Φόροι: Ποιες αλλαγές έρχονται μετά τις εκλογές

  15 May, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Φόροι: Ποιες αλλαγές έρχονται μετά τις εκλογές

Έρχονται αλλαγές στους φόρους μετά την διενέργεια των εκλογών.  Μερικές από αυτές τις αλλαγές που αναμένεται  να υλοποιήσει ο νέος υπουργός Οικονομικών ή η νέα κυβέρνηση είναι μεταξύ άλλων τα εξής :

Το σκανάρισμα των αποδείξεων

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να καταθέσει το οικονομικό επιτελείο στη Βουλή  τη ρύθμιση για το μπόνους αναφορικά με το σκανάρισμα αποδείξεων.  Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε πως εάν από την καταγγελία διαπιστωνόταν πως η επιχείρηση είχε πειράξει τον φορολογικό μηχανισμό και εξέδιδε πλαστές αποδείξεις, τότε  ο καταγγέλλων έπαιρνε ποσό πολλαπλάσιο της αξίας της απόδειξης. Το κατώτατο όριο αναμένεται να είναι μεταξύ 200 ευρώ και 300 ευρώ, ενώ το ανώτατο όριο θα υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ. Με τη βεβαίωση του φόρου και του προστίμου θα γίνεται και η κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό του πολίτη που συνέβαλε στην αποκάλυψη φοροδιαφυγής.

Οι αλλαγές στα κίνητρα για e-αποδείξεις.

Θα επανεξεταστούν τα κίνητρα αναφορικά με την χορήγηση της έκπτωσης φόρου έως 2.200 ευρώ με ηλεκτρονικές αποδείξεις από 20 κατηγορίες επαγγελματιών που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας της φοροδιαφυγής.

Υπενθυμίζεται πως το μέτρο αυτό προβλέπει πως για τα φορολογικά έτη 2022 έως και 2025 από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αποκλειστικά και μόνο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο με 30% των δαπανών για υπηρεσίες από συγκεκριμένα επαγγέλματα.

Ο Προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός

Το νέο οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα ενεργοποιήσει τη  ψηφισμένη από το 2019 διάταξη για τον προοδευτικά ακατάσχετο λογαριασμό. Η διάταξη ανέφερε μεταξύ άλλων πως το σημερινό ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, αφού πολλαπλασιαστεί με συγκεκριμένους συντελεστές. Οι  οφειλέτες για να κερδίσουν ακατάσχετο όριο πάνω από τα 1.250 ευρώ θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

 Να έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους και να έχει προηγηθεί η πληρωμή δύο δόσεων.
Να δηλώσουν τον λογαριασμό για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης.
Να καταβάλουν με συνέπεια τις δόσεις της ρύθμισης.

Αντικειμενικές αξίες ακινήτων

Μέχρι του τέλους του έτους αναμένεται να διαρκέσει η διαδικασία αναφορικά με τις εισηγήσεις που θα παραδώσουν οι εκτιμητές  για τον καθορισμό τιμών ζώνης σε 2.167 περιοχές που παραμένουν εκτός αντικειμενικού συστήματος. Υπενθυμίζεται πως ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι αυτό θα γινόταν  εντός του πρώτου εξαμήνου 2023. Πρόκειται για το υπολειπόμενο 1,5% της επικράτειας όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία.

Οι  εν λόγω οικισμοί αντιστοιχούν μόλις στο 1,5% του συνολικού πληθυσμού της επικράτειας και είναι  απομακρυσμένοι αλλά και αραιοκατοικημένοι ή ερημωμένοι  οικισμοί . Και αυτό δυσκολεύει  τη συλλογή, όχι μόνο τεχνικών αλλά και εμπορικών στοιχείων για τις συγκεκριμένες ζώνες.

Το λίφτινγκ στις τιμές ζώνης

Η ειδική ομάδα εργασίας του  υπουργείου  Οικονομικών  θα ελέγξει τις αιτήσεις – ενστάσεις που έχουν υποβάλει οι δήμοι της χώρας για το  «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών. Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου, οι εκτιμητές θα πρέπει να δώσουν νέες τιμές οι οποίες θα εφαρμόσουν εντός του έτους . Οι νέες τιμές δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ.   Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δεν θα  επηρεαστεί  ούτε ο ΕΝΦΙΑ που καταβλήθηκε το 2022 αλλά ούτε ενδεχομένως και του 2023.

 

  15 May, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα