Φωτιά στο Ρέθυμνο: Αναζωπυρώθηκε το πύρινο μέτωπο – Μπαράζ 112, εκκενώνονται περιοχές

  08 August, 2024 ΑΡΘΡΑ
Φωτιά στο Ρέθυμνο: Αναζωπυρώθηκε το πύρινο μέτωπο – Μπαράζ 112, εκκενώνονται περιοχές

Συναγερμός στην Πυροσβεστική για φωτιά που είναι σε εξέλιξη τώρα στο Ρέθυμνο. Όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα, πρόκειται για αναζωπύρωση της πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες το μεσημέρι.

Τα πράγματα είναι επικίνδυνα λόγω των διαρκών αναζωπυρώσεων και των ισχυρών ανέμων, ενώ το γεγονός ότι καίγονται ελιές δυσχεραίνει την κατάσβεση. Όπως σημειώνει η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή, «όσο καίνε οι ελιές δεν μπορεί να σβήσει η φωτιά».

Λίγο πριν τις 15:30 το κύριο μέτωπο είναι ανατολικά της Αγίας Παρασκευής προς Βαθιακό.

Λίγο μετά τις 16:00 λίγο και νέο μήνυμα από το 112 σε όσους βρίσκονται στην περιοχή Σάτα να απομακρυνθούν προς Κλήμα και σε όσους βρίσκονται στην περιοχή Ρίζικας να εκκενώσουν προς Μάνδρες. Είχαν προηγηθεί μηνύματα σε όσους βρίσκονται στον Πλάτανο να απομακρυνθούν προς Λοχριά και λίγο νωρίτερα όσοι βρίσκονταν στο Βαθιακό να εκκενώσουν προς Πλάτανο.

Ο ρόλος του φράγματος Αμαρίου

Όπως αναφέρει το neakriti.gr, καθοριστικός στο δύσκολο έργο της κατάσβεσης της καταστροφικής πυρκαγιάς που ξέσπασε σε περιοχές του Δήμου Αμαρίου αναδεικνύεται ο «ρόλος» του Φράγματος Ποταμών Αμαρίου, τον οποίο διαχειρίζεται ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης.

Τα εναέρια μέσα που επιχειρούν στην περιοχή χρησιμοποιούν τους υδάτινους πόρους της εγκατάστασης για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, καθώς τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Κρήτης έκριναν ότι το φράγμα αποτελεί την πλέον σύντομη διαδρομή ανατροφοδότησης των πτητικών μέσων, για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών της κατάσβεσης.

Όσο καίνε οι ελιές δεν μπορεί να σβήσει η φωτιά

Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή, σημείωσε ότι «γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες» και ότι «όλη τη νύχτα η φωτιά δεν απείλησε κατοικημένες περιοχές αλλά είχαμε την αναζωπύρωση στην Ορνέ και τώρα «ξανά αναζωπυρώθηκε προς την Αγία Παρασκευή».

Όπως εξήγησε, στην περιοχή «φυσάει και όσο καίνε οι ελιές δεν μπορεί να σβήσει η φωτιά», ενώ τόνισε ότι τα πράγματα είναι επικίνδυνα διότι έχουμε διαρκώς αναζωπυρώσεις.

«Δεν έχουμε κάνει ακόμη εκτίμηση της ζημιάς, όμως η καταστροφή είναι τεράστια σε ελαιόδεντρα. Ευτυχώς δεν έχουν καεί σπίτια και ζώα, μόνο ελαιόδεντρα και χέρσες εκτάσεις. Το μέτωπο τώρα είναι στην ευρύτερη περιοχή του Αμαρίου, που λόγω του αέρα μπορεί να πάει και προς Άγιο Βασίλειο».

Αναζωπύρωση εστιών

Σύμφωνα με το neakriti.gr, έχουν αναζωπυρωθεί οι εστίες της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε χθες στις περιοχές Αμαρίου και Αγίου Βασιλείου. Στην επιχείρηση για την κατάσβεσή της συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις – και από την Αθήνα – ενώ σηκώθηκαν και τέσσερα εναέρια μέσα, δύο ελικόπτερα και δύο αεροπλάνα, που πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις νερού.

Στο Αμάρι Ρεθύμνου οι σφοδροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή προκάλεσαν μεγάλη αναζωπύρωση. Συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις (228 πυροσβέστες με 14 ομάδες δασοκομάντος, συμπεριλαμβανομένων 32 δασοκομάντος, που μετέβησαν χθες αεροπορικώς από Αθήνα, 47 οχήματα και από αέρος 13 εναέρια μέσα, 8 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

Ηχεί διαρκώς το 112

Λίγο μετά τις 12 στάλθηκε από την Πολιτική Προστασία και νέο μήνυμα 112 προς τους πολίτες, στο οποίο αναφέρεται ότι «αν βρίσκεστε στις περιοχές Αποδούλου, Αγίου Ιωάννη και Νίθαυρη Ρεθύμνου παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Αργότερα εστάλησαν άλλα δύο 112 για εκκένωση των κατοίκων που βρίσκονται στην περιοχή Αποδούλου προς Φουρφουρά (12:39) και για όσους βρίσκονται στην περιοχή Αγία Παρασκευή προς Μάνδρες (12:50).

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη, ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, Μιχάλης Σαρρής, περιέγραψε τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν οι κάτοικοι λέγοντας ότι αρκετοί ηλικιωμένοι συγκεντρώθηκαν σε πλατεία και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η περιοχή από την οποία φαίνεται ότι ξεκίνησε η πυρκαγιά δεν έχει καλώδια που θα μπορούσαν εξαιτίας ενός βραχυκυκλώματος ενδεχομένως να την προκαλέσουν υπονοώντας εμπρησμό.

Να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Αμάρι ζητεί ο δήμαρχος

Την άμεση κήρυξη των πυρόπληκτων περιοχών του Δήμου Αμαρίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά με έγγραφο που απέστειλε στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ο Δήμαρχος Αμαρίου, κ. Παντελής Μουρτζανός.

Συγκεκριμένα, στο έγγραφο ο κ. Μουρτζανός ενημερώνει ότι από τις μεσημεριανές ώρες της 7ης Αυγούστου 2024, ο δήμος δοκιμάζεται από ανεξέλεγκτες πυρκαγιές πολλών εστιών και μεγάλου μήκους μετώπων.

Οι πυρκαγιές έχουν καταστρέψει τεράστιες εκτάσεις στις Δημοτικές Κοινότητες Αγίας Παρασκευής, Αγίου Ιωάννη, Άνω Μέρους και Αποδούλου, αφήνοντας πίσω τους εκτεταμένες ζημιές σε δημόσιες υποδομές, όπως δίκτυα κοινής ωφελείας, σημεία υδροληψίας, καθώς και στην αγροτική γη, με ελαιώνες, αμπελώνες και χορτολιβαδικές εκτάσεις να έχουν καεί ολοσχερώς.

Για τον λόγο αυτό, όπως υποστηρίζει ο κ. Μουρτζανός, καθίσταται αναγκαία η άμεση κήρυξη των εν λόγω περιοχών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

Ισχυροί άνεμοι προκαλούν αναζωπυρώσεις

Το πρωί της Πέμπτης υπήρχαν πολλές μικρές και διάσπαρτες εστίες χωρίς κάποιο μεγάλο ενεργό μέτωπο, ωστόσο οι δυνάμεις που παρέμεναν στην περιοχή συνέχισαν να επιχειρούν με εντατικούς ρυθμούς. Παρ’ όλα αυτά οι ισχυροί άνεμοι αλλά και η μεγάλη έκταση του πύρινου μετώπου είναι αιτίες για τις συνεχείς αναζωπυρώσεις που σημειώνονται.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η μισή πυροσβεστική δύναμη της Κρήτης βρίσκεται επιτόπου, ενώ συνεχίζουν να επιχειρούν και δυνάμεις από την Αθήνα.

Έπειτα από την ολονύχτια επιχείρηση 250 περίπου πυροσβεστών που έδιναν μάχη με τις φλόγες εστία-εστία, η εικόνα το πρωί της Πέμπτης ήταν σαφώς καλύτερη από το βράδυ, μέχρι που κάποιες εστίες φούντωσαν ξανά.

Ήχησε νέο 112

Νέο μήνυμα για εκκένωση οικισμού εστάλη από το 112 για τη φωτιά που μαίνεται στο Ρέθυμνο.

Κάτοικοι και επισκέπτες ενημερώθηκαν μέσω του προειδοποιητικού μηνύματος ότι θα πρέπει να εκκενώσουν την περιοχή Βαθιακό και να κατευθυνθούν προς τον Πλάτανο.

Μήνυμα 112 για εκκένωση στη Σάτα

Νέο μήνυμα 112 ήχησε λίγο μετά τις 16:00 στους κατοίκους της Σάτας για εκκένωση και απομάκρυνση προς την περιοχή Κλήμα.

«Δασική πυρκαγιά στην περιοχή Σάτα. Αν βρίσκεστε στην περιοχή απομακρυνθείτε προς Κλήμα.

Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», έλεγε το μήνημα του 112.

 

  08 August, 2024 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα