Βερίκοκα: 100 γρ. – 50 θερμίδες. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, κάλιο και βιταμίνη Α και C. Επίσης περιέχουν σίδηρο και ασβέστιο. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πηκτίνες, ίνες εξαιρετικά ελαφριές και γλυκές, που έχουν την ιδιότητα να κόβουν την πείνα, ενώ ακόμα και το πιο ευαίσθητο έντερο μπορεί να αφομοιώσει τις συγκεκριμένες ίνες. Η περιεκτικότητά του σε κάλιο βοηθά κατά της κατακράτησης υγρών.
Καρπούζι: 100 γραμμάρια – 20 θερμίδες. Το καρπούζι εκτός από νερό και σάκχαρα που μας προσφέρει, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. Η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση. Περιέχει ακόμη λυκοπένιο, εξίσου ισχυρό αντιοξεδωτικό συστατικό με αντικαρκινική δράση, βιταμίνη Α και κάλιο.
Κεράσι: 100 γραμμάρια – 55 θερμίδες. Πλούσιο σε βιταμίνη C και Α, περιέχει ασβέστιο, κάλιο και φυτικές ίνες. Αυτό που κάνει το κεράσι ξεχωριστό είναι η περιεκτικότητά του σε ανθοκυανίνες και β-καροτένιο. Και οι δύο ουσίες παρουσιάζουν αντιοξειδωτική και αντιφλωγμονώδη δράση. Το κεράσι περιέχει και φλαβονοειδή, τα οποία έχουν καρδιοπροστατευτική δράση, ενώ φαίνεται ότι η κατανάλωσή του βοηθάει όσους εμφανίζουν αυξημένο ουρικό οξύ να το μειώσουν.
Κορόμηλο: 100 γραμμάρια – 40 θερμίδες. Το κορόμηλο περιέχει δύο βιταμίνες με αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση που προστατεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, την βιταμίνη C και Α. Περιέχει όπως τα περισσότερα φρούτα αρκετή ποσότητα φυτικών ινών, που καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα αλλά και νιασίνη. Η νιασίνη έχει βρεθεί ότι βοηθάει στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας, της υψηλής χοληστερόλης και της πνευματικής κόπωσης.
Νεκταρίνι: 100 γραμμάρια – 48 θερμίδες. Πλούσιο σε φυτικές ίνες, που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, σε κάλιο, βιταμίνη C και Ε. Το κάλιο συμμετέχει στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και στη ρύθμιση της πίεσης, ενώ η βιταμίνες C και Ε έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική/αντιγηραντική δράση και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Πεπόνι: 100 γραμμάρια – 35 θερμίδες. Το πεπόνι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και Α. Η βιταμίνη Α βοηθάει το δέρμα αλλά και στην καλή λειτουργία της όρασης. Είναι ακόμη πλούσιο σε κάλιο, το οποίο συμμετέχει στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, σε νιασίνη, που έχει ενεργό ρόλο στη λιπόλυση και σε θειαμίνη. Βασικό συστατικό του πεπονιού είναι επίσης η β-καροτίνη. Η β-καροτίνη αυξάνεται όσο ωριμάζει το πεπόνι. Εμφανίζει αντιοξειδωτική δράση καθώς προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες.
Δείτε επίσης
- Πώς θα αποφύγουμε τα προβλήματα από τη διατροφική κραιπάλη των γιορτών
- Κατάθλιψη: Παγκόσμια μελέτη αποκαλύπτει τις τροφές, «ασπίδα»
- Γυμναστική για καλύτερη ποιότητα ζωής – Πότε να ξεκινήσετε
- Έρευνα: Ζούμε περισσότερο αλλά όχι και καλύτερα
- Καφές: Πώς επηρεάζει το εντερικό μικροβίωμα;