Επίδομα θέρμανσης: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

  10 November, 2021 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Επίδομα θέρμανσης: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για να ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ώστε οι δικαιούχοι να υποβάλλουν αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης, το οποίο φέτος είναι διευρυμένο και ανέρχεται συνολικά στα 168 εκατομμύρια ευρώ.

 Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ – myΘΕΡΜΑΝΣΗ – ώστε πάνω από 1 εκατ. δικαιούχοι να υποβάλλουν αίτηση για το επίδομα θέρμανσης με βάση τα νέα διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Και φέτος δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα είναι και όσοι καίνε καυσόξυλα ή πέλετ εφόσον φέτος η κύρια κατοικία βρίσκεται σε οικισμό έως 3.500 κατοίκους.

Τα πρώτα ποσά του επιδόματος θα καταβληθούν στις 10 Δεκεμβρίου στους πάνω από 700.000 περυσινούς δικαιούχους ως προκαταβολή με βάση τα περσινά ποσά που εισέπραξαν, ενώ στόχος είναι έως το τέλος του έτους να έχουν λάβει το επίδομα που δικαιούνται τόσο οι παλιοί όσο και όσοι υποβάλλουν φέτος για πρώτη φορά αίτηση.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, που για πρώτη φορά εφέτος θα περιλαμβάνει και εκείνους που χρησιμοποιούν ως καύσιμη ύλη το φυσικό αέριο.

 Η υποβολή των αιτήσεων για επίδομα θέρμανσης και για όσους χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, μέσα από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, θα ξεκινήσει, σύμφωνα με τα όσα είπε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, είτε την προσεχή Πέμπτη 11 Νοεμβρίου ή το αργότερο την επόμενη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου.

Το επίδομα θέρμανσης φέτος είναι διευρυμένο, με σκοπό να αντισταθμιστούν όσο γίνεται περισσότερο, οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, που έχουν επέλθει ως συνέπεια του ράλι ακρίβειας στην ενέργεια.

Η διαδικασία για τις πολυκατοικίες

Οι διαχειριστές ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών/ολιγοκατοικιών ή οι εταιρείες διαχείρισης πολυκατοικιών θα πρέπει να δηλώσουν τα ακόλουθα στοιχεία:

τον ΑΦΜ του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας,
τον ΑΦΜ της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει,
τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που εκπροσωπεί την πολυκατοικία,
τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης,
το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη

 Οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσέξουν την σωστή αναγραφή του ΑΦΜ διαχειριστή/εκπροσώπου που αντιστοιχεί στους κωδικούς TAXISnet με τους οποίους θα δημιουργηθεί το προφίλ της πολυκατοικίας στην εφαρμογή του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης ή του Α.Φ.Μ.

Πολυκατοικίας εφόσον έχει εκδοθεί τέτοιος και έχει δηλωθεί από το διαχειριστή στο σχετικό προφίλ, καθώς και την σωστή αναγραφή του κοινόχρηστου αριθμού παροχής ρεύματος της πολυκατοικίας.

Προκαταβολές από το επίδομα θέρμανσης, συνολικού ύψους 84 εκατ. ευρώ θα λάβουν περίπου 707.000 νοικοκυριά μέχρι και τις 10 Δεκεμβρίου εφόσον σπεύσουν να υποβάλουν αιτήσεις μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου.

Ποιοι δεν δικαιούνται επίδομα

Δεν δικαιούνται επίδομα θέρμανσης όσοι:

κατείχαν το 2020 αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, σκάφη άνω των 5 μέτρων και αεροσκάφη,
κατά τη διάρκεια του 2021 δήλωσαν «φιλοξενούμενοι»,
διέθεταν το 2020 Ι.Χ. αυτοκίνητα περισσότερα των δύο.

 

  10 November, 2021 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ