"Καμπανάκι" από την ΕΔΟΕ
«Βγείτε στα λιόφυτα και δώστε μάχη στην ποιότητα» είναι το μήνυμα της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου, με τον πρόεδρο του φορέα, Μανόλη Γιαννούλη, να δηλώνει στη “Νέα Κρήτη” ότι οι αγροτικοί φορείς και κυρίως οι ίδιοι οι ελαιοπαραγωγοί της χώρας καλούνται μέσα από κεντρική εκδήλωση που διοργανώνει η ΕΔΟΕ για την Τετάρτη 19 Ιουνίου, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στην Αθήνα, να συνειδητοποιήσουν ότι δεν έχουν άλλο δρόμο.
Μαζί με τους εκπροσώπους των παραγωγών, καλούνται και οι όλοι οι άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους με μια βασική εκτίμηση... Ότι μόνο με την ποιότητα θα βελτιωθεί η κατάσταση την επόμενη χρονιά, αφού η υπερπαραγωγή θα εξακολουθήσει να υφίσταται!
Όπως λέει στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της Οργάνωσης Μανόλης Γιαννούλης, «είμαστε σε ένα στάδιο φέτος που όλη η Ελαιοκομία “τραβάει τα μαλλιά της”! Ο παραγωγός πρώτος απ’ όλους και μετά όλοι εμείς οι υπόλοιποι, λόγω της υπερπαραγωγής της Ισπανίας, η οποία φέτος ξαναέπιασε το νούμερο-ρεκόρ του 2011, των 1.780.000 τόνων. Γι’ αυτό τον λόγο το λάδι είναι “πλημμύρα”. Έτσι βλέπουμε τις τιμές να πιάνουν τα ιστορικά χαμηλά που είχαν ξανά πριν από περίπου δέκα χρόνια. Και εάν ο Ισπανός παραγωγός στενοχωριέται με αυτές τις τιμές, ο Έλληνας παθαίνει “πνευμονία”...».
Ο Μανόλης Γιαννούλης αποκαλύπτει στη “Νέα Κρήτη”: «Πρώτες εκτιμήσεις των Ισπανών για την επόμενη περίοδο, μια παραγωγή από 1.200.000 τόνους έως 1.400.000 τόνους. Εμείς από τα μηνύματα που έρχονται περιμένουμε μια μεγάλη παραγωγή σε όλη την Ελλάδα. Οι Ιταλοί πηγαίνουν επίσης για μια καλή παραγωγή. Και οι Τυνήσιοι πάνε επίσης για μια πολύ καλή παραγωγή.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι το ισοζύγιο παραγωγής θα είναι αντίστοιχο με αυτό που είχαμε φέτος. Συνυπολογίζοντας στο μεταξύ και τα αποθέματα που θα έχουν οι Ισπανοί, συν το ότι οι καταναλώσεις δε φαίνεται να αυξάνονται σημαντικά παρά την πτώση της τιμής, μπορούμε να περιμένουμε από τώρα μέχρι το φθινόπωρο, που θα αρχίσει η καινούργια χρονιά, σταθερότητα τιμών. Και από ’κει και πέρα, μέχρι τη βεντέμα αλλά και την επόμενη άνοιξη, δεν μπορούμε να προσδοκούμε ουσιώδη διαφοροποίηση στις τιμές. Αυτό σημαίνει ότι εμείς πρέπει να πάμε σε μια αλλαγή φιλοσοφίας, διότι ο Έλληνας παραγωγός δυστυχώς έχει φτάσει στο σημείο να περιμένει καταστροφή της ισπανικής παραγωγής για να επιτύχει αυτός καλύτερες τιμές»...
«Συμφωνώ απόλυτα με τον κ. Γιαννούλη. Εάν οι παραγωγοί δεν αρχίσουν να καλλιεργούν τις περιουσίες τους, δεν υπάρχει μέλλον. Η παραγωγή θα είναι πολύ μεγάλη ξανά σε όλες τις χώρες. Έτσι, εμείς πρέπει να δώσουμε βάρος στη σωστή καλλιέργεια του ελαιοδέντρου», τονίζει από την πλευρά του ο τυποποιητής ελαιολάδου Μιχάλης Αλμπαντάκης, με τον οποίο και επικοινωνήσαμε χθες, για να καταγράψουμε και τις δικές του πληροφορίες. Ο ίδιος συμφωνεί απόλυτα με τα στοιχεία της ΕΔΟΕ και προσθέτει: «Να πάνε οι παραγωγοί να ραντίσουν. Να πάνε να κλαδέψουν. Να ποτίσουν. Να λιπάνουν. Αλλιώς μην περιμένουμε να φτιάξει η κατάσταση»...
Δείτε επίσης
- ΚΑΠ: Πράσινο φως στη 2η τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου – Ποιες αλλαγές έρχονται
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμή 440 εκατ. ευρώ σε αγρότες και κτηνοτρόφους
- Από το απόγευμα η πληρωμή των επιδοτήσεων – Συνεχίζεται η κατρακύλα στην τιμή του ελαιολάδου
- Aγροτικές Επιδοτήσεις: Απλήρωτοι θα μείνουν οι 2 στους 10 αγρότες βάσει δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Έτσι θα γίνει η εξυγίανση του Οργανισμού – Όλα όσα είπε ο Τσιάρας