H καταστροφική δράση των λαγοκέφαλων φέρνει...αποζημιώσεις
Να δοθούν χρήματα στους ψαράδες που έχουν πληγεί από τους λεσσεψιανούς εισβολείς εισηγήθηκε η Μαρία Κοζυράκη
Εντός των επόμενων ημερών προκηρύσσεται το έργο για τη συνολική αντιμετώπιση των μεταναστευτικών εισβολέων - κυρίως λαγοκέφαλου και λεοντόψαρου - που έχουν έρθει στις νότιες θάλασσες της Κρήτης και έχουν προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στο θαλάσσιο οικοσύστημα και στον εξοπλισμό των αλιέων.
Ταυτόχρονα θα γίνει και εισήγηση για να ληφθεί η απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για καταβολή αποζημιώσεων των αλιέων της Κρήτης, ως προς τις καταστροφές του εξοπλισμού που χρησιμοποιούν για να κάνουν τη δουλειά τους και να ζήσουν τις οικογένειές τους.
Τις πληροφορίες αυτές αποκάλυψε στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» χτες, μετά από σημαντικές διεργασίες στο Χανιά με τη συμμετοχή του αρμόδιου γενικού γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χαράλαμπου Κασσίμη, η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη.
Συγκεκριμένα, στα Χανιά την Τρίτη έγινε η 7η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στη συνεδρίαση συμμετείχε η υπηρεσία διαχείρισης του προγράμματος του υπουργείου με προεδρεύοντα τον κ. Κασσίμη, παρουσία επιτρόπου από την Ευρωπαϊκή Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης.
«Αρχίζει η αντιμετώπιση των εισβολέων»
Αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, ακολούθησε σύσκεψη για τα θέματα του λαγοκέφαλου και του λεοντόψαρου, παρουσία της προϊσταμένης του άλλου, σχετικού προγράμματος αλιείας και θάλασσας, Ευθυμίας Γιόκαλα, εκπροσώπου Αλιείας του υπουργείου και εκπροσώπου του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ.
«Εγώ μιλάω με το υπουργείο για το θέμα αυτό εδώ και δύο εβδομάδες για δύο βασικές ενέργειες που θα υλοποιηθούν άμεσα. Το ένα θέμα είναι ότι η διαχειριστική Αρχή του προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας εκδίδει τις επόμενες μέρες προκήρυξη για σχέδιο διαχείρισης για τα εισβολικά είδη και κυρίως για τον λαγοκέφαλο και το λεοντόψαρο. Και ουσιαστικά μέσα σε ένα διάστημα μικρό, το ανώτερο δύο ετών, ερευνητικοί φορείς θα μελετήσουν τα δύο είδη - τον βιολογικό τους κύκλο, τις συνήθειές τους, τους τρόπους εξάπλωσης αναπαραγωγής - και θα παραδίδουν σταδιακά τα στοιχεία της μελέτης τους, έτσι ώστε να μπορούν να προτείνουν ικανά μέτρα αντιμετώπισης, καταπολέμησης και ακόμα να εξετάσουν και τη δυνατότητα αξιοποίησής τους», αποκάλυψε στην εφημερίδα η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.
«Θα εισηγηθεί αποζημιώσεις ψαράδων»
«Το δεύτερο το οποίο τέθηκε επιτακτικά από μένα και το αποδέχτηκε ο κ. Κασσίμης ήταν ότι ο ίδιος αύριο (σ.σ. σήμερα) θα εισηγηθεί στον υπουργό Σταύρο Αραχωβίτη να υπάρξει αποζημίωση των αλιέων για καταστροφή του εξοπλισμού τους από τον λαγοκέφαλο και το λεοντόψαρο και να βρεθούν πόροι από τη Γενική Διεύθυνση Αλιείας του υπουργείου και από εθνικούς πόρους για τα χρήματα αυτά...».
Όπως εξηγεί η Μαρία Κοζυράκη, αυτό είναι ευκολότερο όχι για την απολεσθείσα παραγωγή για την οποία δεν υπάρχουν στοιχεία, αλλά για την αποζημίωση του εξοπλισμού τους και την ανανέωσή του.
Σε ό,τι αφορά τα γενικότερα συμπεράσματα από τη χτεσινή Επιτροπή, η Μαρία Κοζυράκη είπε ότι μέσα από τη νέα προγραμματική περίοδο θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στη στήριξη της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και στη στήριξη του δασικού μας πλούτου.
«Δίνεται βάρος σε σχέση με τα μέτρα δάσωσης και αναδάσωσης γεωργικών γαιών που είναι σε εξέλιξη. Μέτρα σε σχέση με την πρόληψη και την αποκατάσταση ζημιών σε φυσικά δασικά οικοσυστήματα από διάφορα αίτια», όπως μας είπε η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις