Η εμφάνιση του κορωνοϊού έχει φέρει τα πάνω κάτω στις ζωές όλων μας και το πιο τρομακτικό, που συμβαίνει με αυτόν τον ιό είναι πως δεν ξέρουμε πολλά πράγματα για εκείνον. Οι εξελίξεις είναι απανωτές, καθώς και οι έρευνες καταπολέμησης του ιού είναι εντατικές. Μάλιστα, από μελέτες έχει προκύψει ότι η βιταμίνη D βοηθάει στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, σε προηγούμενο άρθρο μας «Κορωνοϊός: Οι τροφές που προστατεύουν και θωρακίζουν τον οργανισμό» είχαμε αναφερθεί στις τροφές που μας βοηθούν στην αντιμετώπιση του ιού, συμπεριλαμβανομένης και της βιταμίνης D. Ας δούμε,όμως συγκεκριμένα γιατί η εν λόγω βιταμίνη θεωρείται κατάλληλη για την αντιμετώπιση του ιού.
Η βιταμίνη D είναι γνωστό πως δρα κατά της οστεοπόρωσης και της διατήρησης ενός γερού μυοσκελετικού συστήματος, ωστόσο πια συνδέεται με την καταπολέμηση των ιώσεων. Συγκεκριμένα, μελέτες των τελευταίων χρόνων έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D αλληλεπιδρά άμεσα με τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση μολύνσεων της αναπνευστικής οδού, όπως για παράδειγμα η βρογχίτιδα. Σε έρευνα με ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (COPD) δόθηκαν υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων βιταμίνης D για ένα έτος. Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι μόνο όσοι είχαν σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης D αποκόμισαν σημαντικά οφέλη από τη θεραπεία.
Έχοντας αυτά τα δεδομένα και γνωρίζοντας ότι ο κορωνοϊός προσβάλλει το αναπνευστικό, οι επιστήμονες τείνουν να πιστεύουν ότι ένας οργανισμός κατάλληλα εφοδιασμένος με βιταμίνη D έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον ιό απ’ ότι κάποιος που παρουσιάζει έλλειψη. Μάλιστα, φαίνεται η επιστημονική κοινότητα να πιστεύει πως ο λόγος που το καλοκαίρι μειώνονται σχεδόν σε απόλυτο βαθμό οι ιώσεις δεν είναι μόνο ότι λόγω καιρικών συνθηκών, αλλά ξαιτίας της αύξησης της διαθέσιμης βιταμίνης D στο σώμα, η οποία ως γνωστόν λέγεται και η «βιταμίνη του ήλιου».
12 τρόφιμα φουλ σε βιταμίνη D
Πέρα από τις βιταμίνες σε χάπια και τα συμπληρώματα διατροφής, μπορούμε να ενισχύσουμε την πρόσληψη της βιταμίνης D και μέσα από το φαγητό.
Ειδικότερα, υπάρχουν 12 τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη D, οι οποίες δεν πρέπει να λείπουν από την καθημερινή διατροφή μας αυτή την εποχή.
Λιπαρά ψάρια
Ο σολομός και ο τόνος είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης D, είτε πρόκειται για φρέσκο ψάρι είτε για κονσέρβα.
Στρείδια
Δεν είναι απλά μία απολαυστική επιλογή για τους λάτρεις των θαλασσινών, αλλά και μια πολύ ωφέλιμη τροφή, με μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη D.
Τόφου
Το αγαπημένο «τυρί» των vegetarians και vegans εμπλουτίζεται συχνά με βιταμίνη D, άρα είναι ένα τρόφιμο που θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά να βάλουν στο πιάτο τους και οι κρεατοφάγοι.
Μανιτάρια
Το ήξερες ότι τα μανιτάρια είναι το μόνο λαχανικό που μπορεί να παράγει βιταμίνη D; Μάλιστα, ειδικά τα άγρια μανιτάρια, που έχουν εκτεθεί στο φως του ήλιου έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη D.
Αβγά
Τα αβγά είναι από τις πιο ωφέλιμες τροφές, αλλά ειδικά ο κρόκος τους έχει ένα επιπλέον συν, ότι είναι πλούσιος σε βιταμίνη D.
Γαλακτοκομικά ενισχυμένα με βιταμίνη D
Στα ψυγεία των supermarkets μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία από γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γιαούρτι και τυρί, από ζωικό ή φυτικό γάλα, εμπλουτισμένα με βιταμίνη D.
Αλλαντικά
Κάποια αλλαντικά, όπως το χοιρινό και το μοσχαρίσιο σαλάμι ή η μορταδέλα Bologna, εκτός από γεύση προσθέτουν στη διατροφή μας και βιταμίνη D.
Χοιρινό κρέας
Το χοιρινό γενικά είναι τροφή πλούσια σε βιταμίνη D, ωστόσο κάποιες κοπές του κρέατος, όπως τα παϊδάκια (spareribs) έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση.
Δημητριακά πρωινού
Μερικά δημητριακά πρωινού είναι εμπλουτισμένα και με βιταμίνη D. Μπορείτε να δείτε ποια διαβάζοντας τα θρεπτικά συστατικά που αναγράφονται στη συσκευασία τους.
Χυμοί εμπλουτισμένοι με βιταμίνη D
Στην αγορά κυκλοφορούν χυμοί φρούτων εμπλουτισμένοι με βιταμίνη D. Βέβαια θα πρέπει να είσαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί και να μην υπερβάλλετε στην κατανάλωση τους, καθώς συχνά οι συσκευασμένοι χυμοί περιέχουν ζάχαρη.
Μοσχαρίσιο συκώτι
Το μοσχαρίσιο συκώτι είναι μία εξαιρετική πηγή βιταμίνης D, ενώ από την έχει λιγότερες θερμίδες από μία μπριζόλα, άρα θεωρείται καλύτερη επιλογή.
Μαργαρίνη
Το αγαπημένο σου άλειμμα για τις φρυγανιές σου προσφέρει και βιταμίνη D, εκτός από ωραία γεύση.