Αντιπροσωπεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δ. Φαιστού παραβρέθηκε στη συζήτηση στο ΔΣ του δήμου Φαιστού στις 19-4-2017 για τον προϋπολογισμό του 2017 και τοποθετήθηκε ως εξής:
1. Ο προϋπολογισμός είναι κομμένος και ραμμένος στις οδηγίες της εγκυκλίου για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, πράγμα που σημαίνει τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης σε τοπικό επίπεδο με την υπερφορολόγηση των δημοτών και την ταυτόχρονη στέρησή τους από έργα, υπηρεσίες και υποδομές. Πρόκειται για έναν αντιλαϊκό, φοροεισπρακτικό προϋπολογισμό που έχει στο στόχαστρο τη λαϊκή οικογένεια, στην οποία ενιαία, κράτος και Τοπική Διοίκηση, φορτώνουν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης.
2. Η οικονομική καχεξία του δήμου Φαιστού για την οποία «γκρινιάζει» η δημοτική αρχή, αλλά την αποδέχεται –όπως κάνουν και όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης- οφείλεται στην πολιτική που απαλλάσσει το κράτος σε μεγάλο βαθμό από την χρηματοδότηση των δήμων (μείωση των ΚΑΠ κατά 60% τα τελευταία χρόνια και για φέτος μείωση της κρατικής χορήγησης προς τους δήμους της χώρας κατά 220 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017), ώστε αυτά τα κονδύλια να χαριστούν στο μεγάλο κεφάλαιο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει πουθενά διεκδίκηση των παρακρατημένων κονδυλίων προς τον Δ. Φαιστού. Αντίθετα εγγράφουν μειωμένες τις απαιτήσεις από το κεντρικό κράτος π.χ «ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ» (έτσι κι αλλιώς οι εισπραττόμενες επιχορηγήσεις είναι πάντα λιγότερες από τις προϋπολογιζόμενες).
Σχεδόν τα μισά έσοδα του Δήμου προέρχονται στην ουσία από τη δημοτική φορολογία-ανταποδοτικά τέλη από τους εργαζόμενους της περιοχής, ενώ τα υπόλοιπα προέρχονται από τη φοροαφαίμαξη των λαϊκών οικογενειών από το κεντρικό κράτος.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τα «ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ» που από 1.486.471 που προϋπολογίστηκαν το 2016 εισπραχτήκαν 1.238.007,24 που σημαίνει ότι η εισπραξιμότητα, για την οποία όλες οι δημοτικές παρατάξεις …νοιάζονται, έφτασε το 83% .
Το ίδιο και για τα «ΕΣΟΔΑ ΑΠΌ ΛΟΙΠΑ ΤΕΛΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ» που η εισπραξιμότητα φτάνει το 159% ενώ για ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ το 245% (!)
Στον αντίποδα βρίσκονται οι επιχορηγήσεις από το κεντρικό κράτος. Συγκεκριμένα από τις «ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΨΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ» στο ταμείο του δήμου έφτασε μόνο στο 30% των προϋπολογισθέντων και για «ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ» μόνο το 24%...
3. Η στρατηγική των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων εξειδικεύεται στο χώρο της Τοπικής Διοίκησης, η οποία ως κομμάτι του κρατικού μηχανισμού αναλαμβάνει σημαντικό ρόλο στην άσκηση της αντιλαϊκής πολιτικής. Η δημοτική αρχή στο Δήμο μας εφαρμόζει την πολιτική που αντιμετωπίζει τον δήμο σαν επιχείρηση, μετρώντας απλά λογιστικά κέρδη και ζημιές. Λειτουργεί με τη λογική της λεγόμενης ανταπόδοσης, δηλαδή της υπερφορολόγησης, βάζοντας στο περιθώριο τις λαϊκές ανάγκες. Έτσι είδαν πέρυσι ως «σωτηρία» του δήμου την πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό δηλ. νέα βάρη για τους δημότες , έκλεισαν δομές όπως ο βρεφικός των Μοιρών και το ΚΑΠΗ, μεθόδευσαν το ξεπούλημα της άρδευσης, κλπ.
Τα νούμερα είναι αδιάψευστα. Στον προϋπολογισμό ούτε ένα ευρώ δεν προϋπολογίζεται για έργα ή μελέτες για αντιπλημμυρική προστασία και αντισεισμική θωράκιση. Και για την επιτυχία του «αναπτυξιακού» χαρακτήρα του προϋπολογισμού αρκεί να δει κάποιος την εκτέλεση των έργων το 2016. Από τα 3.956.559,48 (20,16% του προϋπολογισμού) που προϋπολογίστηκαν για «Έργα» εκτελέστηκαν τα 535.810,49,δηλαδή μόλις το 13,54% του 20,16%. Για «Μελέτες Έρευνες πειραματικές εργασίες και ειδικές δαπάνες» προϋπολογίστηκαν 527.826,33 (μόλις το 2,69% του προϋπολογισμού) και εκτελέστηκαν 109.537,27, δηλαδή το 20,75% του 2,69% του προϋπολογισμού…
4. Το πρόβλημα με την έλλειψη εργαζομένων στο Δ. Φαιστού επίσης παραμένει σοβαρό. Μείωση προσωπικού, πρόσκαιρες, λειψές προσλήψεις, αντικατάσταση της σταθερής μόνιμης εργασίας από την προσωρινή-ελαστική κτλ. Εντατικοποίηση της εργασίας σε καίριους τομείς, όπως είναι η αποκομιδή απορριμμάτων, καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση των 8μηνιτών στην καθαριότητα που αντί να μονιμοποιηθούν, απλώς παρατάθηκαν οι συμβάσεις τους ως το τέλος του 2017, παρά τις τεράστιες ελλείψεις στην υπηρεσία καθαριότητας, ενώ παραμένουν υπό την απειλή της απόλυσης.
5. Ευθύνη για όλα αυτά έχουν όλες οι παρατάξεις του ΔΣ Δ. Φαιστού. Διαφωνούν στα επιμέρους και μάλιστα με τρόπο εμφατικό για να συσκοτίζουν τη σύμπλευσή τους στα ουσιώδη ( ανταποδοτικότητα, εισπραξιμότητα, δήμος -επιχείρηση κτλ). Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν έγινε καμία ουσιαστική συζήτηση για τον προϋπολογισμό και μόνο ένας δημοτικός σύμβουλος από την παράταξη της πλειοψηφίας έκανε μια σύντομη τοποθέτηση. Κατά τ’ άλλα από τους παρόντες κλίθηκε η εισπραξιμότητα σε όλες τις πτώσεις, ενώ ήταν έκδηλη η …ανυπομονησία να περαιωθεί η συνεδρίαση. Ο δήμος που οραματίζονται για το 2017 συμπυκνώνεται σε μια και μόνο φράση δια στόματος Δημάρχου: « ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ» ως βασικές αρχές για την «υγιή» λειτουργία του δήμου. Με άλλα λόγια υπερφορολόγηση των γνωστών υποζυγίων που θα στερούνται βασικές υποδομές , υπηρεσίες και έργα.
6. Η «Λαϊκή Συσπείρωση», το ΚΚΕ, είναι σε γραμμή αντιπαράθεσης με την εφαρμογή αυτής της πολιτικής στο δήμο μας. Βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα των λαϊκών στρωμάτων για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους. Στη βάση αυτής της αντίληψης προβάλουμε και διεκδικούμε τους εξής στόχους πάλης:
Πλήρης, επαρκής κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του Δήμου.
Πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων φόρων από το κράτος στους ΟΤΑ γιατί είναι χρήματα που ανήκουν στους εργαζόμενους, αφαιρούνται από το εισόδημά τους και αναπληρώνονται από πρόσθετους φόρους, τέλη, κλπ.
Να καταργηθεί κάθε είδους τοπική φορολογία, ανταποδοτικών, αντισταθμιστικών και άλλων τελών που χτυπάνε το λαϊκό εισόδημα.
Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Απαιτούμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα για να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες του Δήμου.
Απαιτούμε έργα υποδομής και πόρους από το κράτος που κατευθύνονται για κάλυψη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας, όπως προστασίας από πλημμύρες, προστασία περιβάλλοντος, άρδευσης, ύδρευσης, αποχέτευσης κλπ
Διεκδικούμε δωρεάν Παιδεία, Υγεία, με κρατική χρηματοδότηση για τις λειτουργικές δαπάνες σχολείων, σχολικών επιτροπών, παιδικών σταθμών. Να καταργηθούν τα τροφεία και οι εισφορές στους παιδικούς σταθμούς.
Σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να υπάρξει όφελος για τις λαϊκές οικογένειες, για τους ανέργους, για τους εργαζόμενους και τη νεολαία της περιοχής. Καλούμε σε κοινωνική συμμαχία τη φτωχή αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους με την εργατική τάξη, τους άνεργους να παλέψουν για τα δικαιώματά τους.
Τίποτα δεν χαρίζεται – όλα με αγώνες κατακτιούνται!