Ελεύθεροι επαγγελματίες: Πώς θα λειτουργήσει το νέο φορολογικό σύστημα

  22 October, 2023 OIKONOMIA
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Πώς θα λειτουργήσει το νέο φορολογικό σύστημα

Για το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών μίλησε μεταξύ άλλων σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης στο MEGA. «Εμείς πρέπει να κοιτάμε ολόκληρη την κοινωνία και να εφαρμόζουμε μία δίκαια πολιτική οικονομική και προφανώς μια φορολογική πολιτική. Εκείνο το οποίο βλέπουμε είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό ελεύθερων επαγγελματιών-( όχι φυσικά όλοι) δηλώνει ετήσιο εισόδημα χαμηλότερο από αυτό που δηλώνουν οι υπάλληλοί τους » τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

«Δεν πάμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα με αύξηση φορολογικών συντελεστών, το ξεκαθαρίζω αυτό » επανέλαβε ο υπουργός. «Mελετάμε τι γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και θα φέρουμε ένα σύστημα -το οποίο χωρίς να αυξάνει τους φορολογικούς συντελεστές – θα αντιμετωπίζει το θέμα. Προσπαθούμε πάντως να προχωρούμε με σοβαρότητα χωρίς μαγικές συνταγές. Δεν πάμε να ανακαλύψουμε τον τροχό …  βλέπουμε τι έκαναν άλλες ευρωπαϊκές χώρες και θα το κάνουμε και εμείς.  Δεν θέλουμε να την πληρώσει και κανένας, ούτε έχουμε προηγούμενα με κανέναν.Προσπαθούμε να κρατάμε το ζύγι ξέροντας ότι κρινόμαστε αυστηρά » σημείωσε.

Φορολογικό καθεστώς των ελεύθερων επαγγελματιών: Πώς θα γίνουν οι αλλαγές

Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών φαίνεται πως θα αλλάξει το φορολογικό καθεστώς των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των ατομικών επιχειρήσεων με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης αλλά και των ηλεκτρονικών βιβλίων myDATA .Ο στόχος του μέτρου είναι να εντοπιστούν τα αδήλωτα εισοδήματα κυρίως  των ελεύθερων επαγγελματιών που εμφανίζουν αποδοχές κάτω των 10.000 ευρώ.

Το σύστημα αναμένεται να βασίζεται σε έναν αλγόριθμο ο οποίος θα προσδιορίζει τα ελάχιστα φορολογητέα εισοδήματα που θα πρέπει να δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες στην Εφορία. και το οικονομικό προφίλ τους θα σκιαγραφείται μεταξύ άλλων με βάση τα παρακάτω στοιχεία:

Την επαγγελματική δραστηριότητα του φορολογούμενου.
Την επαγγελματική έδρα που έχει ο φορολογούμενος. Δηλαδή σε ποια περιοχή βρίσκεται η έδρα της επιχείρησης, πόσα τετραγωνικά είναι το οίκημα και ποιο είναι το ύψος του ενοικίου
Τον αριθμό των εργαζομένων κλπ

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

  22 October, 2023 OIKONOMIA

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα