To κόστος των φοιτητικών ενοικίων ανα την Ελλάδα
Πόσο αλλάζει τα δεδομένα στη φοιτητική στέγη η πανδημία. Πού κυμαίνεται το κόστος σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Πού καταγράφονται αυξήσεις και πού μειώσεις στα ενοίκια.
Άκρως διαφορετική θα είναι η νέα φοιτητική χρονιά στην Ελλάδα, στη σκιά της πανδημίας του κορονοϊού και των πρωτοφανών επιπτώσεων που έχει προκαλέσει.
Όπως εξηγούν παράγοντες της εγχώριας κτηματαγοράς στο insider.gr, η πανδημία γεννά νέα δεδομένα εφέτος, μεταβάλλοντας την ίδια τη συμπεριφορά των φοιτητών και των οικογενειών τους. Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται δεν αποκλείεται να οδηγήσει πολλούς φοιτητές στην απόφαση να μην επιλέξουν για τη φοίτησή τους σχολές που βρίσκονται εκτός της πόλης που διαμένουν, ενώ το δικό της καθοριστικό ρόλο στη νέα κατάσταση θα διαδραματίσει και η πιθανότητα της τηλεκπαίδευσης. Οι νέοι κανόνες φοίτησης που δύναται να ισχύσουν στα πανεπιστήμια – είτε εξ αποστάσεως εκπαίδευση, είτε «κυκλική παρακολούθηση» με μικρές ομάδες φοιτητών με φυσική παρουσία – θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα της φοιτητικής στέγης τη νέα χρονιά.
Καθώς, μάλιστα, η πανδημία έφερε «τα πάνω κάτω» στην ελληνική οικονομία και δη τον κλάδο του τουρισμού, το «πλήγμα» στη βραχυχρόνια μίσθωση, τύπου Airbnb, ήταν τόσο σφοδρό, που ανάγκασε σε στροφή μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών ακινήτων από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στις παραδοσιακές – μακροχρόνιες μισθώσεις.
Πλέον, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το μεγαλύτερο ποσοστό ακινήτων που διατίθενται προς ενοικίαση είναι διαμερίσματα, κυρίως μικρής επιφάνειας 30 τ.μ.-60 τ.μ., πλήρως ανακαινισμένα, τα οποία οι ιδιοκτήτες τους στοχεύουν να τα μισθώσουν σε φοιτητές.
«Εφέτος, οι γονείς μπορούν να αναζητήσουν ευκολότερα για τα παιδιά τους κατοικίες πλήρως ανακαινισμένες και υψηλών προδιαγραφών, καθώς η διαθεσιμότητα είναι μεγαλύτερη από το 2019. Τα εν λόγω ακίνητα σε μεγάλο ποσοστό διατίθενται επιπλωμένα, ωστόσο οι γονείς θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για αυξήσεις. Ειδικά σε ό,τι αφορά την Αθήνα, καταγράφονται αυξήσεις από 6,25% έως και 39,28%», επισημαίνει ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας.
Το κόστος ενοικίασης φοιτητικής στέγης στην Αθήνα
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αύξησης της ανώτατης τιμής μίσθωσης αποτελεί η Πλατεία Βικτωρίας. Το 2019 η ζητούμενη τιμή μίσθωσης γκαρσονιέρας κυμαινόταν από 170 ευρώ έως 260 ευρώ το μήνα, ενώ σήμερα, η ζητούμενη τιμή μίσθωσης (για πλήρως ανακαινισμένη κατοικία) κυμαίνεται από 280 ευρώ έως 350 ευρώ το μήνα.
Σε «λογικά» πλαίσια σε σχέση με το σύνολο καταγράφονται οι τιμές στο Κουκάκι. Το μηνιαίο κόστος μίσθωσης για γκαρσονιέρα κυμαίνεται από 320 ευρώ έως 450 ευρώ, ενώ για δυάρι από 450 ευρώ έως 600 ευρώ. Οι αντίστοιχες τιμές το 2019 κυμαίνονταν από 450 ευρώ έως 750 ευρώ (για επιπλωμένο ακίνητο) και από 450 ευρώ έως 720 ευρώ, αντίστοιχα.
Στη περιοχή Νεάπολη-Μουσείο οι τιμές καταγράφουν αυξητικές τάσεις για τις γκαρσονιέρες και κυμαίνονται από 300 ευρώ έως 450 ευρώ, ενώ οι τιμές μίσθωσης για δυάρια κυμαίνονται από 450 ευρώ έως 520 ευρώ το μήνα, σε αντίθεση με το 2019 που κυμαίνονταν από 420 ευρώ έως 470 ευρώ μηνιαίως.
Τα Εξάρχεια έχουν την τιμητική τους και το 2020, με τις τιμές μίσθωσης για δυάρι να κυμαίνονται από 350 ευρώ έως 470 ευρώ το μήνα, ενώ πέρυσι κυμαίνονταν από 250 ευρώ έως 350 ευρώ μηνιαίως.
Δαπανηρή αποδεικνύεται η ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας στην περιοχή του Κολωνακίου. Οι γκαρσονιέρες κυμαίνονται από 350 ευρώ έως 650 ευρώ, ενώ οι τιμές μίσθωσης για δυάρια κυμαίνονται από 550 ευρώ έως 750 ευρώ το μήνα, σε σχέση με το 2019 που κυμαίνονταν από 450 ευρώ έως 700 ευρώ το μήνα. Να σημειωθεί εδώ ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες στο ζητούμενο μηνιαίο μίσθωμα συμπεριλαμβάνουν και τους μηνιαίους λογαριασμούς ΔΕΚΟ και κοινοχρήστων.
Η Καλλιθέα επιλέγεται από φοιτητές της Παντείου καθώς και πολλών ιδιωτικών σχολών μαγειρικής στο Μοσχάτο. Όπως όλα δείχνουν, θα επαναληφθεί και φέτος το φαινόμενο συγκατοίκησης πρωτοετών από την ίδια πόλη, ενώ πολλοί θα αναγκαστούν για ακόμη μια χρονιά να επιλέξουν παλαιά ακίνητα που για χρόνια βρίσκονταν στα αζήτητα. Οι τιμές παρουσιάζουν γενικά μια σταθερότητα σε σχέση με πέρυσι, σχολιάζει ο κ. Μπάκας.
Το κόστος ενοικίασης φοιτητικής στέγης σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα
Αυξητικές τάσεις στα φοιτητικά ενοίκια καταγράφονται και στο σύνολο της χώρας και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη. Ελάχιστες είναι οι εξαιρέσεις όπως η Ξάνθη, τα Ιωάννινα, ο Πύργος, η Σητεία και η Ιεράπετρα, η Σπάρτη, η Καρδίτσα, η Καβάλα και η Φλώρινα, όπου οι τιμές παραμένουν σταθερές ή καταγράφουν μικρές μειώσεις στην ανώτατη ζητούμενη τιμή.
Στην Πάτρα - όπου αποτελεί διαχρονικά φοιτητική πόλη - οι τιμές μίσθωσης για γκαρσονιέρες και δυάρια το 2019 σε σχέση με το 2018, είχαν καταγράψει μείωση της τάξεως του 20%, ενώ τη φετινή χρονιά οι τιμές καταγράφουν αυξητικές τάσεις.
Το κόστος ενοικίασης φοιτητικής στέγης στην υπόλοιπη Ελλάδα
Στο Ηράκλειο, οι τιμές κινούνται σταθερές, με μειώσεις στην ανώτατη τιμή για την ενοικίαση γκαρσονιέρας και studio, ενώ αύξηση κατά 30 ευρώ το μήνα παρατηρείται στην ανώτατη τιμή μίσθωσης για δυάρι διαμέρισμα.
Στα Χανιά, οι τιμές εξακολουθούν να συνεχίζουν το ράλι των αυξήσεων. Πέρυσι δεν υπήρχαν διαθέσιμα studio για μακροχρόνια μίσθωση διότι σχεδόν όλα ήταν εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων. Φέτος η ζητούμενη τιμή μίσθωσης ενός studio κυμαίνεται στα 270 ευρώ το μήνα. Αύξηση καταγράφεται στην ανώτατη τιμή μίσθωσης γκαρσονιέρας κατά 14,4% και στα δυάρια 22,2%.
Στην Καλαμάτα, οι τιμές καταγράφουν αυξήσεις, ενώ τα διαθέσιμα ακίνητα – κυρίως δυάρια – είναι ελάχιστα, αγγίζοντας ακόμη και τα 400 ευρώ το μήνα. Το κόστος μίσθωσης μιας γκαρσονιέρας κυμαίνεται από 260 ευρώ έως 300 ευρώ για την εφετινή χρονιά, ενώ πέρυσι το κόστος κυμαινόταν από 200 ευρώ έως 250 ευρώ. Πρόκειται για αύξηση στην κατώτατη τιμή 30% και στην ανώτατη τιμή 20%.
Στην Κέρκυρα, το κόστος ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας έχει εκτοξευτεί. Το κόστος ενοικίασης ενός studio αγγίζει τα 380 ευρώ το μήνα, όταν το 2019 η ανώτατη τιμή ήταν 300 ευρώ (αύξηση 26%). Η ενοικίαση γκαρσονιέρας κοστίζει από 260 ευρώ έως 450 ευρώ και το δυάρι κυμαίνεται από 350 ευρώ έως 500 ευρώ, όταν την περυσινή χρονιά το αντίστοιχο κόστος ήταν από 250 ευρώ έως 300 ευρώ και από 300 ευρώ έως 450 ευρώ.
Σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται και σε Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο. Στη Μυτιλήνη οι ζητούμενες τιμές για ενοικίαση studio κυμαίνονται από 210 ευρώ έως 250 ευρώ, για γκαρσονιέρα από 250 ευρώ έως 300 ευρώ και για δυάρι από 250 ευρώ έως 350 ευρώ. Οι αντίστοιχες τιμές το 2019 ήταν οι εξής: για studio από 150 ευρώ έως 180 ευρώ, για γκαρσονιέρα από 160 ευρώ έως 260 ευρώ και για δυάρι από 180 ευρώ έως 260 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τις κατοικίες στη Βόρεια Ελλάδα (Κοζάνη, Φλώρινα, Καστοριά, κλπ), ο φοιτητής μπορεί να βρει εύκολα μεγάλα διαμερίσματα, π.χ. ένα 3άρι στην ίδια τιμή με ένα μικρό δυάρι. Τα μεγάλα διαμερίσματα έχουν υψηλότερα κοινόχρηστα και κόστος θέρμανσης. Ο χειμώνας είναι μεγαλύτερης διάρκειας και το μηνιαίο κόστος θέρμανσης μπορεί να αγγίξει ακόμη και το 50% του μισθώματος.
Η νέα τάση των student flats
Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, μια νέα τάση, προερχόμενη από το εξωτερικό, κερδίζει συνεχώς έδαφος και εξυπηρετεί τις απαιτήσεις τόσο των γονέων όσο και των φοιτητών.
Οι έννοιες student flats ή student studios είναι γνώριμες στους Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό. Πλέον, πολλοί είναι οι νέοι εγχώριοι φοιτητές που σίγουρα θα την έχουν συναντήσει κατά την επίσκεψη τους σε φοιτητικά site.
Πλέον, κυρίως σε κεντρικά σημεία της Αθήνας (Κυψέλη) και της Πάτρας λειτουργούν student flats – student studios. Το φαινόμενο αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του σύντομα και στη Θεσσαλονίκη.
Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη λύση διαμονής του φοιτητή, διότι το μόνο που έχει να μεταφέρει είναι τα ρούχα του. Τα student flats διαθέτουν μοντέρνο design και είναι πλήρως ανακαινισμένα ή βρίσκονται σε κτήρια σχεδόν νεόδμητα. Διαθέτουν πλήρη επίπλωση, αυτόνομη θέρμανση, αποθηκευτικούς χώρους, κουζίνα εξοπλισμένη με τις απαραίτητες ηλεκτρικές συσκευές και γρήγορη free σύνδεση internet, δηλαδή όσα χρειάζεται ένας φοιτητής.
Το σημαντικό όμως για τους γονείς, που δείχνουν να τους καλύπτουν τα student flats – student studios, είναι το laundry room, η πλήρης τεχνική υποστήριξη (π.χ. ηλεκτρολόγος, υδραυλικός), υπεύθυνος διαμονής και διαχείρισης, συνεργείο καθαρισμού, 24ωρο σύστημα ασφαλείας. Και όλα αυτά με ένα κόστος πολύ ανταγωνιστικό που μπορεί να συσχετιστεί με μια απλή μίσθωση διαμερίσματος.
Δείτε επίσης
- ΣΥΡΙΖΑ ώρα μηδέν, κρίνεται η θέση της αξ. αντιπολίτευσης
- Απεργία 20 Νοεμβρίου: Ποιοι συμμετέχουν
- Καιρός: Με άνοδο της θερμοκρασίας κάνει ποδαρικό η νέα εβδομάδα
- Στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας το κρητικό ελαιόλαδο: “Deal” με τιμή 8,59 ευρώ το κιλό!
- Nations League: Νίκη και playoffs ανόδου για την Εθνική (hl)
Σχετικά άρθρα
- Φοιτητικά σπίτια: Πόσο κοστίζουν σε Αθήνα και Πειραιά
- Φοιτητικά ενοίκια: Στα ύψη οι τιμές και... χαμηλές πτήσεις στη διαθεσιμότητα
- Φοιτητικά ενοίκια στην επαρχία: Πόσο κοστίζουν σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κρήτη και Καλαμάτα
- Αλλάζει ξανά ο χάρτης των ενοικίων-Τα δεδομένα στην Κρήτη
- Φοιτητικά ενοίκια: Ποιοι δικαιούνται έκπτωση 40%