Γλυκά από τα παλιά: 6 συνταγές για έξτρα δόση νοσταλγίας και σιροπιού

Κλασικά και αξεπέραστα όσα χρόνια κι αν περάσουν, τα παλιομοδίτικα γλυκά, είτε σπιτικά είτε σπεσιαλιτέ των παλιών ζαχαροπλαστείων, εξακολουθούμε να τα ετοιμάζουμε σε διάφορες παραλλαγές καθημερινές και γιορτές και παραμένουν τα αγαπημένα μας. Μια εξάδα γλυκά αυτού του τύπου περιέχει αυτή η μικρή συλλογή. Οι «γλώσσες της πεθεράς», φτιαγμένες από σφολιάτα, ελαφρώς σιροπιασμένες και γεμισμένες με παχιά κρέμα ζαχαροπλαστικής ή σαντιγί (ή και τα δύο), είναι μια πειραιώτικη σπεσιαλιτέ που μοιάζει με το κορνέ. Κλασικό νοσταλγικό γλυκό είναι και το σαλάμι, που το λέμε και μωσαϊκό, το οποίο έφτιαχναν οι μαμάδες σε πλήθος διαφορετικών παραλλαγών, αλλά και το εκμέκ με βάση τσουρέκι, ή κανταΐφι ή ακόμα και βασιλόπιτα ή κάποιο κέικ της αρεσκείας μας, το οποίο σιροπιάζουμε και από πάνω του απλώνουμε μια παχιά, πλούσια κρέμα κι έπειτα σαντιγί. Η πάστα ταψιού, ένα γλυκό με μαλακό σοκολατένιο κέικ-παντεσπάνι, κρέμα ζαχαροπλαστικής και γκανάς σοκολάτας για επικάλυψη, θυμίζει κάπως την πάστα φούρνου του Βόλου, που κι εκείνη περιέχει τα ίδια αυτά υλικά αλλά και κρέμα σεράνο. Όσο για την καρυδόπιτα, από τα κλασικότερα ελληνικά γλυκίσματα, με μικρές παραλλαγές ανά τόπο, και τις καριόκες, έχουν κι εκείνα φανατικούς υποστηρικτές.
Δείτε εδώ 6 συνταγές για ρετρό γλυκά
Δείτε επίσης
- Τέμπη: η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας ανοίγει τον δρόμο για τη δίκη
- Αλέξης Τσίπρας: Στην τελική ευθεία η έκδοση του βιβλίου του Τι γράφει,πότε βγαίνει στα βιβλιοπωλεία
- Το Ισραήλ και η Χαμάς βρίσκονται «πολύ κοντά» σε συμφωνία, λέει ο Λευκός Οίκος
- Τελικά γιατί αγαπάμε τόσο το φθινόπωρο; Η επιστήμη απαντά
- Πόθεν Έσχες: Τι δηλώνει το «δίδυμο ΟΠΕΚΕΠΕ» Αυγενάκη - Βορίδη