Ιπποφαές: 5 λόγοι για να το εντάξουμε στη διατροφή μας

  28 October, 2020 ΥΓΕΙΑEY ZHNΑΡΘΡΑ
Ιπποφαές: 5 λόγοι για να το εντάξουμε στη διατροφή μας

Πηγή αντιοξειδωτικών, βιταμινών, ιχνοστοιχείων, μετάλλων καθώς και λιπαρών οξέων Ω3, Ω6 και Ω9, το ιπποφαές, αυτή η πορτοκαλί υπερτροφή ευεργετεί τον οργανισμό μας σε πολλαπλά επίπεδα.

Πιστεύεται ότι πήρε την ονομασία του από τις λέξεις ίππος (άλογο) και φάος (φως, λάμψη) γιατί αποτελούσε τροφή για τα άλογα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Συγκεκριμένα είχε παρατηρηθεί ότι χάρη στο ιπποφάες τα τραυματισμένα ή άρρωστα άλογα ανάρρωναν γρηγορότερα και αποκτούσαν πιο λαμπερό τρίχωμα.
Πράγματι, μετέπειτα επιστημονικές αναλύσεις αποκάλυψαν ότι το ιπποφάες είναι μία «βόμβα υγείας» για τον οργανισμό, αφού είναι εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, τόσο σε ποικιλία όσο και σε ποσότητα. Βασικό χαρακτηριστικό του είναι οι περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικές ουσίες και κυρίως σε βιταμίνη C και Ε, και μάλιστα σε μεγαλύτερη ποσότητα απ’ ό,τι υπάρχει στα ακτινίδια, τα πορτοκάλια και τις ντομάτες. Επιπλέον είναι πηγή των βιταμινών του συμπλέγματος Β, ιχνοστοιχείων, μετάλλων (ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, χαλκό, κάλιο σελήνιο, ψευδάργυρο) καθώς και λιπαρά οξέα Ω3, Ω6 και Ω9.

Ας δούμε αναλυτικά πώς μας ωφελεί
*Προστατεύει την καρδιά
Τα λιπαρά οξέα και τα αντιοξειδωτικά του περιορίζουν την κακή χοληστερίνη και προλαμβάνει καρδιαγγειακές παθήσεις.

*Τονώνει το ανοσοποιητικό
Τα πολύτιμα συστατικά που προαναφέραμε ενισχύουν τον οργανισμό ενάντια σε χρόνιες παθήσεις, στην πρόωρη γήρανση και από ορισμένες μορφές καρκίνου.

*Υποστηρίζει τα μάτια
Χάρη στο β-καροτένιο και στην ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία ζεαξανθίνη, μειώνει τις πιθανότητες εκδήλωσης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και άλλες οφθαλμικές παθήσεις.

*Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του μυϊκού και νευρικού συστήματος
Χάρη στην περιεκτικότητά του σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

*Αντιμετωπίζει δερματικά προβλήματα

Σε αυτήν την περίπτωση, εφαρμόζουμε τοπικά το έλαιό του. Η ισχυρή αντιφλεγμονώδης, αντιμικροβιακή και επουλωτική ιδιότητά του θεωρείται αποτελεσματική για παθήσεις του δέρματος, όπως έκζεμα, ακμή, ψωρίαση και έγκαυμα.

Πώς το καταναλώνουμε

Ο καρπός του μπορεί να προστεθεί σε φαγητά και τροφές όπως το γιαούρτι. Επίσης μπορεί να γίνει μαρμελάδα, αλλά και να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή λικέρ. Πίνεται και ως ρόφημα, βράζοντας 4-5 καρπούς σε ένα μπρίκι με νερό για 3-4′.

 

  28 October, 2020 ΥΓΕΙΑEY ZHNΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα