Τουρκία: «Έρχεται μεγάλος σεισμός 9 Ρίχτερ, πιθανότατα στην Κωνσταντινούπολη» δηλώνει σεισμολόγος

https://www.protothema.gr/  29 December, 2023 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Τουρκία: «Έρχεται μεγάλος σεισμός 9 Ρίχτερ, πιθανότατα στην Κωνσταντινούπολη» δηλώνει σεισμολόγος

Εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις του γνωστού Τούρκου καθηγητή Σεισμολογίας Naci Gorur, που εκτιμά ότι ο μεγάλος σεισμός, για τον οποίο όλοι φοβούνται, είναι εξαιρετικά πιθανόν να σημειωθεί στην Κωνσταντινούπολη και η έντασή του να φτάσει ακόμη και τους 9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο καθηγητής Naci Gorur, σύμφωνα με το CNN Turk, δήλωσε στην εφημερίδα Sozcu ότι υπάρχουν φόβοι για μεγάλο σεισμό ακόμη και στην Κωνσταντινούπολη. Εάν οι προβλέψεις περί 9 Ρίχτερ επαληθευτούν, ο σεισμός θα είναι καταστροφικός και θα επηρεάσει ακόμη και καλά φτιαγμένες κατασκευές.

«Σκεφτείτε μία λωρίδα των πρώτων 10 χιλιομέτρων που ξεκινά από την ακτή της Θάλασσας του Μαρμαρά. Εκεί θα υπάρχουν περισσότερα προβλήματα, διότι η ένταση του σεισμού αναμένεται να φθάσει τα 9 Ρίχτερ από τον Κεράτιο Κόλπο μέχρι και τη Σηλυβρία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας, κυρίως θα επηρεαστούν οι περιοχές στην ευρωπαϊκή πλευρά της Τουρκίας, ιδιαίτερα αυτές που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα, καθώς η γεωλογική δομή είναι νεότερη, σε σχέση με την ασιατική, που είναι παλιά και αποτελείται από πιο σκληρά πετρώματα. «Αυτό επηρεάζει το κτηριακό απόθεμα και την αντισεισμική αντοχή σε σεισμούς».

Η Τουρκία στρέφει την προσοχή της στην Κωνσταντινούπολη

Κλείσιμο
Η Τουρκία, μετά την «καταστροφή του αιώνα» όπως ονομάστηκαν οι φονικοί σεισμοί της 6ης Φεβρουαρίου στο Καχραμάνμαρας, έχει πλέον στρέψει την προσοχή της στην Κωνσταντινούπολη και στο κτηριακό απόθεμά της, προκειμένου να υπάρξει σχέδιο πρόληψης και να επιταχυνθεί η αστική μεταμόρφωση της πόλης.

Προ ημερών, εκδηλώθηκε σεισμός των 5,1 Ρίχτερ στα ανοικτά της θαλάσσιας περιοχής στα Μουδανιά της Τουρκίας, με την δόνηση να γίνεται αισθητή μέχρι την Κωνσταντινούπολη.

 

https://www.protothema.gr/  29 December, 2023 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα