Έως 3,85 € η τιμή για το λάδι-χρυσάφι της Κρήτης

  06 November, 2017 ΚΟΣΜΟΣΑΓΡΟΤΙΚΑ
Έως 3,85 € η τιμή για το λάδι-χρυσάφι της Κρήτης

Από 3,70 μέχρι και 3,85 ευρώ στο νομό Ηρακλείου και στα 3,80 ευρώ στο νομό Ρεθύμνου είναι οι πρώτες τιμές που ανακοινώνονται ως τιμές εκκίνησης για τη νέα ελαιοκομική περίοδο.

Την ίδια ώρα, η εικόνα της διεθνούς αγοράς ελαιολάδου δείχνει ότι η διεθνής παραγωγή θα είναι αυξημένη από πέρυσι σχεδόν κατά 12% κι αυτό το στοιχείο προέρχεται από τις επίσημες ανακοινώσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου.

Ήδη στο νομό Ρεθύμνου έχει δοθεί μια πρώτη τιμή στους παραγωγούς του πρώην δήμου Αρκαδίου από έμπορο ελαιολάδου, ο οποίος μάλιστα για να καλύψει τις ανάγκες του έχει αγοράσει ελαιόλαδο και από το Ακρωτήρι του νομού Χανίων και από τα νότια του νομού Ρεθύμνου.

Τις πληροφορίες αυτές έδωσε στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" χθες ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ρεθύμνου Γιώργος Κατσανέβας, που ξεκαθάρισε ότι οι παραγωγοί του δήμου Ρεθύμνου, στο κομμάτι που αφορά στα ελαιόδεντρα του πρώην δήμου Αρκαδίου, έχουν αρχίσει το λιομάζωμα εδώ και ένα δεκαήμερο. Ο λόγος έχει να κάνει με τις τεράστιες ζημιές που έχει προκαλέσει στα δέντρα τους ο δάκος κατά τη φετινή περίοδο. «Αρχικά η ζημιά εντοπιζόταν στη χοντρολιά. Αλλά πλέον έχουμε και στις ψιλολιές πρόβλημα από το δάκο», λέει στην εφημερίδα  "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ρεθύμνου, τονίζοντας ακόμη ότι η διοίκηση του Συλλόγου θα επισκεφτεί το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου. Εκεί θα θέσει τα ζητήματα που σχετίζονται με τη δακοκτονία, ενώ ταυτόχρονα θα επιδιώξει συναντήσεις με τους τοπικούς βουλευτές. «Εμείς διεκδικούμε αποζημιώσεις», λέει, «τις οποίες και περιμένουμε από το κράτος. Δε μας απασχολεί αν ο ΕΛΓΑ αρνείται να τις δώσει»...

 

Στο Ηράκλειο

Στο νομό Ηρακλείου είναι νωρίς ακόμα για τιμές παραγωγού. Αλλά η ερχόμενη εβδομάδα θεωρείται καθοριστική για να μπορέσουν κάποιοι έμποροι να καταλήξουν στις τιμές παραγωγού, κρίνοντας από τις διεθνείς εξελίξεις. Ωστόσο, ο ιδιώτης έμπορος ελαιολάδου Μιχάλης Αλμπαντάκης δήλωσε στη "Νέα Κρήτη" χθες ότι θα ξεκινήσει να πληρώνει τους δικούς του παραγωγούς με την τιμή των 3,70 ευρώ το κιλό στις τρεις γραμμές όταν θα αλέθουν στα ελαιοτριβεία, συν 15 λεπτά το κιλό όταν θα παραδίδουν τον ελαιόκαρπό τους στον "Κοινό Σωρό" στο Γάζι.

Από την πλευρά του ο γεωπόνος και έμπορος ελαιολάδου Κώστας Αγγελιδάκης, κρίνοντας από την εικόνα που ο ίδιος έχει στις περιοχές του Μονοφατσίου, δηλώνει ότι δεν είναι τελικά η παραγωγή ελαιολάδου μεγαλύτερη από πέρυσι όπως αρχικά φαινόταν.

«Μέχρι τις 20 Ιουλίου είχαμε αυτή την εικόνα. Αλλά από τότε και μετά, έκανε τεράστια ζημιά στον ελαιόκαρπο ο ρυγχίτης, ενώ για τη ζημιά από το δάκο θα δούμε τώρα τα αποτελέσματα», είπε στην εφημερίδα μας ο Κώστας Αγγελιδάκης. Μάλιστα ξεκαθάρισε ότι ο ρυγχίτης φέτος αιφνιδίασε τους παραγωγούς και τους γεωπόνους. Και από 20 Ιουλίου και μετά διέλυσε τον ελαιόκαρπο. «Οι ζέστες δεν τον επηρεάζουν, όπως επηρεάζουν το δάκο», διευκρινίζει ο Κώστας Αγγελιδάκης, που κάνει λόγο για ζημιές ακόμα και στο 100% σε λιόφυτα που αρχικά είχαν φανεί ότι θα είχαν μεσοβεντέμα.

 

«Ας μην είμαστε υπερβολικοί»

«Εμείς οι παραγωγοί καμιά φορά κρατούμε το λάδι λέγοντας πως δε θα το πουλήσουμε στα 3,80 ευρώ το κιλό και περιμένουμε να πιάσει 4 ευρώ και παραπάνω. Το κάνουμε αυτό πιστεύοντας ότι το λάδι μας θα το αγοράσει το Αμερικανάκι και ο Γερμανός. Δεν είναι όμως έτσι. Το λάδι μας θα πάει σε καταναλωτές που αν δουν υπερβολικές τιμές δε θα το αγοράσουν», λέει στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου Γιώργος Τζωρτζάκης. Ο ίδιος δεν πιστεύει με τίποτα ότι η φετινή παραγωγή στο νομό Ηρακλείου θα είναι μεγαλύτερη από πέρυσι. «Να μη σας πω ότι θα είναι και πιο κάτω. Διότι φέτος δε βοήθησε και ο καιρός. Πέρυσι ήταν η καλή χρονιά για το λάδι», λέει ο Γιώργος Τζωρτζάκης.

Καταλήγοντας θεωρεί ως πολύ καλό ξεκίνημα για το λάδι τις τιμές αυτές των 3,70 έως και 3,85 ευρώ το κιλό. Και προσθέτει ότι «αυτές δεν ξέρουμε πώς θα διαμορφωθούν στη συνέχεια. Μακάρι να έχουμε σταθερά κάθε χρόνο τιμές από 3,50 μέχρι 4 ευρώ το κιλό για δέκα χρόνια τουλάχιστον, ώστε να μπορέσουμε ως παραγωγοί να κάνουμε τους προγραμματισμούς μας. Και μην ξεχνάμε ότι πέρυσι το λάδι ξεκίνησε από πολύ χαμηλότερα, γύρω στα 3,10 με 3,20 ευρώ το κιλό»...

 

«Εμείς θα ακολουθήσουμε την αγορά»

«Η Ένωση Ηρακλείου δεν μπορεί να δώσει τιμές πάνω από αυτές που επιτρέπει η διεθνής αγορά. Κι έτσι προσωπική μου άποψη είναι ότι οι τιμές της ΕΑΣΗ στο ξεκίνημα της ελαιοκομικής περιόδου θα "παίξουν" γύρω στα 3,50 έως 3,70 ευρώ το κιλό», λέει στη "Νέα Κρήτη" ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης Μύρων Χιλετζάκης. «Περιμένουμε τη ΔΑΟΚ να ανακοινώσει ημερομηνία ανοίγματος των ιδιωτικών και των συνεταιριστικών ελαιουργείων», καταλήγει ο συνεταιριστής.

 

Η εικόνα της διεθνούς αγοράς

Αυξημένη σχεδόν 12% από πέρσι, στους 2,854 εκατ. τόνους, αναμένεται η διεθνής παραγωγή ελαιολάδου για τη σεζόν 2017-2018, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που παρουσίασε πρόσφατα το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου. Ταυτόχρονα, η κατανάλωση του προϊόντος παγκοσμίως θα φτάσει τους 2,889 εκατ. τόνους (+5% από το 2016-2017). Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα αποθέματα είναι μειωμένα κατά 40% σε σχέση με πέρυσι και η παραγωγή, αν και καλύτερη από το 2016-2017, δε θα ξεπεράσει το μέσο όρο της 5ετίας. Η Κομισιόν προβλέπει ότι θα διατηρηθούν ικανοποιητικά επίπεδα τιμών.

Έτσι, οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρονται σε μια διεθνή παραγωγή ελαιολάδου 2.854.000 τόνων και σε μια διεθνή κατανάλωση 2.889.000 τόνων. Σε ό,τι αφορά την εκτιμηθείσα παραγωγή ανά κράτος, αναμένεται η Ισπανία να φτάσει τους 1,8 εκατομμύρια τόνους, η Ελλάδα τους 320.000 τόνους, στους 300.000 τόνους η Πορτογαλία, 110.000 η Τυνησία, 220.000 η Τουρκία, 180.000 το Μαρόκο, 120.000 η Αλγερία, 80.000 η Αργεντινή, 37.500 η Ιορδανία και 25.000 η Αίγυπτος.

 

neakriti.gr

 

  06 November, 2017 ΚΟΣΜΟΣΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα