Οι ηγέτες των τριών μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης φρόντισαν να ξεκαθαρίσουν ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Ελλάδα δεν αφορά την αποδοχή ή όχι της όποιας συμφωνίας προσέφεραν – κάποια στιγμή – οι πιστωτές, αλλά το εάν η χώρα θα παραμείνει ή όχι στο ευρώ.
Ανάλογη στάση διατήρησαν τόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, οι οποίοι τάχθηκαν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρα υπέρ του «Ναι» στο δημοψήφισμα, τονίζοντας παράλληλα ότι δικός τους στόχος παραμένει η Ελλάδα να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης και της Ε.Ε.
Πρώτος ανέλαβε τη σκυτάλη ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό, τον οποίο κάλεσε να ταχθεί υπέρ του «Ναι» στο δημοψήφισμα και να μην φοβηθεί να το πράξει.
«Ο ελληνικός λαός που είναι υπεύθυνος και υπερήφανος πρέπει να πει «ΝΑΙ» στην Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι η Ευρώπη, η Ευρώπη είναι η Ελλάδα. Δεν πρέπει να αυτοκτονήσετε επειδή φοβάστε να πεθάνετε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, - μετά από την ενημέρωση που είχε τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου από τον κύριο Γιούνκερ σε έκτακτη συνάντηση- ο οποίος τόνισε πως «είπα στον Αλέξη Τσίπρα, σε τηλεφωνική συνομιλία νωρίτερα, να λάβει υπόψη του πως το δημοψήφισμα είναι ένα δημοκρατικός τρόπος για να λάβει κάποιος αποφάσεις αλλά το αποτέλεσμα μας αφορά όλους. Θα παλέψω και θα τρέξω για να πείσω τους Έλληνες να παραμείνουν στην Ε.Ε και στην Ευρωζώνη».
Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, υπογράμμισε ότι η Ευρωζώνη έχει, πλέον, όλα τα μέσα προκειμένου να αντιμετωπίσει ένα Grexit, κάτι το οποίο, πάντως, η ίδια απεύχεται. Κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι εκείνη ήταν που διέκοψε τις διαπραγματεύσεις, καθώς δεν είχε διαθέσεις συμβιβασμού, ενώ χαρακτήρισε ως μονομερή ενέργεια το δημοψήφισμα, σπεύδοντας, όμως, να προσθέσει ότι αποτελεί δημοκρατικό δικαίωμα του ελληνικού λαού.
Η κυρία Μέρκελ δεν θέλησε, πάντως, να δημοσιοποιήσει ξεκάθαρα την άποψή της εάν οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να ψηφίσουν «Ναι» ή «Όχι» στο δημοψήφισμα, ενώ αποκάλυψε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, πριν από την ανακοίνωση για το δημοψήφισμα, χωρίς, όμως, να διευκρινίσει εάν ο κ. Τσίπρας την ενημέρωσε γι' αυτό ή όχι.
Περισσότερο ξεκάθαρος ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος σε δήλωσή του υποστήριξε ότι «υπάρχει δημοκρατία. Είναι δικαίωμα των Ελλήνων να αποφασίσουν τι θέλουν για το μέλλον τους. Όμως αυτό που διακυβεύεται είναι εάν οι Έλληνες θέλουν να μείνουν στο ευρώ ή να πάρουν το ρίσκο να φύγουν από την Ευρωζώνη».
Ταυτόχρονα, πάντως, σύμφωνα με δημοσιεύματα διεθνών πρακτορείο ο κ. Ολάντ είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, με τον οποίο συζήτησαν την ανάγκη να υπάρξει μία ακόμη προσπάθεια ώστε να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.
Σε ανάλογο ύφος με αυτό του κυρίου Ολάντ και η δήλωση – μέσω Twitter – του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι ο οποίος υποστήριξε ότι στο δημοψήφισμα της Κυριακής οι Έλληνες ουσιαστικά καλούνται να αποφασίσουν εάν θέλουν να μείνουν ή να φύγουν από το ευρώ.
Πηγή: newmoney.gr
Δείτε επίσης
- Γερμανία: Αυτοκίνητο έπεσε σε επισκέπτες χριστουγεννιάτικης αγοράς - Τουλάχιστον 11 νεκροί
- Politico: Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, στην Ουκρανία
- NBA Cup: Θρίαμβος για τους Bucks με triple-double του MVP Αντετοκούνμπο
- Οι χριστιανοί στη Συρία ζουν ξανά τον εφιάλτη
- Η τρύπα του όζοντος επουλώνεται με ταχύ ρυθμό
Σχετικά άρθρα
- Economist: Υφεση στην Ευρώπη τον χειμώνα
- Η Γηραιά Ήπειρος γερνάει και δεν γεννάει - Μειώνεται το εργατικό δυναμικό
- Yπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τη συμφωνία των Πρεσπών τάσσονται δημοφιλείς καλλιτέχνες!
- ΠΓΔΜ: 90% υπέρ του «Ναι» στο δημοψήφισμα - Στο 34,76% η συμμετοχή
- Στις κάλπες οι πολίτες της ΠΓΔΜ για την αλλαγή ονομασίας