Η απραξία «σκοτώνει» το ελαιόλαδο - Στα τάρταρα οι τιμές

  17 June, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Η απραξία «σκοτώνει» το ελαιόλαδο - Στα τάρταρα οι τιμές

Στόχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι η παρακολούθηση της αγοράς του ελαιολάδου και των επιπτώσεων που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού. Στόχος των ελαιοπαραγωγών ειναι η διάσωση του προϊόντος τους, σε μια χρονιά που εξελίσσεται... εφιαλτική.

Προχθες ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης  πραγματοποίησε συνάντηση με την Εθνική Διεπαγγελματική Ελαιολάδου, θέτοντας τα συγκεκριμένα θέματα επί τάπητος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπήρξε ενδελεχής αναφορά στα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο του Ελαιολάδου και αποφασίστηκε η δημιουργία συμβουλευτικής ομάδας για χάραξη στρατηγικής σε θέματα ελαιοκομίας.  

Επιπροσθέτως, αποφασίστηκε η από κοινού διοργάνωση ημερίδων ανά περιφερειακή ενότητα, με τη Διεπαγγελματική Ελαιολάδου και τοπικούς φορείς για τη διαχείριση της πληροφορίας που σχετίζεται με τις καλλιεργητικές φροντίδες, τους μετασυλλεκτικούς χειρισμούς  έως την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων. Τέλος, συζητήθηκε το ζήτημα αναμόρφωσης του κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ. 

Ο κ. Βορίδης τόνισε από την πλευρά του ότι το Υπουργείο συνεχίζει να παρακολουθεί στενά και να αξιολογεί τα προβλήματα που εντοπίζονται στον πρωτογενή τομέα και θα συνεχίσει να παρεμβαίνει καίρια και ουσιαστικά, προκειμένου να προασπίσει και να αναδείξει το άκρως ποιοτικό ελληνικό προϊόν. 

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος, και οι εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου, Παναγιώτης Καραγιάννης, Μανώλης Γιαννούλης, Διονύσης Καραπάνος, Ανανίας Καραχανίδης και Γιώργος Οικονόμου.

Αγωνία στο «κόκκινο»

Όπως έχει γράψει το newshub.gr την ίδια ώρα, η ελιά βρίσκεται σε μια από τις πιο κρίσιμες καμπές, καθώς η ανθοφορια τους έχει ξεκινήσει και ειναι σε εξέλιξη. Κάτι που σημαίνει ότι οι ελιές είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες και δεκτικές σε κινδύνους που μπορει να οδηγήσουν σε ζημιά στον ανθό, με σημαντική επίπτωση στην παραγωγή του χειμωνα.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, με την εναλλαγή των καιρικών συνθηκών και ιδιαίτερα με τον καύσωνα που καταγραφηκε, οι ελαιώνες στην Κρήτη δέχτηκαν ένα καίριο πλήγμα, το οποίο θα φανεί στο μέλλον, ως προς τις επιπτώσεις του. Όπως λένε οι ειδικοί και φυσικά οι ίδιοι οι ελαιοπαραγωγοί αυτή η περίοδος είναι πολύ κρίσιμή για το δέντρο, γιατί συμπίπτει µε την έναρξη του σχηματισμού της νέας βλάστησης σε αυτό.

Είναι μια περίοδος, όπου το κάθε δέντρο ζητά πολλά θρεπτικά στοιχεία και για να μην εξαντληθούν τα αποθέματα του απαιτείται η ανθρώπινη παρέμβαση, προκειμένου να κρατήσει τον ανθό. Αυτό σημαίνει κόστος για τους αγρότες, οι οποίοι βλέπουν πως η χρονιά που είναι σε εξέλιξη είναι συνέχεια της προηγούμενης.

Αδιάθετο το λάδι

Και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά όταν στις δεξαμενές ιδιωτών και εμπόρων παραμένουν πολύ μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου και στην Κρήτη, φανερώνοντας την πλήρη ακινησία στην αγορά του ελαιολάδου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όσες πράξεις καταγράφονται, γίνονται αποσπασματικά και μεμονωμένα με την τιμή των ελαιοπαραγωγών που καταφέρνουν να δώσουν έστω κάποια ποσότητα λαδιού να μην ξεπερνά τα 2.40 ευρώ, αναλόγως της ποιότητας.

Ο κανόνας όμως είναι η απραξία και η αδιαφορία για το μέλλον των ποσοτήτων λαδιού που είναι εδώ και μήνες αποθηκευμένες σε αποθήκες και δεξαμενές αγροτών και εμπόρων.
Ο ενημερωμένος πίνακας με τις τιμές, από το ΣΕΔΗΚ, είναι αποκαλυπτικός...

newshub.gr

 

  17 June, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ