« Ο Δήμος ως φοροεισπράκτορας, συνεχιστής της αντιλαϊκής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο».

mesaralive  12 March, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
« Ο Δήμος ως φοροεισπράκτορας, συνεχιστής της αντιλαϊκής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο».

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Φαιστού.

Ευθύνες στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, για την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Δήμοι, επιρρίπτει με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Φαιστού.

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «όπως ακριβώς συνέβη και με το Δήμο Γόρτυνας, έτσι και ο Δήμος Φαιστού δεν μπορεί να καταρτίσει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και φαίνεται πως μπαίνει σε καθεστώς «εξυγίανσης» .

Και εδώ αναδεικνύονται περίτρανα οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που ενώ ισχυρίζονται ότι το μνημόνιο μας τελείωσε η πραγματικότητα τους διαψεύδει, καθώς στα πλαίσια της αντιλαϊκής πολιτικής, στα πλαίσια ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ, οι Δήμοι καλούνται να στηρίξουν την αντιλαϊκή λαίλαπα αδιαφορώντας για τις δραματικές επιπτώσεις της στη λαϊκή οικογένεια, καθώς με τις κατευθύνσεις του παρατηρητηρίου και της διαρκούς επιτήρησης που επιβάλλει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα οδηγούνται στη συνεχή αφαίμαξη».

Ευθύνες και στη «Διοίκηση του Δήμου»

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται «Βέβαια, τεράστιες είναι και οι ευθύνες της Διοίκησης του Δήμου που στηρίζει και συμβάλλει στην υλοποίηση του "Καλλικράτη" και αποδέχεται τη συνεχώς μειoύμενη χρηματοδότηση από την κεντρική εξουσία.

Υπενθυμίζουμε ότι έχουμε προειδοποιήσει -και επιβεβαιωθήκαμε- ότι όσο θα δέχεται η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου προϋπολογισμούς δραστικά μειωμένους, όπως ήταν ήδη από τον πρώτο χρόνο του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», τόσο χρόνο με το χρόνο θα μειώνονται ακόμα περισσότερο.

Το «όραμα» της ανάπτυξης του Δήμου Φαιστού, με το οποίο τόσο ασχολήθηκαν προεκλογικά οι δημοτικές παρατάξεις που απαρτίζουν το Δ.Σ. Φαιστού, εξανεμίστηκε σε ανέξοδες υποσχέσεις περί «ανταγωνιστικότητας του προϋπολογισμού» στο μέλλον και σε απέλπιδες προσπάθειες να είναι ισοσκελισμένος βγάζοντας στο σφυρί και τα «χρυσαφικά» (είδαμε στον προϋπολογισμό γραμμένα 1.000.000 ως προϋπολογιζόμενα έσοδα από την εκποίηση ακίνητης περιουσίας, ακούσαμε για την «επιτυχία» της παραχώρησης της υπηρεσίας και των υποδομών άρδευσης που συμφέρει(!) τον δήμο -επιχειρηματία).

Το ΚΚΕ δικαιώθηκε με τη θέση του ότι η μεγάλη – αν όχι η συντριπτική – πλειοψηφία των προβλημάτων είναι απόρροια της γενικής πολιτικής γραμμής ότι είναι αδύνατον να υπάρχει τοπική ευημερία, να υπάρχουν φιλολαϊκές νησίδες, αντιμετώπιση τοπικών και περιφερειακών ανισοτήτων, όσο υπάρχει η βάρβαρη και αντιλαϊκή κεντρική πολιτική εξουσία των μονοπωλίων.

Η πάγια διεκδίκηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, μάλλον ουδόλως περνά από το μυαλό της δημοτικής αρχής του Δήμου, ενώ η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης δήλωνε πως είναι «δικαίωση» η ομόφωνη ψήφιση του προϋπολογισμού από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φαιστού καθώς είναι ακριβώς ο ίδιος με του 2014, πλην το θέμα της εκποίησης της ακίνητης περιουσίας .

Άλλωστε πώς να κρύψει κανείς πως πράγματι είναι το ίδιο αντιλαϊκός και ταξικός… Αυτή η ομοφωνία δεν είναι τυχαία καθώς, παρά τις επιμέρους διαφορές, -π.χ. η μείζων αντιπολίτευση καταψήφισε την αναθεώρηση του προϋπολογισμού- πλειοψηφία και αντιπολίτευση στο Δήμο Φαιστού στηρίζουν τις πολιτικές που εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις που εναλλάσσονται κινούμενες στη ρότα της ΕΕ και προσηλωμένες στις επιταγές της.

Βασικό θέμα για όλες τις παρατάξεις στο Δ.Σ Φαιστού αποτελεί η βελτίωση της «εισπραξιμότητας» των δημοτικών τελών φτάνοντας μέχρι και σε κατασχέσεις, με λίγα λόγια η ενδυνάμωση του ρόλου του δήμου ως φοροεισπράκτορα, συνεχιστή της αντιλαϊκής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο, ενδυνάμωση της φορολεηλασίας από το τοπικό κράτος. Χαράτσωμα, που προβάλλεται ως νομοτέλεια.

Αιρετοί που στηρίζουν αυτή την πολιτική , και αρνούνται να διεκδικήσουν τα δισ. που παράνομα παρακρατεί η κυβέρνηση - συνεχίζοντας την τακτική και των προηγούμενων κυβερνήσεων - από τους θεσμοθετημένους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Καυγάς στην πλάτη των δημοτών από «απολιτικές – αδέσμευτες-ακομμάτιστες» δημοτικές παρατάξεις για το ποιος διαχειρίζεται καλύτερα τα ψίχουλα που δίνονται για έργα…

Αυτά τα ψίχουλα, τα οποία πρέπει να δυναμώσουν τη λαϊκή οργή που πρέπει να μεταφραστεί σε συμμαχία ανατροπής του καθεστώτος του κεφαλαίου που τα θέλει όλα για τον εαυτό του. Εμείς αυτό λέμε, γι' αυτό αγωνιζόμαστε».

Και καταλήγει η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Φαιστού:

«Ο Καλλικράτης ή όπως αλλιώς θα μετονομαστεί (κατά τα πρότυπα μετονομασίας της τρόϊκα σε θεσμούς) δεν είναι απλά ένας νόμος που εκχωρεί αρμοδιότητες στους δήμους.

 Ακυρώνει την ενιαία, δημόσια και δωρεάν παροχή υπηρεσιών και σε συνδυασμό με το κλείσιμο της στρόφιγγας των χρηματοδοτήσεων, ανοίγει το δρόμο της άμεσης ή έμμεσης παρέμβασης του μεγάλου κεφαλαίου σε έργα και υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα Για το ΚΚΕ είναι στην πρώτη γραμμή η πλήρης κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών.

Καλούμε την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα να οργανώσουν και να δυναμώσουν την πάλη τους για να ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, που εφαρμόζει τόσο η κυβέρνηση, όσο και τα τοπικά κρατικά όργανα, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, να οργανώσουν την αντεπίθεση, την απόκρουση της αντιλαϊκής πολιτικής που θα συνεχίσει να φορτώνει βάρη τα λαϊκά στρώματα, να παλέψουν με τη λαϊκή συμμαχία ενάντια τα μονοπώλια και την εξουσία τους, με στόχο τη λαϊκή εξουσία και την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων».

 

mesaralive  12 March, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα