
Φωτο: onmed.gr
Η βιταμίνη D έχει πολλαπλά και σημαντικά οφέλη για την υγεία μας. Μεταξύ άλλων, δυναμώνει τον σκελετό, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.
Η βασική πηγή βιταμίνης D για τον οργανισμό μας είναι ο ήλιος, αφού τη συνθέτει όταν το δέρμα εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία. Επειδή όμως η έκθεση στον ήλιο κρύβει άλλους κινδύνους –όπως το έγκαυμα και ο καρκίνος του δέρματος– καλό είναι να λαμβάνουμε βιταμίνη D και από τη διατροφή μας.
Δείτε ποιες είναι οι λιγοστές «εκλεκτές» τροφές που μας δίνουν πολύτιμη βιταμίνη D.
1. Γάλα: 1 ποτήρι 250 ml= 100 IU (διεθνείς μονάδες)
2. Τόνος σε κονσέρβα: Μερίδα 120 γρ. = 150 IU
3. Σολομός: Μερίδα 90 γρ. = 450 IU
4. Αυγό: 1 κρόκος = 40 IU
5. Μανιτάρια: Μερίδα 90 γρ. = 400 IU
Οι ενήλικες χρειάζονται κατά μέσο όρο 600 IU βιταμίνης D την ημέρα και οι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών 800 IU την ημέρα.
Πηγη:OnMed.gr
Δείτε επίσης
- Πολύ κρίσιμες για ολόκληρη την Ευρώπη οι εκλογές στη Γερμανία
- Ερευνητές ανακάλυψαν νέο κορονοϊό νυχτερίδας που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο
- “Βόμβα” Τραμπ για εκλογές στην Ουκρανία και επίθεση στον Ζελένσκι
- Ζελένσκι: Η Ουκρανία δεν θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Ρωσίας αν δεν συμμετέχει
- BAFTA 2025: Μια βραδιά γεμάτη από λάμψη και πολιτικά σχόλια - Θρίαμβος για το «Conclave»
Σχετικά άρθρα
- Έρευνα: Υψηλότερος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου για τα ενήλικα παιδιά διαζευγμένων γονέων
- Είναι κρυολόγημα, γρίπη, COVID-19 ή RSV;
- Καφές ή τσάι: Ποιο αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και ποιο τον μειώνει
- Υγεία: Αυτή η εκδοχή της μεσογειακής διατροφής υπόσχεται «θαύματα»
- Παγκρήτιο συλλαλητήριο για την υγεία στις 6 Νοεμβρίου