Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο
Αυτή η συνταγή για γαλατόπιτα είναι πανεύκολη, με έξι υλικά και δεν περιέχει αυγά. Η κρέμα πήζει πρώτα στην κατσαρόλα με χρήση κορν φλάουρ και αλευριού και έπειτα μπαίνει σε πυρέξ και ψήνεται στον φούρνο μέχρι να σταθεροποιηθεί και να πάρει χρώμα.
Το μυστικό της νοστιμιάς της είναι η χρήση σπόρων φυσικής βανίλιας. Η φυσική βανίλια είναι που «αναβαθμίζει» τη γαλατόπιτά μας και από παιδικό γλύκισμα τη μετατρέπει σε «σοβαρό» γλυκό που θα σερβίραμε ακόμα και στο τέλος ενός γιορτινού τραπεζιού. Αυτό δεν μας εμποδίζει ωστόσο να την απολαύσουμε όλες τις ώρες, ακόμα και στο πρωινό! Τη συνταγή μάς έδωσε ο γνωστός ζαχαροπλάστης Σπύρος Πεδιαδιτάκης.
40' προετοιμασία
40' ψήσιμο
3 ώρες και 30' αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 50'
Υλικά
Μερίδες: 10-11
750 γρ. κρέμα γάλακτος με 35-36% λιπαρά
750 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
250 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
80 γρ. κορν φλάουρ
15 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 λοβοί φρέσκιας βανίλιας
λίγη άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος.
Πάνω σε μια επιφάνεια κοπής, τοποθετούμε τους λοβούς βανίλιας. Με ένα μυτερό μαχαίρι τους κόβουμε κατά μήκος και τους ανοίγουμε στα δύο.
Με τη λάμα του μαχαιριού γδέρνουμε το εσωτερικό τους για να μαζέψουμε τα μικρά μαύρα αρωματικά σποράκια και τα ρίχνουμε κι αυτά στην κατσαρόλα, μαζί με τους κομμένους λοβούς.
Ανακατεύουμε καλά με σύρμα ώστε να σκορπίσουν μέσα στο υγρό και τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Μόλις βράσει το μείγμα, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη. Αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά, ώστε να βγάλει η βανίλια τα αρώματά της.
Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και το αλεύρι και τα ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
Αφαιρούμε τη μεμβράνη από την κατσαρόλα και «ψαρεύουμε» από μέσα τους λοβούς βανίλιας και τους αφαιρούμε, όμως δεν τους πετάμε (δείτε τι μπορείτε να κάνετε με τους χρησιμοποιημένους λοβούς βανίλιας, εδώ).
Τοποθετούμε ξανά την κατσαρόλα στη φωτιά, να πάρει μια βράση το μείγμα και το αποσύρουμε.
Αδειάζουμε λίγο από το υγρό μείγμα μέσα στο μπολ με τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε με το σύρμα. Έπειτα αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπολ μέσα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο υγρό. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνουμε μέχρι να βράσει και να δέσει ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα ζαχαροπλαστικής. Συνεχίζουμε τον βρασμό για ακόμα 3-4 λεπτά ανακατεύοντας. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα μεσαίου μεγέθους πυρίμαχο σκεύος (δεν χρειάζεται να το βουτυρώσουμε και να το αλευρώσουμε) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C (στον αέρα) για 40 λεπτά.
Βγάζουμε τη γαλατόπιτα, αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και την τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει καλά και να κάνει μια πετσούλα (περίπου 3 ώρες).
Κόβουμε τη γαλατόπιτα σε κομμάτια και σερβίρουμε με λίγη άχνη.