Επιτακτική η ανάγκη μέιωσης του κόστους παραγωγής των θερμοκηπιακών προϊόντων

neakriti.gr  21 February, 2022 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Επιτακτική η ανάγκη μέιωσης του κόστους παραγωγής των θερμοκηπιακών προϊόντων

Άκρως ανησυχητική, αφού προέρχεται από ανθρώπους που βρίσκονται μέσα στην παραγωγική διαδικασία, κρίνεται η προειδοποίηση της διοίκησης της Γενικής Συνομοσπονδίας Παραγωγών Επαγγελματιών Βιομηχανικών Ειδών Λαϊκών Αγορών προς την κυβέρνηση για «τσουνάμι επισιτιστικής κρίσης από Μάρτιο-Απρίλιο, αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής». «Προϊόντα σήμερα υπάρχουν. Αλλά, πράγματι, τουλάχιστον στις δικές μας εκτός εποχής καλλιέργειες, αν δεν παρθούν μέτρα, από την άνοιξη και μετά θα αντιμετωπίσουμε τεράστιες δυσκολίες παραγωγής», σχολιάζει στη “Νέα Κρήτη” σήμερα τη σχετική επιστολή της Συνομοσπονδίας ο πρώην πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου και πρόεδρος του ΤΟΕΒ του Τυμπακίου Βαγγέλης Τσιμπραγάκης, τονίζοντας πως η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο κάλυψης του κόστους παραγωγής των θερμοκηπιακών προϊόντων της Κρήτης!

Πιο αναλυτικά, σε επιστολή τους οι Ομοσπονδίες Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Αγροτικών Συλλόγων, προς τους πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά, υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, ζητούν άμεση κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα, που έχει “γονατίσει” τους αγρότες και καθιστά απαγορευτική την παραγωγή.

Ακολουθεί η επιστολή: «Αξιότιμοι κύριοι, οι Ομοσπονδίες Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Αγροτικών Συλλόγων απ’ όλη τη χώρα “κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου” προειδοποιώντας ακόμη και για τσουνάμι επισιτιστικής κρίσης από Μάρτιο-Απρίλιο αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής. Με 50% επιδότηση στη ρήτρα αναπροσαρμογής δε θα υπάρξουν νέες φυτεύσεις (καλλιέργειες), με αποτέλεσμα να έχουμε:

Επισιτιστική κρίση και
Εισαγωγές αγροτικών προϊόντων.

Πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε: α) σε άμεση κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα που έχει “γονατίσει” τους αγρότες και καθιστά απαγορευτική την παραγωγή, β) σε αφορολόγητο πετρέλαιο, χωρίς καμία εξαίρεση, για όλους τους αγρότες της επικράτειας, γ) στην πρόβλεψη ειδικής αγροτικής ενίσχυσης για την αγορά σπορικών, λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και εν γένει για όλα τα αγροεφόδια, και δ) στο να καταργηθούν όλες οι αντιαγροτικές διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία των λαϊκών αγορών και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τον σκοπό ίδρυσής τους. Για να σωθεί η χώρα πρέπει να επαναλειτουργήσουν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, αλλιώς χάνουμε την αγροτική παραγωγή σαν χώρα και μόνο με εισαγόμενα προϊόντα θα έχουμε αναλογικά πολύ αυξημένες τιμές».

Παραγωγοί

«Σήμερα μπορούμε, αλλά οριακά»

«Με τις σημερινές τιμές στα προϊόντα μας, έχουμε τη δυνατότητα κάλυψης του κόστους παραγωγής, αλλά η κατάσταση είναι οριακή. Από την άνοιξη και μετά, τα πράγματα θα είναι όντως πολύ πιο δύσκολα», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο πρώην πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου και νυν πρόεδρος του ΤΟΕΒ στο Τυμπάκι, Βαγγέλης Τσιμπραγάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, από Μάρτιο με Απρίλιο λόγω της καλοκαιρίας θα υπάρξει αναπόφευκτα αύξηση της παραγωγής και τότε θα έχουμε μείωση των τιμών παραγωγού, με συνέπεια πλέον να μην μπορεί ο κόσμος να καλύπτει - όπως κάνει σήμερα - το κόστος παραγωγής.

«Εμείς θέλουμε βοήθεια να πέσει το κόστος. Τότε μόνο θα μπορούμε να παράγουμε και θα παράγουμε και φτηνά προϊόντα για τον κόσμο. Σήμερα είναι αλήθεια ότι τα προϊόντα μας στο ράφι καταλήγουν ακριβά. Αλλά δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά», τονίζει κατηγορηματικά ο Βαγγέλης Τσιμπραγάκης, που και ο ίδιος διαθέτει μεγάλες θερμοκηπιακές μονάδες και αγωνιά καθημερινά για να τα βγάλει πέρα. «Εμάς μας ενδιαφέρει το κόστος κυρίως στο ρεύμα, αλλά και στα γεωργικά εφόδια. Μόνο αν μειωθούν αυτά τα κόστη, θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να παράγουμε. Εντάξει, για τα μέτρα Λιβανού δε θα έλεγα ότι δεν ήταν σωστά για μας. Αλλά χρειάζονται πιο γενναία μέτρα. Χρειάζονται πιο γενναίες αποφάσεις. Μπορεί η Πολιτεία. Έχει τον τρόπο να βοηθήσει τον αγρότη να παράγει προϊόντα», σύμφωνα με τον Βαγγέλη Τσιμπραγάκη.

Σε ό,τι αφορά την αλλαγή προσώπου στην ηγεσία του υπουργείου, ο συνδικαλιστής λέει: «Αφού παρουσιάζεται ένα νέο πρόσωπο και αντικαθιστά κάποιον που εκ των προτέρων γνώριζες ότι οι δυνατότητές του είναι μικρές, καθώς δεν έκανε μια εντυπωσιακή κίνηση που να τον καθιερώσει στον αγροτικό χώρο, τότε ασφαλώς και βλέπω θετικά αυτή την αλλαγή»...

Στο σημείο αυτό, για τον Σπήλιο Λιβανό, ο πρώην πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου εξηγεί: «Δεν είχε το θάρρος που χρειάζεται ένα τέτοιο υπουργείο. Θέλει τολμηρές αποφάσεις. Ο αγροτικός τομές αυτή τη στιγμή περιμένει από τον νέο υπουργό τολμηρές αποφάσεις»...

Σε διαφορετική περίπτωση, σύμφωνα με τον συνδικαλιστή, «ο σημερινός αγρότης θα φύγει και θα γίνει αστός. Θα εγκαταλείψει την καλλιέργειά του και θα γίνει κάτι άλλο»...

Και καταλήγει φέρνοντας ως παράδειγμα το αρδευτικό νερό: «Ο αγρότης με μεγάλη δυσκολία ανταποκρίνεται στο τιμολόγιο του αρδευτικού νερού. Και να σας πω και κάτι άλλο; Εμείς θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε αυξήσεις στο τιμολόγιο. Έχουμε την ερχόμενη εβδομάδα γενική συνέλευση. Και η πρότασή μου είναι να αυξήσουμε την τιμή του κάθε κυβικού νερού περίπου στο 20% για να μπορέσουμε να καλύψουμε το ενεργειακό κόστος. Αυτή τη στιγμή στον κάμπο οι παραγωγοί για να ποτίσουν πληρώνουν 12 λεπτά το κυβικό. Και αναμένεται η αύξηση της τιμής στα 14 με 15 λεπτά το κυβικό. Δεν ξέρω τι θα αποφασίσει η γενική συνέλευση. Αλλά αυτή είναι η πρόταση. Και στα ημιορεινά που αυτή τη στιγμή ποτίζουμε με 17 λεπτά το κυβικό, θα περάσει τα 20 λεπτά το κυβικό. Διότι, επάρκεια νερού υπάρχει στον υδροφόρο ορίζοντα. Αλλά το κόστος για να το αντλήσουμε και να ποτίσουμε, είναι απαγορευτικό», καταλήγει χαρακτηριστικά.

 

neakriti.gr  21 February, 2022 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα