Γιουβάλ Νόα Χαράρι: Η τεχνητή νοημοσύνη θα ελέγξει την ανθρωπότητα φτιάχνοντας νέες θρησκείες

https://www.naftemporiki.gr/  08 May, 2023 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Γιουβάλ Νόα Χαράρι: Η τεχνητή νοημοσύνη θα ελέγξει την ανθρωπότητα φτιάχνοντας νέες θρησκείες

Μια μέρα μετά την ανακοίνωση του νονού της τεχνητής νοημοσύνης ότι αποσύρεται από την έρευνα στον τομέα αυτό έχοντας τρομάξει από την εξέλιξη της και ενώ πληθαίνουν οι φωνές για την ανάληψη πρωτοβουλιών για τον έλεγχο στην εξέλιξη αυτής της τεχνολογίας ο διάσημος ιστορικός και συγγραφέας Γιουβάλ Νόα Χαράρι δίνει μια νέα διάσταση στους φόβους που ελλοχεύουν από την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης και τον τρόπο που μπορεί αυτή να… υποδουλώσει την ανθρωπότητα.

Οι ανησυχίες ειδικών και μη για την τεχνητή νοημοσύνη περιστρέφονται γύρω από την πρόβλεψη ότι κάποια στιγμή τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα αποκτήσουν κάποιου είδους συνείδηση η οποία θα τα οδηγήσει στην απόφαση ότι η ύπαρξη των ανθρώπων είναι πλέον περριτή ή/και επικίνδυνη για τα ίδια τα συστήματα αυτά αλλά και τον πλανήτη και θα επιδιώξουν να μας εξοντώσουν έχοντας σημαντικές πιθανότητες να το πετύχουν.

Ο Χαράρι μιλώντας σε επιστημονικό συνέδριο στην Ελεβετία παρουσίασε μια νέα εκδοχή για αυτό το ζήτημα αναφέροντας ότι δεν χρειάζεται η τεχνητή νοημοσύνη να μας εξοντώσει με φυσικό τρόπο αφού θα μπορεί να μας ελέγξει δημιουργώντας νέες θρησκείες τις οποίες θα ακολουθούν τυφλά οι άνθρωποι παγιδευμένοι σε ένα κόσμο παρόμοιο με αυτόν που παρουσιάζεται στην σειρά κινηματογραφικών ταινιών «Matrix».

«Η τεχνητή νοημοσύνη έχει περάσει ένα νέο σύνορο ‘κατακτώντας’ τη γλώσσα μας και είναι πλέον σε θέση να τη χρησιμοποιήσει για να διαμορφώσει τον ανθρώπινο πολιτισμό. Στο μέλλον ίσως δούμε τις πρώτες λατρείες και θρησκείες στην ανθρώπινη ιστορία των οποίων τα σεβαστά κείμενα θα έχουν γραφτεί από κάποια μη ανθρώπινη νοημοσύνη. Φυσικά, οι θρησκείες σε όλη την ιστορία ισχυρίζονταν ότι τα ιερά τους βιβλία γράφτηκαν από κάποια άγνωστη ανθρώπινη νοημοσύνη. Αυτό δεν ίσχυε ποτέ πριν αλλά θα μπορούσε να γίνει αληθινό πολύ, πολύ γρήγορα, με εκτεταμένες συνέπειες. Οι μηχανές έχουν πλέον τα εργαλεία για να μας τοποθετήσουν σε ένα κουκούλι, σε έναν κόσμο ψευδαισθήσεων που θα μοιάζει με το Matrix» ανέφερε ο Χαράρι και συνέχισε

«Σε αντίθεση με ό,τι υποθέτουν ορισμένες θεωρίες συνωμοσίας, δεν χρειάζεται πραγματικά να εμφυτευθούν τσιπ στον εγκέφαλο των ανθρώπων για να τους ελεγχθούν ή να χειραγωγηθούν. Για χιλιάδες χρόνια προφήτες και πολιτικοί χρησιμοποιούσαν τη γλώσσα και την αφήγηση για να χειραγωγήσουν και να ελέγξουν τους ανθρώπους και να αναδιαμορφώσουν την κοινωνία. Τώρα η τεχνητή νοημοσύνη είναι πιθανό να μπορεί να το κάνει. Και από τη στιγμή που μπορεί δεν χρειάζεται να στείλει ρομπότ δολοφόνους για να μας πυροβολήσουν. Μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να πατήσουν τη σκανδάλη μόνοι τους».

Ο Χαράρι ενώνει την φωνή του με όσους ζητούν άμεση λήψη μέτρων ελέγχου της έρευνας και εξέλιξης της τεχνητής νοημοσύνης. «Πρέπει να δράσουμε γρήγορα προτού η τεχνητή νοημοσύνη ξεφύγει από τον έλεγχό μας. Οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν μπορούν να πουλήσουν στους ανθρώπους νέα φάρμακα χωρίς πρώτα να υποβάλουν αυτά τα προϊόντα σε αυστηρούς ελέγχους ασφαλείας. Ομοίως, οι κυβερνήσεις πρέπει να απαγορεύσουν αμέσως την κυκλοφορία στον δημόσιο τομέα επαναστατικών εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης προτού αυτά αποδειχθούν ασφαλή».

Naftemporiki.gr

 

https://www.naftemporiki.gr/  08 May, 2023 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ