Ανυπολόγιστες καταστροφές απ’ την πυρκαγιά στο Αμάρι – Κάηκαν περίπου 10.000 στρέμματα γης

iraklionews.gr  10 August, 2024 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Ανυπολόγιστες καταστροφές απ’ την πυρκαγιά στο Αμάρι – Κάηκαν περίπου 10.000 στρέμματα γης

Σύμφωνα με το climatebook.gr, λαμβάνοντας υπόψη τα δορυφορικά δεδομένα από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-2, η καμένη έκταση στην περιοχή Αμαρίου είναι περίπου 10.000 στρέμματα.

Τα δορυφορικά δεδομένα αποτελούσαν και αποτελούν (ακόμη περισσότερο τα τελευταία χρόνια) μια καινοτομία και ένα πολύ ισχυρό εργαλείο στα χέρια των επιστημόνων, όπου μέσα από την ανάλυσή τους, ενισχύουν την γνώση για την λήψη αποφάσεων αλλά και για την εξαγωγή συμπερασμάτων για θέματα της πολιτικής προστασίας και όχι μόνο.

Οι καταστροφές που άφησε η πυρκαγιά πίσω της είναι τεράστιες ενώ υπολογίζεται ότι έγιναν στάχτη χιλιάδες στρέμματα κυρίως με καλλιεργήσιμη γη και ελαιώνες, με την οικονομία των κατοίκων και του δήμου να δέχεται ένα τεράστιο πλήγμα.

Οι εικόνες από την πυρκαγιά είναι είναι αποκαρδιωτικές και δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής στην περιοχή όπου για τρία 24ωρα οι πυροσβέστες έδιναν μάχη για να περιορίσουν τις φλόγες.

Παραμένουν σε επιφυλακή οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο Αμάρι

Στο μεταξύ σε επιφυλακή παραμένουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο Αμάρι, καθώς μπορεί να οριοθετήθηκε και να τέθηκε υπό έλεγχο η πυρκαγιά ωστόσο υπάρχει πάντα ο φόβος για αναζωπυρώσεις.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις – με τον αριθμό των πυροσβεστών και των δασοκομάντος να ξεπερνάει τους 300 – θα παραμείνουν στην περιοχή ως την Δευτέρα τουλάχιστον και σε «συναγερμό».

Να σημειωθεί ότι για σήμερα σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης πυρκαγιών της Πολιτικής Προστασίας η Κρήτη βρίσκεται σε κατηγορία πολύ υψηλού κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιάς (κατηγορία 4) επομένως όλες οι δυνάμεις του νησιού βρίσκονται σε επιφυλακή.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν τέσσερις κοινότητες

Χθες, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλειος Παπαγεωργίου, υπέγραψε την απόφαση για την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας των Δημοτικών Κοινοτήτων Αγίας Παρασκευής, Αγίου Ιωάννη, Άνω Μέρους και Αποδούλου του Δήμου Αμαρίου.

Η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν αιτήματος που υπέβαλε την Πέμπτη ο Δήμαρχος Αμαρίου, κ. Παντελής Μουρτζανός, με στόχο την άμεση αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στις 7 Αυγούστου 2024 στις εν λόγω περιοχές. Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Παπαγεωργίου, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έναν μήνα, έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2024.

Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Παπαγεωργίου, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έναν μήνα, έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2024.

Παράλληλα χθες το πρωί ο Δήμαρχος Αμαρίου κατέθεσε νέο αίτημα προς τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ζητώντας την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας ολόκληρου του Δήμου Αμαρίου. Το αίτημα αυτό υποβλήθηκε λόγω της εξαιρετικής σοβαρότητας των πυρκαγιών και των εκτεταμένων καταστροφών που έχουν προκαλέσει.

Ο Δήμος Αμαρίου παραμένει σε διαρκή συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των πολιτών και την εκκίνηση των προβλεπόμενων διαδικασιών για την αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες περιοχές. Οι ενέργειες που λαμβάνονται επικεντρώνονται στην άμεση παροχή βοήθειας και την ταχεία ανάκαμψη της περιοχής από τις συνέπειες των πυρκαγιών.

 

iraklionews.gr  10 August, 2024 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα