
Φωτο: onmed.gr
Η βιταμίνη D έχει πολλαπλά και σημαντικά οφέλη για την υγεία μας. Μεταξύ άλλων, δυναμώνει τον σκελετό, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.
Η βασική πηγή βιταμίνης D για τον οργανισμό μας είναι ο ήλιος, αφού τη συνθέτει όταν το δέρμα εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία. Επειδή όμως η έκθεση στον ήλιο κρύβει άλλους κινδύνους –όπως το έγκαυμα και ο καρκίνος του δέρματος– καλό είναι να λαμβάνουμε βιταμίνη D και από τη διατροφή μας.
Δείτε ποιες είναι οι λιγοστές «εκλεκτές» τροφές που μας δίνουν πολύτιμη βιταμίνη D.
1. Γάλα: 1 ποτήρι 250 ml= 100 IU (διεθνείς μονάδες)
2. Τόνος σε κονσέρβα: Μερίδα 120 γρ. = 150 IU
3. Σολομός: Μερίδα 90 γρ. = 450 IU
4. Αυγό: 1 κρόκος = 40 IU
5. Μανιτάρια: Μερίδα 90 γρ. = 400 IU
Οι ενήλικες χρειάζονται κατά μέσο όρο 600 IU βιταμίνης D την ημέρα και οι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών 800 IU την ημέρα.
Πηγη:OnMed.gr
Δείτε επίσης
- Γάζα: Πυρετώδεις προετοιμασίες για τις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο- το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις
- Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία: Βγήκε το Piri Reis στο Αιγαίο
- Γάζα: Το Ισραήλ «παγώνει» τις επιχειρήσεις μετά το διφορούμενο «ναι» της Χαμάς-Τραμπ:«μεγάλη μέρα»
- Ρωσία-Ουκρανία: Οι δύο χώρες προχώρησαν σε ανταλλαγή 185 αιχμαλώτων πολέμου από κάθε πλευρά
- Η δημοκρατία σε κρίση: Η εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς μειώνεται σε όλο τον κόσμο
Σχετικά άρθρα
- Aυτισμός: Γιατί οι ισχυρισμοί του Τραμπ είναι επικίνδυνοι – Μια καθηγήτρια απαντά
- Τραμπ: Συνδέει τον αυτισμό με την παρακεταμόλη, χωρίς την παραμικρή επιστημονική τεκμηρίωση
- Συναγερμός στα νοσοκομεία – Σε έξαρση ο επικίνδυνος μύκητας Candidozyma auris
- Έρευνες δείχνουν το ελαιόλαδο ως αποτελεσματικό συστατικό για πιο ασφαλή και ισχυρά εμβόλια mRNA
- Έρευνα: πιθανή σχέση μεταξύ των μικροπλαστικών στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και προβλημάτων υγείας