Επέστρεψε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis

  13 August, 2020 ΑΡΘΡΑ
Επέστρεψε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis

Συνεχίζεται ο πόλεμος νέυρων απο την τουρκική πλευρά

Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας βρίσκεται από λίγο πριν τις 13.00 το μεσημέρι, το Oruc Reis, που συνεχίζει για τέταρτη μέρα την περιπλάνησή του στην ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο των επικίνδυνων παιχνιδιών της Άγκυρας.

Το τουρκικό σκάφος, ενώ το απόγευμα της Τετάρτης είχε εξέλθει της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, τα ξημερώματα  έκανε στροφή 180 μοιρών προκειμένου να επιστρέψει, όπως και έκανε.

Σημειώνεται πως η επιστροφή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, γίνεται λίγο πριν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που αναμένεται να έχει ο τούρκος πρόεδρος με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και των πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ενδεικτική των προθέσεων της Άγκυρας να συνεχίσει τον «πόλεμο νεύρων» στο Αιγαίο, είναι η σημερινή δήλωση Ερντογάν, ότι «Το Oruc Reis θα κινείται στην περιοχή για να εκτελέσει τα καθήκοντά του έως τις 23 Αυγούστου».

Το χρονικό της περιπλάνησης

Υπενθυμίζεται ότι το πλοίο, για τρία 24ωρα έπλεε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όταν ξαφνικά το απόγευμα της Τετάρτης, άλλαξε ρότα και άρχισε να κατευθύνεται προς την κυπριακή ΑΟΖ.

Τα ξημερώματα όμως έκανε στροφή 180 μοιρών και κατευθύνθηκε ξανά, κινούμενο με πολύ χαμηλή ταχύτητα προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Το Oruc Reis κινείται πλέον νοτιοδυτικά, με ταχύτητα 4 κόμβων περίπου, με τα δυο βοηθητικά του σκάφη Ataman και Cengiz Han και συνοδευόμενο από ισχυρή ναυτική δύναμη τουρκικών πολεμικών πλοίων. 

Δείτε εδώ που βρίσκεται τώρα

Ελληνικά πολεμικά πλοία παρακολουθούν το τουρκικό σκάφος, ενώ το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας βρίσκεται σε καθεστώς ύψιστης ετοιμότητας και επιφυλακής.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το Oruc Reis δεν προχώρησε σε σεισμικές έρευνες. Παρά το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή είχε γίνει γνωστό πως έχει ρίξει καλώδια στη θάλασσα, σύμφωνα με όσα λένε αναλυτές, είναι αδύνατον να κατάφερε να διεξάγει έρευνες, λόγω του θορύβου που προκαλείται από την ταυτόχρονη λειτουργία των μηχανών τόσο από τα ελληνικά όσο και από τα τουρκικά πολεμικά πλοία που βρίσκονται στην περιοχή.

Ελληνογαλλική άσκηση στην  περιοχή που κινείται το Oruc Reis

Ηχηρό μήνυμα κατά της τουρκικής παραβατικότητας έστειλε στο μεταξύ, η κοινή ελληνογαλλική άσκηση στην περιοχή που κινείται το Oruc Reis.

Έπειτα από τη χθεσινή δήλωση του γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι η Γαλλία θα ενισχύσει την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο, το ελικοπτεροφόρο «Τονερέ» και η φρεγάτα «Λαφαγιέτ», συνοδευόμενα από δύο αεροσκάφη «Ραφάλ» πραγματοποίησαν σήμερα πρωί (από τις 6 ως τις 9πμ) κοινά γυμνάσια και εντός της περιοχής της παρανόμως εκδοθείσας από την Τουρκία NAVTEX της 10ης Αυγούστου.

Στη συνεκπαίδευση συμμετείχαν τέσσερις ελληνικές φρεγάτες, οι «Κουντουριώτης», «Αιγαίον», «Σπέτσαι» και «Λήμνος». 

Έλληνες αξιωματούχοι χαρακτήριζαν το μήνυμα προς την Άγκυρα ισχυρό. Υπενθυμίζεται ότι της συνεκπαίδευσης προηγήθηκαν τηλεφωνικές συνομιλίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο Μακρόν και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τη γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί.

 

  13 August, 2020 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα