Η Ε.Ε. θα καθορίσει το μέλλον των ελαιώνων στην Κρήτη

  13 June, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Η Ε.Ε. θα καθορίσει το μέλλον των ελαιώνων στην Κρήτη

Στα χέρια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται ο φάκελος που αφορά τους ελαιώνες της Κρήτης και τις αποζημιώσεις για τις περσινές καταστροφές.

Πρόκειται για έναν φάκελο, το περιεχόμενο του οποιου ειναι τεκμηριωμένο από όλες τις απόψεις, όπως αναφέρει μιλώντας στο newshub.gr o πρόεδρος των αμπελουργών -ελαιοπαραγωγών Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Τις επόμενες ημέρες θα σταλεί στις Βρυξέλλες, στην αρμόδια Επιτροπή της Ε.Ε. προκειμένου να εξετάσει το φάκελο και να αποφανθεί για τη χορήγηση ή όχι των αποζημιώσεων.

Εκφράζεται όμως η αισιοδοξία ότι η έκβαση του θα ειναι αίσια και οι ελαιοπαραγωγοί θα δουν να φτάνει σε αυτούς μια ικανοποιητική οικονομική στήριξη.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για έναν φάκελο που αποτελεί το αποτέλεσμα της μελέτης και καταγραφής η οποία πραγματοποιήθηκε από τις επιστημονικές ομάδες του νησιού, τα Οικονομικά Επιμελητήρια, τις ΔΑΟΚ, τις αρμόδιες Υπηρεσίες και φυσικά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον κ. Ιερωνυμάκη, αφού εγκριθεί ο φάκελος, τότε θα υπαρξουν και ανακοινώσεις για τα χρήματα που θα χορηγηθούν από την Ε.Ε. «Το πρώτο βήμα ειναι να δεχτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι υπαρχει ζημιά, που οφείλεται στις αλλαγές που έχουν γίνει στην κλιματολογικές συνθήκες. Από εκεί και μετά θα μάθουμε και το ποσό», σημειώνει ο πρόεδρος των αμπελουργών και ελαιοπαραγωγών Κρήτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φάκελοι προς την Ε.Ε. έχουν συσταθεί και στο παρελθόν. Ο συγκεκριμένος όμως, με δεδομένα τα στοιχεία που περικλείει και τα αίτια για τα οποία ζητείται η αποζημίωση, μπορεί να δημιουργήσει ένα δεδικασμένο.

newshub.gr

 

  13 June, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ