Γιατί η Τουρκία ‘πυροβόλησε τα πόδια της’ με την κατάρριψη του αεροσκάφους

Κωστής Χριστοδούλου  27 November, 2015 ΚΟΣΜΟΣ
Γιατί η Τουρκία ‘πυροβόλησε τα πόδια της’ με την κατάρριψη του αεροσκάφους

Η Τουρκία ήταν από τους πλέον ωφελημένους από το ρωσικό εμπάργκο. Πλέον η καρκινοβατούσσα οικονομία της πρέπει να προετοιμαστεί για ένα ισχυρό πλήγμα σε εξαγωγές και τουρισμό

Έχει περάσει ένας χρόνος και τέσσερις μήνες από την ημέρα που η Ρωσία επέβαλε εμπάργκο σε αρκετές κατηγορίες προϊόντων στις χώρες της Ε.Ε. ως αντίποινα στα μέτρα που είχαν προηγηθεί. Η Ελλάδα παραδοσιακός τροφοδότης σε αρκετά προϊόντα της Ρωσίας είδε τις εξαγωγές της να μειώνονται σημαντικά και τους παραγωγούς και τους συνεταιρισμούς να ψάχνουν απεγνωσμένα να διαθέσουν την παραγωγή τους.

Αντίθετα για τους Τούρκους αυτό ήταν ένα ανέλπιστο δώρο. Σε σημείωμα που εξέδωσε την περασμένη άνοιξη το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στη Μόσχα χαρακτηριστική είναι η εικόνα στα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας.

Το μερίδιο των ελληνικών εξαγωγών στις συνολικές ρωσικές εισαγωγές λαβρακίων είδε δραματική μείωση, από 33,3% το 2013 στο 6,1% το 2014. Το 2014, το συντριπτικό μερίδιο των εισαγωγών προέρχεται από την Τουρκία (88,5%), οποία αύξησε τις εξαγωγές της του συγκεκριμένου προϊόντος προς τη Ρωσία κατά 53,8% μεταξύ 2013 και 2014.

Δραματική ήταν η μείωση (-86,6%) των ελληνικών εξαγωγών σπαρίδων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι τσιπούρες, προς τη Ρωσία κατά το 2014, γεγονός που οδήγησε σε μείωση του μεριδίου της Ελλάδας στις συνολικές ρωσικές εισαγωγές του εν λόγω προϊόντος από 39,8% το 2013 στο 5%.Το 2014, η Τουρκία κατείχε το συντριπτικό μερίδιο στις ρωσικές εισαγωγές (91,4%), καταγράφοντας θεαματική αύξηση από το 2013 της τάξης του 77%.Αντίστοιχη αν και όχι τόσο χαρακτηριστική και έντονη ήταν η κατάσταση και στα γεωργικά προϊόντα. Είναι άγνωστο πως θα εξελιχθεί η κατάσταση μετά τα γεγονότα της Τρίτης όμως δεν αποκλείεται να υπάρξουν θετικές εξελίξεις σε ότι αφορά την άρση του εμπάργκο για ελληνικά προϊόντα.

Την περασμένη Παρασκευή  το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισκέφθηκαν ο αναπληρωτής πρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Arkady Dvorkovich και ο υφυπουργός Γεωργίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Andrey Maslov, όπου είχαν, παρουσία του Ρώσου πρέσβη στην Ελλάδα Sergey Levin, συνάντηση εργασίας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και ειδικότερα, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, τον αναπληρωτή υπουργό Μάρκο Μπόλαρη και τους γενικούς γραμματείς Νίκο Στουπή και Χαράλαμπο Κασίμη. 

Η ρωσική πλευρά δεσμεύθηκε να εξετάσει την άρση του εμπάργκος καθώς και ότι σύντομα θα κάνει πιο συγκεκριμένη την πρόταση για μηχανισμό μεταποίησης ελληνικών προϊόντων επί ρωσικού εδάφους, κάτι που θα επέτρεπε την «παράκαμψη» του εμπάργκο.

Το μέτωπο του τουρισμού

Στον τουρισμό η Ρωσία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος στυλοβάτης μετά τους Γερμανούς. Το 2014 τα θέρετρα της γείτονος επισκέφθηκαν 4,48 εκατ. Ρώσοι αυξημένοι κατά 5% σε σχέση με το 2013. Τα νούμερα αυτά μετά από τα τελευταία γεγονότα αλλά και από την μείωση της αγοραστικής δύναμης των Ρώσων δύσκολα θα ξαναδεί η Τουρκία. Το ρούβλι ως γνωστό παρουσίασε μία σημαντική πτώση ενώ η πλαγιοκαθοδική πορεία της τουρκικής λίρας είχε βοηθήσει να μετριαστεί ο κίνδυνος απώλειας εσόδων στο τουρισμό της γειτονικής χώρα.

Παρόλα αυτά με βάση στοιχεία του 8μήνου η μείωση των Ρώσων τουριστών ήταν της τάξης του 20,72% η οποία οδήγησε σε πτώση στο σύνολο του συνολικού εισερχόμενου τουρισμού κατά 0,89%. Το τελευταίο νούμερο μπορεί να ακούγεται αστείο δεν είναι όμως καθόλου αν αναλογιστεί κανείς ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2015 - το όχι και τόσο δυνατό για τον τουρισμό - τα έσοδα από τον τουρισμό ήταν μειωμένα κατά 13,8% συγκριτικά με την ίδια περίοδο της περυσινής χρονιάς, με τα έσοδα να ανέρχονται σε απόλυτους αριθμούς σε 7,73 δισ.δολ.

 Η μείωση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, λαμβανομένου υπ’όψιν ότι τα έσοδα από τον τουρισμό συνεισφέρουν κατά 53% στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας.Το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ανακοίνωσε στα τέλη Σεπτεμβρίου μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση της έλευσης τουριστών προς την Τουρκία από δεκατρείς χώρες της ευρύτερης γειτονίας της, από τις οποίες ο εισερχόμενος τουρισμός παρουσίασε κάμψη το φετεινό καλοκαίρι, ουσιαστικά τις πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες (με κορυφαία την Ρωσία) και το Ιραν.

Το πακέτο περιλαμβάνει παροχή χρηματοδότησης σε τουριστικά πρακτορεία της Τουρκίας που οργανώνουν διακοπές στην χώρα. Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Τουρισμού κ. Haluk Dursun, τα τουριστικά γραφεία που προσφέρουν πακέτα διακοπών στην Τουρκία με πτήσεις στις οποίες συμμετέχουν τουλάχιστον 100 άτομα - τουρίστες από τις  δεκατρείς χώρες, χρηματοδοτούνται με 6.000 δολάρια για κάθε πτήση. Εκτός των τουριστικών πρακτορείων και σε ορισμένα αεροδρόμια της Τουρκίας, όπως αυτά της Αττάλειας, του Νταλαμαν, του Μπόντρουμ, της Σμύρνης και της Αλάνιας θα παρέχεται αντίστοιχη χρηματική ενίσχυση.

Στόχος του μέτρου, το οποίο είχε ανακοινώσει ήδη από τον Απρίλιο ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ahmet Davutoglu, είναι η ενίσχυση των τουριστικών ροών από τις ως άνω χώρες κατά την επόμενη τουριστική περίοδο, η οποία αναμένεται να αντισταθμίσει τις απώλειες που υπέστη η Τουρκία σε αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία και τις γειτονικές της χώρες, λόγω της κρίσης στην περιοχή. Μετά τα γεγονότα της Τρίτης το πρόγραμμα αυτό μάλλον θα πρέπει να θεωρείται "πεταμένα λεφτά".

Ένας άλλος κλάδος, συνδεδεμένος σε ένα βαθμό με τον τουρισμό, είναι και αυτός της γουνοποιίας και των δερμάτων. Σύμφωνα με μελέτη του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη η τουρκική βιομηχανία δέρματος είναι μια από τις πιο σημαντικές για την οικονομία της Τουρκίας.

Υπολογίζεται ότι αντιπροσωπεύει το 1% της παραγωγής της μεταποιητικής βιομηχανίας, απασχολεί το 1,7% του εργατικού δυναμικού της εν λόγω βιομηχανίας και καλύπτει το 1% των συνολικών κερδών της χώρας από τις εξαγωγές. Την τελευταία πενταετία οι τουρκικές εξαγωγές δερμάτων σημείωσαν σταδιακή άνοδο και ξεπέρασαν το 2014 τα 226 εκ. δολ. σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 95,7% σε σχέση με το 2010. Σε ότι αφορά τα γουνοδέρματα οι εξαγωγές προς Ρωσία ήταν το 2014 της τάξης των 63 εκατ. δολαριών όταν στην δεύτερη μεγαλύτερη χώρα ήταν 33 εκατ. δολάρια. Φυσικά εδώ δεν συμπεριλαμβάνται οι γούνες που αγοράζουν οι Ρώσοι τουρίστες στα τουρκικά θέρετρα λίγο πριν επιστρέψουν στην πατρίδα.

news247.gr  

 Με πληροφορίες από εκθέσεις των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη και των πρεσβειών σε Μόσχα και Άγκυρα.

 

Κωστής Χριστοδούλου  27 November, 2015 ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα