Φοιτητικά ενοίκια: Στα ύψη οι τιμές και... χαμηλές πτήσεις στη διαθεσιμότητα

  30 July, 2022 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Φοιτητικά ενοίκια: Στα ύψη οι τιμές και... χαμηλές πτήσεις στη διαθεσιμότητα

Την τάση τιμών των φοιτητικών κατοικιών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα ανέλυσε το Spitogatos Insights με βάση τον δείκτη τιμών του Spitogatos (SPI), που καταγράφει τη χρονική εξέλιξη των τιμών στην εγχώρια αγορά ακινήτων με βάση εκατομμύρια πραγματικά δεδομένα αγγελιών από τη Νο.1 ιστοσελίδα αγγελιών ακινήτων στην Ελλάδα.

 Κάθε χρόνο, από τον Αύγουστο έως το άνοιγμα των σχολών τον Οκτώβριο, πραγματοποιούνται καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες αναζητήσεις φοιτητικών διαμερισμάτων στο δίκτυο του Spitogatos. Ο κύριος όγκος των αναζητήσεων αυτών λαμβάνει χώρα από την ημέρα ανακοίνωσης των βάσεων έως περίπου τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σε επίπεδο επικράτειας για το 2022, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών σημειώνει αύξηση 7,7% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά με τη μέση ζητούμενη τιμή να ανέρχεται στα 8,3 €/τ.μ. Παράλληλα, σημαντική μείωση της τάξης του 25% παρουσιάζει η διαθεσιμότητα (“stock”) των φοιτητικών κατοικιών σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά σε όλη τη χώρα, με τη μικρότερη μείωση να καταγράφεται στην Αθήνα και τη μεγαλύτερη στην επαρχία, και ιδιαίτερα σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως Χανιά ή Κέρκυρα.

«Η πολύ καλή τουριστική σεζόν είναι εξαιρετική για την οικονομία μας, αλλά τα τελευταία χρόνια πιέζει πολύ ανοδικά τις τιμές και καθοδικά τη διαθεσιμότητα των φοιτητικών διαμερισμάτων», δήλωσε ο Δημήτρης Μελαχροινός, CEO του Spitogatos, και πρόσθεσε: «Φέτος, μάλιστα, που οι τιμές δείχνουν να φτάνουν σε ιστορικά υψηλά, παρατηρούμε από τα πρώτα δεδομένα αναζητήσεων στις σελίδες του δικτύου μας, περισσότερες μεταβολές στις περιοχές αναζήτησης - πιο μακριά από τις σχολές σε περιοχές με καλή συγκοινωνία- αλλά και αύξηση των αναζητήσεων για μεγαλύτερα διαμερίσματα, στα οποία θα μπορούν να συγκατοικήσουν οι φοιτητές».

Δείτε περισσότερα εδώ

 

  30 July, 2022 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ