Γιουβέτσι με αρνάκι, ντομάτα και μυρωδικά

gastronomos.gr  13 October, 2023 ΑΡΘΡΑ
Γιουβέτσι με αρνάκι, ντομάτα και μυρωδικά

Υλικά

Μερίδες: 4-5

 800 γρ. αρνάκι, μπούτι, χωρίς κόκαλο, σε κομμάτια πάχους 4 εκ.
 1 1⁄2 κιλό ντομάτες ώριμες, κομμένες στα 4
 1 μάτσο άνηθος ή μάραθος
 150 γρ. κρεμμύδι ξερό, σε φέτες
 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
 1.200 ml ζωμός κότας ή νερό
 300 γρ. κριθαράκι μέτριο
 80 γρ. βούτυρο αγελάδος
 1 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο + 1 κουτ. σούπας ρίγανη φρέσκια, ψιλοκομμένα, ή από 1/2 κουτ. γλυκού ξερά
 80 ml ελαιόλαδο + 50 ml για το κριθαράκι +50 ml για το αρνί
 αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
 100 γρ. λιαστές ντομάτες, χοντροκομμένες, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Διαδικασία

Για να φτιάξουμε αρνάκι γιουβέτσι με ντομάτα και μυρωδικά αρχικά βάζουμε, σε μια κατσαρόλα, τις ντομάτες, το μάτσο άνηθου (ή μάραθου), τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, τον ζωμό κότας, τα 80 ml ελαιόλαδο και αλατοπίπερο.
Βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 30-40 λεπτά.
Αφαιρούμε το μάτσο του μυρωδικού και με το ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε τα υπόλοιπα υλικά μέσα στην κατσαρόλα (ή λιώνουμε το όλον σε δόσεις, στον πολυκόφτη).
Σε φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε το κριθαράκι στα 50 ml ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, για 1 λεπτό.
Προσθέτουμε το πολτοποιημένο ντοματόζουμο και ανακατεύουμε.
Μαγειρεύουμε για 10-12 λεπτά, μέχρι να γίνει το κριθαράκι.
Ρίχνουμε το βούτυρο, το θυμάρι, τη ρίγανη, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
Παράλληλα, αλατοπιπερώνουμε και λαδώνουμε το αρνί.
Ψήνουμε σε σχαροτήγανο ή σε άλλο αντικολλητικό τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, για 7-8 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει, ή το ψήνουμε στο γκρίλ του φούρνου για 10 λεπτά από κάθε πλευρά.
«Συνθέτουμε» το γιουβέτσι, σερβίροντας το κριθαράκι με το αρνί κομμένο σε φέτες και, αν θέλουμε, με τις λιαστές ντομάτες. Η τελευταία πινελιά: λίγο ωμό πικάντικο ελαιόλαδο.

 

gastronomos.gr  13 October, 2023 ΑΡΘΡΑ