Φανερωμένη: Σκάβουν για να δουν από που «χάθηκαν» τα 3 εκατ. κυβικά νερού από το φράγμα

neakriti.gr  08 June, 2024 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Φανερωμένη: Σκάβουν για να δουν από που «χάθηκαν» τα 3 εκατ. κυβικά νερού από το φράγμα

Το νερό νεράκι τείνει να πει η περιοχή της Μεσαράς, με τα επίπεδα νερού στο φράγμα Φανερωμένης να είναι ιδιαίτερα χαμηλά εν μέσω καλοκαιριού και ενώ βρισκόμαστε σε περίοδο λειψυδρίας, μετά το έλλειμμα των 3.000.000 κυβικών μέτρων νερού που εξαφανίστηκαν ως διά μαγείας από αυτό. 

Η κατάσταση στο φράγμα Φανερωμένης, που εκτός από το μεγάλο πρόβλημα της ανομβρίας έχει να αντιμετωπίσει και τις τεράστιες ποσότητες νερού που λείπουν, είναι οριακή. Σήμερα στο φράγμα έχουν απομείνει περί τα 3,2 εκατ. κυβικά νερού και είναι πλέον απαγορευτική η άντληση για λόγους ασφάλειας. Για τα κυβικά νερού που χάθηκαν ακούστηκαν πολλές εκδοχές, μεταξύ αυτών ότι γίνεται κλοπή ή ότι υπάρχει ρήγμα στο φράγμα... 

Χθες, μετά από απαίτηση των εμπλεκομένων στο θέμα, επρόκειτο να γίνουν εργασίες εκσκαφής, προκειμένου να διαπιστωθεί τι κρύβεται πίσω από το έλλειμμα νερού. Όμως τα συνεργεία δεν έφτασαν ποτέ και φυσικά έρευνες με στόχο να αποκαλυφθεί η αιτία που χάθηκαν τόσο μεγάλες ποσότητες νερού για μια ακόμη φορά δεν έγιναν... 

Γρηγόρης Νικολιδάκης: «Δεν ξέρω αν θα βγει το καλοκαίρι. Την ίδια στιγμή όμως προβληματισμό δημιουργεί και το γεγονός ότι οι καταγραφές από τα ρολόγια των ΤΟΕΒ με τα νερά που δίνει η Διεύθυνση Υδάτων ότι έχουν φύγει από το φράγμα δείχνουν δυστυχώς σχεδόν διπλάσια ποσότητα»  

Το σοβαρότατο αυτό θέμα έχει προκαλέσει αναστάτωση στη Μεσαρά. Η όλη κατάσταση στο φράγμα Φανερωμένης, με τον σοβαρό περιορισμό των αποθεμάτων, προκαλεί την οργή των αγροτών στην περιοχή, που βλέπουν τον κίνδυνο να “τιναχτούν στον αέρα” οι αγροτικές καλλιέργειες και ειδικά οι ελιές, που χρειάζονται νερό για την άνθιση και την καρπόδεση. Και σαν να μη φτάνει το ότι οι αγρότες της περιοχής φορτώνονται το δυσβάσταχτο κόστος της άρδευσης, όπως και το ότι το αγροτικό εισόδημά τους έχει δεχτεί απανωτά χτυπήματα, τώρα βλέπουν και τη σοδειά τους να κινδυνεύει να χαθεί, εξαιτίας της έλλειψης σχεδιασμού και συντονισμού που θα επέτρεπε την ομαλή άρδευση των καλλιεργειών τους. 

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση πριν από 10 μέρες έκανε κάποιες συναντήσεις και χθες αναμένονταν στο φράγμα συνεργεία, που θα έσκαβαν για να διαπιστώσουν το γιατί εξαφανίζονται τόσο μεγάλες ποσότητες νερού. Όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε, καθώς κανένα συνεργείο δεν εμφανίστηκε στο φράγμα, ενώ παράλληλα δεν υπήρξε καμία ενημέρωση ή εξήγηση για το ότι τελικά οι εργασίες για άλλη μια φορά αναβάλλονται... Έτσι, για μια ακόμη φορά το όλο θέμα έμεινε στο σκοτάδι. 

«Δεν ήρθε κανείς από την Τεχνική Υπηρεσία όπως αναμενόταν. Ωστόσο, έχουμε κλείσει ραντεβού με τον περιφερειάρχη, προκειμένου να συζητήσουμε το θέμα, το οποίο είναι πάρα πολύ δύσκολο. Δεν ξέρω αν θα βγει το καλοκαίρι. Την ίδια στιγμή όμως, προβληματισμό δημιουργεί και το γεγονός ότι οι καταγραφές από τα ρολόγια των ΤΟΕΒ με τα νερά που δίνει η Διεύθυνση Υδάτων ότι έχουν φύγει από το φράγμα δείχνουν δυστυχώς σχεδόν διπλάσια ποσότητα», τόνισε ο δήμαρχος Φαιστού κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης, εκφράζοντας την αγωνία του για το σοβαρό αυτό θέμα. 

Ζητείται άμεση παρέμβαση - Τι είχε καταγγείλει ο δήμαρχος 

Υπενθυμίζεται πως σε συνεδρίαση που είχε γίνει προ καιρού στην Περιφέρεια Κρήτης για το θέμα, ο δήμαρχος Φαιστού κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης είχε δηλώσει την παραίτησή του από την Επιτροπή Διαχείρισης του φράγματος στον περιφερειάρχη κ. Σταύρο Αρναουτάκη. Με αφορμή μάλιστα το ενδεχόμενο κλοπής του νερού, ο δήμαρχος Φαιστού και πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης του φράγματος Φανερωμένης προχώρησε σε καταγγελίες. 

Παράλληλα, με επιστολή του στις 27/10/2023 προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αντιλαμβανόμενος το πρόβλημα που θα δημιουργούνταν, υπογράμμιζε την ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία του φράγματος Φανερωμένης, «του σημαντικότερου ίσως έργου που έχει κατασκευαστεί στον τόπο μας τα τελευταία χρόνια», όπως σημείωνε, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «τον Αύγουστο της φετινής χρονιάς o ταμιευτήρας του φράγματος περιείχε την οριακή ποσότητα των 5.000.000m3 νερού, γεγονός που υπαγόρευε την άμεση διακοπή της παροχέτευσης νερού στα δίκτυα άρδευσης. Πράγματι, στις 22 Αυγούστου η Επιτροπή Διαχείρισης του Φράγματος αποφάσισε τη διακοπή της παροχέτευσης νερού στα δίκτυα, με εξαίρεση τα δίκτυα των τεσσάρων ξηρικών αναδασμών, οι οποίοι δε διαθέτουν γεωτρήσεις, και των οποίων οι ανάγκες ανέρχονται σε 250.000m3 νερού συνολικά ανά μήνα. 

Σήμερα, δύο μήνες μετά την εφαρμογή του μέτρου, η περιεκτικότητα του ταμιευτήρα έφτασε τα 2.000.000m3, με το δυσθεώρητο έλλειμμα των 3.000.000m3 να μην μπορεί να δικαιολογηθεί ούτε από τη χρήση του νερού στους ξηρικούς αναδασμούς, ούτε από τη φυσική εξάτμιση. Η χαμηλή στάθμη του νερού στον ταμιευτήρα αναπόφευκτα οδηγεί σε κατολισθήσεις, οι οποίες προκαλούν την υποβάθμιση του έργου και, σε περίπτωση που το φαινόμενο επαναλαμβάνεται κάθε έτος, τη σταδιακή απαξίωσή του. Ως Επιτροπή Διαχείρισης του Φράγματος δεν έχουμε τη δυνατότητα να εντοπίσουμε και να ελέγξουμε τους φυσικού ή κακόβουλους παράγοντες που θέτουν σε κίνδυνο το έργο και παρακαλούμε για την παρέμβασή σας, προκειμένου να προστατευτεί το φράγμα της Φανερωμένης και να εξασφαλιστεί η αειφορία του έργου». 

Εκφράζοντας την αντίδρασή τους για την όλη κατάσταση, οι αγρότες της Μεσαράς, αγανακτισμένοι, διεκδικούν το «δίκαιο», όπως λένε, αίτημά τους για ομαλή άρδευση των καλλιεργειών τους, με χαμηλή και δίκαιη χρέωση, αλλά και “τη δίκαιη απαίτηση” να μην τεθούν σε κίνδυνο οι αγροτικές καλλιέργειες, λόγω της κατάστασης στο φράγμα Φανερωμένης, ζητώντας παράλληλα μόνιμες λύσεις στο διαχρονικό πρόβλημα της άρδευσης της περιοχής. 
 

 

neakriti.gr  08 June, 2024 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα