefimerida.gr, ο κίνδυνος να προκύψουν νέες πανδημίες στο μέλλον είναι μεγάλος. «Η έλευση του κορωνοϊού έφερε μεγάλες καθυστερήσεις στο πρόγραμμα του εμβολιασμού. Αυτό μας ανησυχεί ιδιαίτερα, καθώς οι παιδικοί εμβολιασμοί προσέφεραν μεγάλη προστασία στη δημόσια υγεία. Στην Ελλάδα είχαμε από τα πιο υψηλά ποσοστά εμβολιασμού στην Ευρώπη, που έφταναν το 94%. Πλέον, οι εμβολιασμοί έχουν μειωθεί και δεν αποκλείεται να παρατηρηθεί έξαρση σε ορισμένες γνωστές παιδικές ασθένειες και επιδημίες, ενώ πάντα καραδοκούν νέες επιδημίες. Τα τελευταία 40 χρόνια είχαμε 32 νέες επιδημίες», τονίζει ο Γιάννης Τούντας, ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής.
Μετά την επανεμφάνιση κρουσμάτων ιλαράς, κοκκύτη και διφθερίτιδας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) καλεί με οδηγίες όλες τις χώρες να κινητοποιηθούν. Στην τελευταία ανακοίνωσή του κάνει αναφορά για 57 περιπτώσεις διφθερίτιδας στην Ευρώπη από τις αρχές του έτους και τονίζει ότι χρειάζεται επαγρύπνηση και υποψία στους γιατρούς που εξετάζουν ασθενείς που παρουσιάζουν δερματικά έλκη ή σημεία λοίμωξης αναπνευστικού.
«Τρέχουμε να καλύψουμε τα κενά», λένε οι παιδίατροι
Από την πλευρά τους, οι παιδίατροι αναφέρουν ότι από πέρυσι τρέχουν να καλύψουν τα κενά του πρώτου διαστήματος της πανδημίας. Μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον καταγράφηκε κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στα παιδιά, με αποτέλεσμα πρακτικά να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν εμβολιασμοί μέχρι να αναρρώσουν. Αυτό επέφερε επιπλέον καθυστερήσεις.
«Μέσα στην πανδημία, αυτά τα τελευταία 2,5 χρόνια, παρατηρήθηκε μείωση των εμβολιασμών των εφήβων κατά 20% και στα μικρότερα παιδιά κατά 10% σε ό,τι αφορά τους κοινούς εμβολιασμούς. Τα ποσοστά αυτά εμπνέουν ανησυχία, καθώς, αν συνεχιστούν, είναι θέμα χρόνου να προκύψουν και άλλες πανδημίες, τις οποίες είχαμε καταστείλει με τους συνήθεις εμβολιασμούς που διενεργούμε εδώ και δεκαετίες. Ήδη, έχει ανοίξει "παραθυράκι" για την επανεμφάνιση του κοκκύτη, της διφθερίτιδας και άλλων ασθενειών», υπογραμμίζει ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης.
Οι εμβολιασμοί δεν αφορούν μόνο τα παιδιά, αλλά και τους ενηλίκους
Το μήνυμα προς τους γονείς είναι να κοιτάξουν τα βιβλιάρια υγείας των παιδιών τους και να απευθυνθούν στους παιδιάτρους ώστε να κάνουν τα εμβόλια. Αυτό δεν αφορά μόνο στα παιδιά, αλλά και στους ενηλίκους. «Ειδικότερα, οι γυναίκες που πρόκειται να μείνουν έγκυοι αυτή την περίοδο και δεν έχουν κάνει το εμβόλιο του κοκκύτη, καλό θα ήταν να το κάνουν, καθώς έχει παρατηρηθεί πτώση των αντισωμάτων έναντι του ιού. Ενδέχεται λοιπόν να κολλήσουν το παιδί που θα γεννήσουν μέχρι αυτό να συμπληρώσει την κατάλληλη ηλικία που απαιτείται για τον εμβολιασμό του. Είχαμε σχετική αναφορά για 3 θανάτους. Αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει…», εξηγεί ο γνωστός παιδίατρος.
Ενδεικτικό του εμβολιαστικού… κενού που έχει δημιουργηθεί, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη χρήση της μάσκας προστασίας και την καραντίνα, ήταν η εκδήλωση πολλών κρουσμάτων γρίπης μέσα στο καλοκαίρι, αλλά και άλλων ιώσεων. «Ο κορωνοϊός και η καραντίνα πίεσαν τις άλλες ιώσεις. Το καλοκαίρι όμως βρήκε την ευκαιρία η γρίπη να φουντώσει και ως αποτέλεσμα είχαμε πολλά κρούσματα» σχολιάζει ο κ. Μαζάνης.
Η μείωση των τακτικών εμβολιασμών βάζει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία
Αυτό που επισημαίνουν οι ειδικοί είναι οι γονείς να κατανοήσουν ότι η καθυστέρηση βάζει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Το θέμα έχει απασχολήσει αρκετά την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στις τελευταίες συνεδριάσεις της. Η Επιτροπή επαναφέρει το ζήτημα υποχρεωτικότητας των εμβολίων για το σχολείο. Τα εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι υποχρεωτικό, ωστόσο ο μη εμβολιασμός δεν επισύρει «ποινές» για την προσέλευση των παιδιών στο σχολείο, θέμα που θα πρέπει να εξεταστεί από την κυβέρνηση, σύμφωνα με τους ειδικούς. «Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρούνται στην αφάνεια επικίνδυνα νοσήματα», καταλήγουν.
Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., τα παγκόσμια προγράμματα εμβολιασμών για παιδικές ασθένειες αποτρέπουν δύο έως τρία εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Εν μέσω πανδημίας τριάμισι εκατομμύρια παιδιά έχασαν την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου και του κοκκύτη, και άλλα τρία εκατομμύρια δεν έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου της ιλαράς. Το 2019 ο αριθμός των εντελώς ανεμβολίαστων παιδιών ήταν 13,6 εκατομμύρια, και το 2020 ανέβηκε στα 17,1 εκατομμύρια.
Δείτε επίσης
- ΕΟΠΥΥ: Πώς θα προμηθευόμαστε τα φάρμακα το 2025 - Οι συνταγές που «κουρεύονται» και οι αλλαγές
- Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και κίνδυνοι: Τι πρέπει να προσέξετε στην κατανάλωση φαγητού και αλκοόλ -
- Mpox: Συναγερμός στον ΕΟΔΥ: Καταγράφηκαν 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα
- Κατάθλιψη: Παγκόσμια μελέτη αποκαλύπτει τις τροφές, «ασπίδα»
- Υγεία: Αυτοι είναι οι επικρατέστεροι για τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ