Φορολογία: Ποιές προθεσμίες λήγουν αυτή την εβδομάδα
Δύσκολη είναι η εβδομάδα που ξεκίνησε για χιλιάδες φορολογούμενους, καθότι θα πρέπει να ολοκληρώσουν σημαντικές φορολογικές υποχρεώσεις
Ειδικότερα, την ερχόμενη Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου λήγουν οι προθεσμίες για την πληρωμή της 3ης δόση του φόρου εισοδήματος, για τις διορθώσεις COVID που αφορούν τα «κουρεμένα» ενοίκια ( Μάρτιος 2020 – Ιούλιος 2021), την υποβολή των δικαιολογητικών για τις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών και την πληρωμή των δύο δόσεων που αποτελεί προϋπόθεση για την επανένταξη στις 100-120 δόσεις.
Αναφορικά με την 3η δόση του φόρου εισοδήματος, πρόκειται για ένα ποσό περίπου 270 εκατ ευρώ, που πρέπει να πληρωθεί μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη.
Από εκεί και πέρα, ακολουθούν άλλες 5 δόσεις φόρου εισοδήματος, με την επόμενη να πρέπει να εξοφληθεί έως τις 31 Οκτωβρίου μέσα στον Οκτώβριο, ενώ τελευταία έως το τέλος του Φεβρουαρίου 2022.
Ακίνητα
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι ενώ έχουν λάβει προκαταβολικά τις αποζημιώσεις για τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν τον Ιούλιο, θα πρέπει να υποβάλλουν τις δηλώσεις COVID την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ έως το τέλος του μήνα.
Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης έχει λάβει την αποζημίωση αλλά δεν υποβάλει δήλωση COVID εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, ή για τις περιπτώσεις που τροποποιείται η δήλωση Ιουλίου σε σχέση με τον Ιούνιο 2021, το ποσό καθίσταται απαιτητό. Nα σημειωθεί ότι έως τις 30 Σεπτεμβρίου υπάρχει δυνατότητα για διορθώσεις ή υποβολή αρχικών δηλώσεων COVID για το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2021.
Το ίδιο ισχύει και για ιδιοκτήτες ακινήτων που υπεκμισθώνονται και είτε πρέπει να υποβάλουν αρχικές δηλώσεις, είτε να κάνουν απλά διορθώσεις.
Ειδικότερα, οι εκμισθωτές / υπεκμισθωτές ακινήτων μπορούν να υποβάλουν αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις COVID ή / και Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, για τους μήνες Ιανουάριο 2021 μέχρι και Απρίλιο 2021.
Επιδότηση δαπανών
Από εκεί και πέρα, τόσο επιχειρήσεις όσο και επαγγελματίες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών θα πρέπει μέχρι και την Πέμπτη να υποβάλουν τα εξής δικαιολογητικά:
-Υπεύθυνη δήλωση του λογιστή της επιχείρησης που να βεβαιώνει ότι η επιχείρηση την 31.12.2019 (ανάλογα με τη νομική μορφή και το είδος βιβλίων της επιχείρησης) είτε δεν είχε απωλέσει πάνω από το ήμισυ του εγγεγραμμένου της κεφαλαίου λόγω συσσωρευμένων ζημιών, είτε δεν είχε απωλέσει πάνω από το ήμισυ του κεφαλαίου της, όπως εμφαίνεται στους λογαριασμούς της εταιρείας, λόγω συσσωρευμένων ζημιών. Το ανωτέρω δεν απαιτείται στην περίπτωση ανεξάρτητων ατομικών επιχειρήσεων, καθώς και στην περίπτωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων
Επιπλέον, εάν πρόκειται για μεγάλη επιχείρηση, να βεβαιώνει ότι τα τελευταία δύο έτη: Ο δείκτης χρέους προς ίδια κεφάλαια της επιχείρησης δεν ήταν υψηλότερος του 7,5 και ο δείκτης κάλυψης χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων της επιχείρησης (EBITDA interest coverage ratio) δεν ήταν κάτω του 1,0
-Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας
120 δόσεις
Σε σχέση με την επανένταξη στη ρύθμιση χρεών με 100 -120 δόσεις, μετρά αντίστροφα ο χρόνος που έχουν οι οφειλέτες που επλήγησαν από την πανδημία για να πληρώσουν τις 2 δόσεις (Αυγούστου – Σεπτεμβρίου), ώστε να επανενταχθούν στη ρύθμιση που έχασαν. Βασική προϋπόθεση για την επανένταξη είναι οι φορολογούμενοι να έχουν χάσει τη ρύθμιση στο διάστημα από την 1η Μαρτίου του 2020 έως και τις 31 Ιουλίου του 2021, λόγω της πανδημίας.
Οι οφειλέτες για να μπορέσουν να ενταχθούν θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα myBusinessSupport και να καταβάλουν τη δόση μηνός Αυγούστου 2021 της ρύθμισής τους μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021 μαζί με τη δόση του μηνός Σεπτεμβρίου 2021
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Ποιες οικογένειες θα πληρώσουν λιγότερο φόρο το νέο χρόνο – Τι ισχύει για τους επάγγελματίες αγρότες
- Ελεύθεροι επαγγελματίες: Πώς θα λειτουργήσει το νέο φορολογικό σύστημα
- Φόροι: Ποιες αλλαγές έρχονται μετά τις εκλογές
- Εισοδήματα 6 δισ. ευρώ αποκάλυψαν τα τεκμήρια – 3 στους 10 φορολογούμενους πέφτουν στην παγίδα τους
- Λίστα γάμου: Φορολογική αντιμετώπιση χρηματικών ποσών που κατατέθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς