Η ακρίβεια αλλάζει τις συνήθειες των Κρητικών

neakriti.gr  15 October, 2023 ΑΡΘΡΑ
Η ακρίβεια αλλάζει τις συνήθειες των Κρητικών

Κόβουν ακόμα και τα ταβερνάκια οι Έλληνες ή έστω μειώνουν δραματικά τη συχνότητα με την οποία πήγαιναν παλιότερα, για να πιούν ένα κρασί με τους φίλους και τις οικογένειές τους. Μάλιστα, στην Κρήτη θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι, μετά από μια τόσο καλή τουριστική περίοδο, οι ταβέρνες θα περάσουν στην ακριβώς αντίθετη κατάσταση και ήδη πολλοί καταστηματάρχες έχουν αρχίσει να ανοίγουν μόνο συγκεκριμένες μέρες της εβδομάδας, για να αντέξουν το μεγάλο λειτουργικό κόστος από τη μια και τη χαμηλή προσέλευση του κόσμου!

Μιλώντας στο neakriti.gr, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Μπάμπης Λεκάκης, μας περιέγραψε μία κατάσταση που όσο μπαίνουμε στον χειμώνα θα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Διότι, πλέον, η ανεξέλεγκτη ακρίβεια όχι μόνο δοκιμάζει τις αντοχές των νοικοκυριών, αλλά ταυτόχρονα αλλάζει και τις συνήθειες του Έλληνα, ακόμα και τις πιο... παραδοσιακές.

Εξάλλου, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος”, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα, που δε λέει να κοπάσει, έχει αναγκάσει τους πολίτες να περιορίσουν τις εξόδους τους σε εστιατόρια και ταβέρνες και αντιθέτως να παραγγέλνουν από το σπίτι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου της εστίασης, το delivery παρουσιάζει αύξηση κατά περίπου 10% σε σχέση με το 2022, ενώ η κίνηση στα καταστήματα το πρώτο εξάμηνο του 2023 έχει μειωθεί κατά 35,8%.

«Το πρώτο πράγμα που κόβει ο κόσμος όταν ζορίζεται οικονομικά είναι η διασκέδαση. Στη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές οι επισκέψεις των πελατών έχουν περιοριστεί κατά 15%-20%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει και το 70%», αναφέρει στο neakriti.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ Θεσσαλονίκης, Γιάννης Φιλοκώστας.

Ανάλογη κατάσταση παρατηρείται και στην Αθήνα, σύμφωνα με εργαζόμενους στον κλάδο της εστίασης, οι οποίοι δηλώνουν πως, έπειτα από την πανδημία, άρχισε να δουλεύει πολύ το delivery, με τα εστιατόρια να έχουν κόσμο μόνο το σαββατοκύριακο, κυρίως σε τουριστικές περιοχές.

Ανοίγουν λιγότερες μέρες

Αλλά από τον κλάδο της εστίασης εκτιμούν ότι θα υπάρξουν νέες ανατιμήσεις λόγω της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η έρευνα που πραγματοποίησε το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ το α' εξάμηνο του 2023, που καταγράφηκε μαζική αύξηση των τιμών στην εστίαση σε πάνω από το 50% των επιχειρήσεων.

«Το καλοκαίρι δεν μπορείς να έχεις απόλυτη εικόνα, λόγω του τουρισμού. Αλλά σίγουρα, τώρα, μετά που θα κλείσουν τα ξενοδοχεία, θα δούμε την κατάσταση. Εγώ πιστεύω ότι στα delivery σε ό,τι αφορά την Κρήτη η αύξηση της κίνησης σε σχέση με το 2022 είναι παραπάνω από 10%. Τώρα που φεύγει ο τουρισμός, θα δούμε ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο. Ήδη έχουν αποφασίσει πολλοί να μην ανοίγουν όλες τις μέρες. Να ανοίγουν, δηλαδή, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή το απόγευμα. Διότι, όταν ένα κατάστημα είναι ανοιχτό κάθε μέρα από το πρωί μέχρι το βράδυ και να μπαίνουν δύο πελάτες και να έχει πιο πολλά έξοδα απ’ ό,τι έσοδα, δεν μπορεί να επιβιώσει έτσι ένα κατάστημα μαζικής εστίασης», είπε στο neakriti.gr ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ και αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Μπάμπης Λεκάκης.

Το δίλημμα του καταναλωτή

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ακρίβεια έχει πλήξει όλα τα επίπεδα. Την έχουν και οι επιχειρηματίες. Την έχουν και οι καταναλωτές. Και πώς σκέφτεται ο καταναλωτής; Σου λέει, “αν είναι να βγω μια βόλτα έξω και θα πάω σε μια ταβέρνα και θα πληρώσω 15 με 20 ευρώ”... Και μιλάμε για τιμές λογικές. Αυτό που διαπιστώνουμε εμείς και το ξέρουν και οι καταναλωτές είναι ότι ανά άτομο το κόστος σε μια ταβέρνα είναι γύρω στα 15 με 20 ευρώ. Λέει λοιπόν ο καταναλωτής, “καλύτερα να παραγγείλω ένα σουβλάκι να το φάω στο σπίτι μου με 5 ευρώ και να κάτσω να δω και την τηλεόρασή μου και μια χαρά”... Έτσι μια οικογένεια θα φάει μέσω delivery με 15 και 20 ευρώ και όχι με 60».

Στο σημείο αυτό, ο Μπάμπης Λεκάκης λέει ότι «βγαίνει ακόμα ο κόσμος. Αλλά έχει μειώσει τις εξόδους του και τις επισκέψεις του στις ταβέρνες. Γιατί, όταν τα προηγούμενα χρόνια ξέραμε ότι είναι υποχρεωτικό να βγούμε όλα τα Σάββατα και βρίσκαμε όλα τα μαγαζιά γεμάτα. Και τώρα πλέον, όταν λες ότι “θα βγω, αλλά θα περιορίσω τις εξόδους μου σε ένα Σάββατο τον μήνα”, αυτόματα μειώνονται και οι τζίροι και η κίνηση... Και θα σας παραπέμψω στην αρχή της τουριστικής κίνησης που τα πράγματα δεν είχαν ακόμα αρχίσει να είναι καλά, οπότε και υπήρχαν πολλά μαγαζιά στο Ηράκλειο που έβαλαν λουκέτο».

 

neakriti.gr  15 October, 2023 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα