Η βιταμίνη D έχει πολλαπλά και σημαντικά οφέλη για την υγεία μας. Μεταξύ άλλων, δυναμώνει τον σκελετό, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.
Η βασική πηγή βιταμίνης D για τον οργανισμό μας είναι ο ήλιος, αφού τη συνθέτει όταν το δέρμα εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία. Επειδή όμως η έκθεση στον ήλιο κρύβει άλλους κινδύνους –όπως το έγκαυμα και ο καρκίνος του δέρματος– καλό είναι να λαμβάνουμε βιταμίνη D και από τη διατροφή μας.
Δείτε ποιες είναι οι λιγοστές «εκλεκτές» τροφές που μας δίνουν πολύτιμη βιταμίνη D.
1. Γάλα: 1 ποτήρι 250 ml= 100 IU (διεθνείς μονάδες)
2. Τόνος σε κονσέρβα: Μερίδα 120 γρ. = 150 IU
3. Σολομός: Μερίδα 90 γρ. = 450 IU
4. Αυγό: 1 κρόκος = 40 IU
5. Μανιτάρια: Μερίδα 90 γρ. = 400 IU
Οι ενήλικες χρειάζονται κατά μέσο όρο 600 IU βιταμίνης D την ημέρα και οι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών 800 IU την ημέρα.
Πηγη:OnMed.gr
Δείτε επίσης
- Reuters: O Πούτιν είναι έτοιμος να συζητήσει με Τραμπ για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία
- Ρωσία: Ξεκίνησε μαζική παραγωγή κινητών πυρηνικών καταφυγίων - Φόβοι για επέκταση του πολέμου
- Γάζα-OHE: Οι μέθοδοι πολέμου που χρησιμοποιεί το Ισραήλ αντιστοιχούν σε γενοκτονία
- Παναγία των Παρισίων: Ήχησαν ξανά οι καμπάνες για πρώτη φορά μετά την πυρκαγιά του 2019
- Καιρός: Καταρρέει το ρεύμα του Ατλαντικού - Δραματική προειδοποίηση των ειδικών