Γιορτάζει ο Άγιος Τίτος! Μεγάλη γιορτή σήμερα για το Τυμπάκι

mesaralive.gr  25 August, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Γιορτάζει ο Άγιος Τίτος! Μεγάλη γιορτή σήμερα για το Τυμπάκι

Σημαντική ημέρα η σημερινή για την πόλη του Τυμπακίου που γιορτάζει με ευλάβεια και κατάνυξη τον Πολιούχο της Άγιο Τίτο.

Μια μεγάλη γιορτή που εδώ και δεκαετίες αποτελεί θεσμό και συγκεντρώνει πάρα πολύ κόσμο στο Τυμπάκι. Πλήθος πιστών έχει ξεκινήσει από χθες παραμονή της γιορτής να επισκέπτεται την πόλη για να λάβει τη χάρη του Αγίου Τίτου. Οι εκδηλώσεις εορτασμού της πόλης κορυφώνονται σήμερα με την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του διημέρου των εκδηλώσεων, στο Τυμπάκι πραγματοποιείται πανηγύρι, ενώ τα γλέντια με τη συμμετοχή πολύ κόσμου κρατούν μέχρι το πρωί. Χθες παραμονή της γιορτής το Τυμπάκι πλημμύρισε από κόσμο που προσήλθε στον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου να ανάψει το κερί του και στη συνέχεια έκανε την βόλτα του στους δρόμους του Τυμπακίου και διασκέδασε στο γλέντι που κράτησε μέχρι τις πρωινές ώρες, ενώ πραγματοποιήθηκε και η Πρώτη πορεία Μνήμης για την καταστροφή του Τυμπακίου με τους δρομείς να μεταφέρουν την εικονα του Αγίου Τίτου από το Τυμπάκι στην Ι.Μ. Παναγίας Καλυβιανής. Και για όσους δεν κατάφεραν χθες παραμονή της γιορτής του Αγίου Τίτου να βρεθούν στο Τυμπάκι, οι εκδηλώσεις κορυφώνονται σήμερα!!!!!

 

I. ΝΑΟΣ ΑΓ. ΤΙΤΟΥ ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΤΙΤΟΥ ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ

Όπως διαβάζουμε στην Ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας:

Το έτος 1911 αποφασίστηκε η διεύρυνση του παλαιού Ναού του Αγίου Αποστόλου Τίτου διότι είχε αυξηθεί ο πληθυσμός και δημιουργήθηκε πρόβλημα χωρητικότητας. Όταν άρχισαν οι εργασίες για την κατεδάφιση των πλευρικών τοίχων, εγκαταστάθηκε εντός του Ναού, ένα σμάρι μέλισσες, από κάποια κυψέλη της περιοχής. Οι μέλισσες ενοχλούσαν τους εργάτες και δεν τους επέτρεπαν να εργαστούν, παρόλα τα μέτρα που ελήφθησαν εκείνη την εποχή (κάπνισμα με θειάφι κ.α.). Τα Ιερά Μυστήρια (Γάμοι, Βαπτίσεις) που τελέστηκαν εκείνη την χρονική περίοδο έγιναν στα σπίτια. Το γεγονός εκλήφθηκε ως «Σημείο Άνωθεν» για να μη πειραχτεί ο Ναός και έτσι αποφασίστηκε η ανοικοδόμηση μεγαλύτερου, στο διπλανό οικόπεδο ιδιοκτησίας της Εκκλησίας.
Τα θεμέλια του νέου Ναού ετέθησαν το έτος 1925 και περί το 1930 είχε χτισθεί τοίχος, που έφτανε το ύψος του ενός μέτρου επάνω από το υπέργειο δάπεδο. Το έτος 1940 είχε ολοκληρωθεί η οικοδομή και κτίσθηκε ο τρούλος καθώς και όλα τα τμήματα της οροφής από μπετόν. Έπειτα τοποθετήθηκε κάτω από την βόρεια κεραία της οροφής μπροστά στον βορειοανατολικό πεσσό, ξύλινο προσκυνητάρι με εικόνα του Αγίου Τίτου έργο του ζωγράφου Νικολαϊδη. Το προσκυνητάρι αυτό με την εικόνα, βρίσκεται σήμερα στον βόρειο τοίχο του νάρθηκα.
Το έτος 1941 βομβαρδίστηκε το Τυμπάκι από τις γερμανικές δυνάμεις, οι οποίες μετά την κατάληψη της Κρήτης, έφεραν και εγκατέστησαν στην περιοχή ισχυρή δύναμη στρατού και ξεκίνησαν την κατασκευή αεροδρομίου νότια του χωριού, στα κτήματα της μονής Οδηγητρίας και συγκεκριμένα στο μετόχι αυτής «Φωτεινόπουλο». Τότε κατεδάφισαν τα υπάρχοντα κτίσματα του μετοχίου (φάμπρικα, σταύλους, καταλύματα μοναχών) και τον αρχαίο ναό του Γεννεσίου της Θεοτόκου τον επικαλούμενο από τους εντοπίους «Παναγία Φωτεινιανή».
Κατά τον βομβαρδισμό του Τυμπακίου το 1941, από τα πολεμικά γερμανικά αεροπλάνα, συνέβη το εξής θαυμαστό: Μία βόμβα τρύπησε την βόρεια κεραία της οροφής του Ναού και καρφώθηκε στο τσιμεντένιο δάπεδο «σαν σε ζυμάρι» χωρίς να εκραγεί! Μόνο τα πτερύγια της βόμβας έμειναν στην επιφάνεια του δαπέδου και στην οροφή μια μικρή τρύπα, στην οποία διακρινόταν οι σιδηρόβεργες του μπετόν σχηματίζοντας το σημείο του σταυρού και προκαλώντας την απορία πως πέρασε ανάμεσά τους η βόμβα. Το θαύμα έγινε γνωστό στα περίχωρα και όλοι οι κάτοικοι της περιοχής έσπευσαν να το ιδούν.
Μόνον ένα μικρό θραύσμα σιδήρου, καρφώθηκε στην εικόνα που ανέφερα παραπάνω, την μοναδική που υπήρχε στο Ναό τότε και μπροστά στην οποία έπεσε η βόμβα. Αυτό φαίνεται πάνω στην εικόνα μέχρι σήμερα.
Ο Ναός ολοκληρώθηκε μετά την γερμανική κατοχή και εγκαινιάστηκε από τον μακαριστό Επίσκοπο Αρκαδίας Ευγένιο Ψαλιδάκη.
Κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής αποφασίστηκε από την διοίκηση των κατοχικών στρατευμάτων Τυμπακίου, η κατεδάφιση του παλαιού Ναού του Αγίου Τίτου, για την χρησιμοποίηση των οικοδομικών υλικών (λαξευμένες πέτρες) στα κατασκευαστικά έργα του νέου αεροδρομίου των κατακτητών. Για τον λόγο αυτό επιστρατεύτηκε η ομάδα εργασίας (αγγαρείας) απαρτιζόμενη από ντόπιους νέους του Τυμπακίου και των περιχώρων. Όταν ορίστηκε η ήμερα έναρξης της κατεδάφισης του Ναού, έσπευσε επί τόπου ο δραστήριος εφημέριος του, παπά Γιώργης Μαρκαντωνάκης και απαγόρευσε στην ομάδα εργασίας να συμμετέχει στην κατεδάφιση, λέγοντας προς τον γερμανό διοικητή:
«Εμείς οι χριστιανοί χτίζουμε εκκλησίες, δεν γκρεμίζουμε!». Τότε εκείνος θύμωσε και έδωσε εντολή σε ένα γερμανό στρατιώτη να ανεβεί στην οροφή και να ξεκινήσει την κατεδάφιση από την νοτιοδυτική γωνία της. Μόλις κατάφερε εκείνος να ρίξει την πρώτη γωνιακή πέτρα, γκρεμίστηκε και ο ίδιος νεκρός!
Συνέβη τότε μεγάλη ταραχή και προκλήθηκε φόβος και τρόμος στους στρατιώτες, οι οποίοι έφυγαν βιαστικά μαζί με τον επικεφαλής τους αξιωματικό. Οι δε έλληνες με δέος και θαυμασμό για την άμεση επέμβαση του Αγίου Τίτου, απέδωσαν δοξολογία στον Θεό για την παράδοξη διάσωση του Ναού.
Σε αυτόν το παλαιό Ναό, ανάμεσα στα τέμπλα των δύο κλιτών, μπροστά στον πεσσό του Αγίου Βήματος, διασώζονταν μέχρι και την δεκαετία του 1950 σε ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι, η μεγάλη εφέστιος εικόνα του Αγίου Αποστόλου Τίτου (19ου αιώνος). Στο κέντρο της, εικονίζονταν ο Άγιος σε γεροντική ηλικία, ένθρονος, με πλήρη αρχιερατική αμφίεση. Στα τέσσερα πλαίσια της εικόνας ήταν ιστορημένοι οι Άγιοι Δέκα Μάρτυρες της Γορτύνης. Όμοια της (του ίδιου ζωγράφου) υπάρχει στο προσκυνητάρι του νότιου πεσσού του Ναού του Αγίου Τίτου στο Ηράκλειο. Δυστυχώς καταστράφηκε μόνον αυτή με το ξύλινο προσκυνητάρι της, από πυρκαγιά σε εκείνο το σημείο, που ξεκίνησε από το καλάθι των σβησμένων κεριών δίπλα στην εικόνα.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ KEΝΤΡΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΟ ΤΥΜΠΑΚΙ

Ἡ Τοπική Ἐκκλησία, ἔχει ἀνάγκη ἀπό τή δημιουργία ἑνός Πολιτιστικοῦ Κέντρου στό Τυμπάκι, μέ πνευματικές, φιλανθρωπικές, μορφωτικές καί ἄλλες δραστηριότητες καί ἔχει ἀναπτύξει μερικές δραστηριότητες, οἱ ὁποῖες δέν μποροῦν νά λειτουργήσουν ἐπαρκῶς μέ τίς ὑπάρχουσες ὑποδομές.
Ἡ πρώτη κίνηση πού ἔγινε ἦταν νά ἐξασφαλιστεῖ τίτλος ἰδιοκτησίας τῆς ὑπάρχουσας αἴθουσας τοῦ Ἱ. Ν. Ἁγ. Τίτου Τυμπακίου καί τοῦ γύρω χώρου της. Οἱ ἀπαιτούμενες πολεοδομικές ἐνέργειες πού δημοσιεύθηκαν στό Φ.Ε.Κ., οἱ τεχνικές καί συμβολαιογραφικές πράξεις, ἦταν χρονοβόρες καί κράτησαν ἀπό τό ἔτος 2008 μέχρι τό ἔτος 2013.
Ἡ δεύτερη κίνηση πού σχεδιάστηκε ἦταν νά ἀγοραστεῖ γειτονικό οἰκόπεδο, ὥστε νά μεγαλώσει ἡ ὡς ἄνω ἀναφερόμενη ἰδιοκτησία τῆς Ἐκκλησίας. Ἡ κίνηση αὐτή δέν τελεσφόρησε ἐπειδή ἡ τιμή ἀγορᾶς ἦταν ὑψηλή καί ἐπειδή τά συγκεντρωθέντα χρήματα δέν ἐπαρκοῦσαν. Ὅλα τά χρήματα πού συγκεντρώθηκαν, γιά τό σκοπό αὐτό, εἶναι κατατιθεμένα στόν τραπεζικό λογαρισμό τοῦ Ἱ. Ν. Ἁγ. Τίτου Τυμπακίου.
Ἔτσι, τώρα, ἔχουμε ξεκάθαρη εἰκόνα τοῦ χώρου ἐπί τοῦ ὁποίου θά οἰκοδομηθεῖ τό ἐν λόγῳ μελοντικό Κέντρο καί συνεχίζουμε τήν ἐκπόνηση τῶν ἀπαιτούμενων μελετῶν.
Τά παραπάνω χρήματα θά διατεθοῦν μόνο γιά τήν ἀνέγερση τοῦ ἐν λόγῳ Πολιτιστικοῦ Κέντρου.

 

Πηγή: imga.gr

 

mesaralive.gr  25 August, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα