Πισσαρίδης (νομπελίστας)-  τεχνητή νοημοσύνη

https://www.bankingnews.gr/  08 January, 2024 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ
Πισσαρίδης (νομπελίστας)-  τεχνητή νοημοσύνη

Τους σπόρους της αυτοκαταστροφής σας κινδυνεύουν να σπείρουν οι εργαζόμενοι -ειδικά στον τομέα της πληροφορικής-, προειδοποιεί σε συνέντευξή του ο βραβευμένος με Νομπέλ οικονομολόγος και καθηγητής στο London School of Economics, Κρίστοφερ Πισσαρίδης.
Παρότι λοιπόν ο Πισσαρίδης είναι αισιόδοξος για τον συνολικό αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας, εκφράζει την ανησυχία του ειδικά για όσους εξειδικεύονται στον κλάδο STEM, ελπίζοντας να συμβαδίσουν με την τεχνολογική πρόοδο.
(σ.σ. Το ακρωνύμιο STEM αναφέρεται στους ακαδημαϊκούς κλάδους της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών.)
Όπως είπε, παρά την ταχεία αύξηση της ζήτησης για δεξιότητες STEM, οι θέσεις εργασίας που απαιτούν πιο παραδοσιακές δεξιότητες, όπως η φιλοξενία και η υγειονομική περίθαλψη, θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στην αγορά εργασίας.
«Οι δεξιότητες που χρειάζονται για να συλλεγούν, να αναπτυχθούν και να τα χρησιμοποιηθούν δεδομένα για την ανάπτυξη της επόμενης φάσης της τεχνητής νοημοσύνης θα καταλήξουν παρωχημένες, γιατί η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει τους ανθρώπους που τις διαθέτουν», είπε ο Πισσαρίδης.
«Παρά το γεγονός ότι βλέπετε ανάπτυξη, εξακολουθούν να μην αρκεί ώστε να υπάρξουν αρκετές θέσεις εργασίας για όλους εκείνους τους πτυχιούχους που ασχολούνται με το STEM επειδή αυτό θέλουν να κάνουν».
Σύμφωνα με τον Πισσαρίδη «Αυτή η απαίτηση για αυτές τις νέες δεξιότητες πληροφορικής περιέχουν τους δικούς τους σπόρους αυτοκαταστροφής».
Η δημοτικότητα των θεμάτων STEM, όπως η επιστήμη των υπολογιστών, έχει εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς οι μαθητές ελπίζουν να γίνουν πιο ελκυστικοί για τον μελλοντικό κόσμο της εργασίας.
Η ταχεία άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να μεταμορφώσει τις δεξιότητες των εργαζομένων, καθώς καθιστά ορισμένες εργασίες και ρόλους παρωχημένες.
Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, οι δεξιότητες διαχείρισης, δημιουργικής και ενσυναίσθησης, συμπεριλαμβανομένων των επικοινωνιών, των υπηρεσιών πελατών και της υγειονομικής περίθαλψης, πιθανότατα θα παραμείνουν ψηλά στις προτιμήσεις των εργοδοτών καθώς δεν μπορούν να υποκατασταθούν από την τεχνητή νοημοσύνη.
«Η πλειονότητα των θέσεων εργασίας θα είναι δουλειές που θα σχετίζονται με την προσωπική φροντίδα, την επικοινωνία, τις καλές κοινωνικές σχέσεις, οπότε οι άνθρωποι θα μπορούν να πουν "Θεέ μου, αυτό πρέπει να περιμένουμε στο μέλλον"», είπε ο Πισσαρίδης.
«Δεν θα έπρεπε να κοιτάμε από ψηλά αυτές τις δουλειές».

Oικονομικές συνέπειες

Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται όμως και ο διάσημος ιστορικός, φιλόσοφος και συγγραφέας Yuval Noel Harari.
Όπως επισημαίνει σε συνέντευξή του στον Guardian, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομική κρίση με «καταστροφικές» συνέπειες
Ένα σοβαρό ζήτημα που υπάρχει είναι ότι σε αντίθεση με τα πυρηνικά όπλα που υπάρχει ένα και μόνο επικίνδυνο σενάριο στην περίπτωση της τεχνητής νοημοσύνης δεν υπάρχει ένα «μεγάλο επικίνδυνο σενάριο» που να κατανοούν όλοι.
«Με την τεχνητή νοημοσύνη, αυτό για το οποίο μιλάμε είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός επικίνδυνων σεναρίων, καθένα από τα οποία έχει μια σχετικά μικρή πιθανότητα να συμβεί αλλά που όλα μαζί αποτελούν υπαρξιακή απειλή για την επιβίωση του ανθρώπινου πολιτισμού» λέει ο Harari.
Ως εκ τούτου, ανέφερε ο συγγραφέας, η παγκόσμια σύνοδος κορυφής για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης στη Βρετανία, που έγινε το 2023, ήταν ένα «πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός», επειδή οι κορυφαίες κυβερνήσεις είχαν συγκεντρωθεί για να εκφράσουν ανησυχία για την τεχνολογία και να κάνουμε κάτι για αυτό.
«Ίσως το πιο ενθαρρυντικό ή ελπιδοφόρο πράγμα σε αυτό είναι ότι θα μπορούσαν να πείσουν όχι μόνο την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και την κυβέρνηση της Κίνας να υπογράψουν τη δήλωση.
Νομίζω ότι ήταν ένα πολύ θετικό σημάδι. Χωρίς παγκόσμια συνεργασία, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να χαλιναγωγηθεί το πιο επικίνδυνο δυναμικό της τεχνητής νοημοσύνης» λέει ο Harari.
«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι διαφορετική από κάθε προηγούμενη τεχνολογία, επειδή μπορεί να πάρει αποφάσεις από μόνη της. Σχεδόν εξ ορισμού, είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους ανθρώπους, ακόμη και για τους ανθρώπους που δημιούργησαν την τεχνολογία, να προβλέψουν όλους τους πιθανούς κινδύνους και προβλήματα.
Οι κυβερνήσεις ανέφεραν την απειλή των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που βοηθούν στη δημιουργία βιολογικών όπλων όταν προσπαθούσαν να εξηγήσουν τους κινδύνους στη παγκόσμια διάσκεψη αλλά υπήρχαν και άλλα σενάρια που θα μπορούσαν να εξεταστούν» λέει ο Harari και αναφέρει σημειώνει τον χρηματοπιστωτικό τομέα ως έναν τομέα που ταιριάζει ιδανικά σε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και μια πιθανή πηγή μιας σοβαρής κρίσης που μπορεί να προκληθεί από την τεχνητή νοημοσύνη.
«Αυτό είναι το ιδανικό πεδίο για την τεχνητή νοημοσύνη γιατί είναι μόνο δεδομένα.
Τι θα συμβεί εάν η τεχνητή νοημοσύνη όχι μόνο αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα του κόσμου, αλλά αρχίσει να δημιουργεί νέες οικονομικά συστήματα και προϊόντα που μόνο η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορεί να καταλάβει και κανένας άνθρωπος δεν θα μπορεί;» διερωτάται ο Harari, προσθέτοντας ότι η χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-08 προκλήθηκε από χρεόγραφα (CDO) που λίγοι κατανοούσαν και επομένως ρυθμίστηκαν ανεπαρκώς.
«Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει χρηματοοικονομικά προϊόντα που θα είναι τάξεις μεγέθους πιο περίπλοκες από τα CDO.
Και απλά φανταστείτε την κατάσταση όπου έχουμε ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που κανένας άνθρωπος δεν είναι σε θέση να κατανοήσει και επομένως δεν μπορεί επίσης να ρυθμίσει.
Και τότε υπάρχει μια οικονομική κρίση και κανείς δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει» επισημαίνει ο διάσημος ιστορικός.

www.bankingnews.gr

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

https://www.bankingnews.gr/  08 January, 2024 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα