Η είκονα της τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα-Τα δεδομένα για την Κρήτη
Ο χάρτης της τουριστικής ανάκαμψης στην Ελλάδα: Ποιές περιοχές πάνε καλύτερα
Ικανοποίηση, προβληματισμός, αγωνία αλλά και απόγνωση, επικρατεί στον κλάδο του τουρισμού στη χώρα. Τηρουμένων των αναλογιών, στη Βόρεια Ελλάδα η εικόνα της τουριστικής κίνησης είναι καλή, ωστόσο στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές και τα νησιά του Ιονίου, είναι χαμηλή έως και μηδαμινή σε κάποιες περιπτώσεις.
Ειδικότερα, στη Χαλκιδική, που αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στη Μακεδονία οι επαγγελματίες του τουρισμού είναι πλήρως οργανωμένοι και η πληρότητα αγγίζει το 35%.
«Κάνουμε ένα βήμα μπροστά, δύο πίσω κυρίως με τα χερσαία σύνορα», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος. Εξήγησε ότι η μέση πληρότητα για τον Ιούλιο κινείται στο 30% με 35% και σίγουρα είναι καλύτερη σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με τον ίδιο έχουν ανοίξει τα περισσότερα καταστήματα στη Χαλκιδική, εμπορικά όπως και εστιατόρια και αυτό είναι θετικό γιατί δίνει την εικόνα ενός οργανωμένου προορισμού.
Το γραφικό Πήλιο κρατά τα ηνία της Θεσσαλίας με την περιοχή να καταγράφει αυξητικές τάσεις στον τουρισμό. Σύμφωνα με τον Κώστα Λεβέντη επίτιμο πρόεδρο των Ξενοδόχων Μαγνησίας, από την 1η Ιουλίου οπότε άνοιξαν τα αεροδρόμια παρατηρείται αυξητική τάση και οι τουρίστες πληθαίνουν όσο προχωρούν οι μέρες. Εξήγησε ότι το Πήλιο έχει μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία, πάνω από το 80% έχει ανοίξει.
Η Κρήτη, δέχεται φέτος περίπου το 1/3 των τουριστών σε σύγκριση με πέρυσι, με τον δήμο Χερσονήσου να έχει τη τιμητική του. Σύμφωνα με τον πρόεδρο ταξιδιωτικών πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλη Βλατάκη, οι περισσότεροι τουρίστες πάνω στο δήμο Χερσονήσου και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 20.000 επισκέπτες από την 1η Ιουλίου. Ανέφερε ότι ο Αύγουστος αναμένεται να κινηθεί σε επίπεδο τουριστικής κίνησης αντίστοιχα με τον Ιούλιο του 2019 και ο Σεπτέμβριος όπως ο Μάιος του 2019. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι θα υπάρξει κάποια κίνηση και τον Οκτώβριο.
Αποκαρδιωτική είναι ωστόσο η εικόνα στην Αρχαία Ολυμπία, όπου η βασικότερη «δεξαμενή» τουριστών είναι από τις κρουαζιέρες.
Η έλλειψη τουρισμού από τη Βρετανία έχει πλήξει σοβαρά και τα νησιά του Ιονίου, που τροφοδοτούνται κυρίως από Άγγλους τουρίστες Είναι μεγάλη η εξάρτηση από την βρετανική αγορά, εξηγεί στον ΣΚΑΪ ο Γεράσιμος Τιμοθεάτος, πρόεδρος των Ξενοδόχων Κεφαλονιάς και Ιθάκης.
Η κυβέρνηση αναμένεται να επανεξετάσει την απαγόρευση πτήσεων από Βρετανία έως τις 15 Ιουλίου.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Κρήτη: «Στοπ» στους επενδυτές της «χρυσής βίζας»-Στα €800.000 το όριο μόνο για ακίνητα άνω των 120τμ
- Τουρισμός: Στα επίπεδα προ πανδημίας παγκοσμίως το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
- Νότια Κρήτη: Eνα μικρό-μεγάλο road trip πλάι στο Λιβυκό πέλαγος
- Στα σκαριά νομοσχέδιο για τον τουρισμό μετά τον σάλο με το beach bar στη Ρόδο
- Κορυφαίος πασχαλινός προορισμός και φέτος η Κρήτη