Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Οruc Reis-Σε ετοιμότητα το πολεμικό ναυτικό
Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σε περιοχή που οριοθέτησε με τη νέα παράνομη Navtex η Τουρκία, πλέει το Oruc Reis από τις 5 το απόγευμα της Δευτέρας, ανεβάζοντας το θερμόμετρο στην Αν. Μεσόγειο και αδιαφορώντας για τις απειλές κυρώσεων από την ΕΕ. Την ίδια ώρα η Αθήνα κλιμακώνει τον διπλωματικό μαραθώνιο.
Το σεισμογραφικό σκάφος «Oruc Reis κινείται νοτιοδυτικά, συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία. Πλέει με ταχύτητα έως 7 κόμβων, γεγονός που δεν ενδείκνυται για ποντισμό καλωδίων για σεισμικές έρευνες.
Σε μια πρώτη ανάγνωση, φαίνεται πως η Τουρκία απέφυγε να στείλει το «Orus Reis» πολύ κοντά στις ελληνικές ακτές, σε απόσταση 6,5 ν.μ., αλλά το κατηύθυνε περίπου 30 ναυτικά μίλια νοτιότερα από τη Στρογγύλη και τη Ρω, αν και μέσα στην παράνομη Navtex. Μετά τις 22:00 το τουρκικό σεισμογραφικό άνοιξε τους πομπούς του και αποκάλυψε το στίγμα του.
Δείτε κάτω δεξιά στον χάρτη του marinetraffic το στίγμα του «Oruc Reis» στις 22:29
Η αιφνιδιαστική πράξη κλιμάκωσης της έντασης στην Αν. Μεσόγειο από την πλευρά της Τουρκίας, λίγα 24ωρα μετά το άνοιγμα των Βαρωσίων και στο παρά πέντε της έναρξης των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, δείχνει ότι η Αγκυρα εξακολουθεί να παίζει το χαρτί των προκλήσεων.
Δεν... ιδρώνει το αυτί του Ερντογάν από απειλές κυρώσεων
Σύμφωνα με αναλυτές, η Τουρκία νιώθει στριμωγμένη από τη διεθνή πίεση να καθίσει στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, συζητώντας υπό το πρίσμα του Διεθνούς Δικαίου ή εκτιμά πως μέσα από το σκηνικό έντασης μπορεί να αποκομίσει περισσότερα οφέλη. Ισως και τα δύο να υπαγορεύουν τις κινήσεις της τουρκικής ηγεσίας.
Ολα δείχνουν ότι το... αυτί του Ερντογάν δεν δείχνει να ιδρώνει παρά τις απειλές για κυρώσεις που είχε απευθύνει η Σύνοδος Κορυφής των «27» στις αρχές του μήνα, θέτοντας μάλιστα ως διορία, το αργότερο, το επόμενο Συμβούλιο Κορυφής του Δεκεμβρίου.
Το κείμενο συμπερασμάτων των «27» που συμφωνήθηκε τελικώς μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις, στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, ανέφερε χαρακτηριστικά:
«20. Ανακαλώντας και επανεπιβεβαιώνοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά της για την Τουρκία του Οκτωβρίου του 2019, σε περίπτωση νέων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και επιλογές της σύμφωνα με το Άρθρο 29 της ΣΕΕ και το Άρθρο 215 ΣΛΕΕ για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της και εκείνα των Κρατών-Μελών της. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις, θα επανέλθει αναλόγως και θα λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις το αργότερο στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου».
Ισως την πιο χαρακτηριστική τοποθέτηση έκανε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος δήλωσε ότι πλέον οι νέες τουρκικές προκλήσεις θα πρέπει να δημιουργήσουν κρίση εκτίμησης από πλευράς Ευρωπαίων, που ακόμα θεωρούν ότι με τη θωπεία θα υπάρξει υποχώρηση της τουρκικής προκλητικότητας.
Νέα Navtex της Τουρκίας
Αργά το βράδυ της Δευτέρας, η Τουρκία εξέδωσε νέα παράνομη Navtex με στόχο να «ακυρώσει» την ελληνική, που είχε έρθει ως απάντηση της πρώτης τουρκικής.
Υπενθυμίζεται ότι λίγο μετά τις 10:00 το πρωί η Αθήνα προέβη σε μια ακόμη ενέργεια για να μπλοκάρει τον πλου του «Oruc Reis». Οπως έγινε γνωστό, ο σταθμός του Ηρακλείου Κρήτης της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε αντι-Navtex με αφορμή την παράνομη Navtex της Τουρκίας για το «Oruc Reis».
Σε πλήρη ετοιμότητα ο στόλος
Αμέσως σήμανε συναγερμός στο Πεντάγωνο ενώ ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος επέστρεψε εσπευσμένα από την Πορτογαλία. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, από την πρώτη στιγμή στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί μονάδες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, επιφάνειας αλλά και υποβρύχια, που παρακολουθούν στενά τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων. Εφόσον απαιτηθεί, οι μονάδες αυτές θα ενισχυθούν περαιτέρω. Σύμφωνα πάντα με τον ΣΚΑΪ, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ έχει δώσει μάλιστα οδηγία σε όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων να βρίσκονται σε ετοιμότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες ανακλήθηκαν όλες οι άδειες στο Πολεμικό Ναυτικό και τα πλοία βρίσκονται σε δίωρη ετοιμότητα!
Προκαλεί ξανά ο Ερντογάν: Η Ελλάδα προκαλεί την ένταση!
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε επικοινωνία του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, έριξε... λάδι στη φωτιά, επιρρίπτοντας το φταίξιμο για την ένταση στην... Αθήνα.
Ο Τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος στην ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, έκανε λόγο για «καλοπροαίρετη προσέγγιση» και πρόσθεσε πως η κατάσταση παραμένει τεταμένη με ευθύνη της Ελλάδας. Ο Ερντογάν σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «παρά την προσέγγιση καλής πρόθεσης από την Τουρκία, η Ελλάδα συνεχίζει τα βήματα που αυξάνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο».
Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται να αναφέρει στον Σαρλ Μισέλ πως προκειμένου να πραγματοποιηθεί το συνέδριο για την Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο έχει προτείνει η Τουρκία, θα πρέπει να γίνουν ακόμη αρκετά βήματα. Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήριζε αβάσιμους τους ισχυρισμούς της χώρας μας για την παράνομη NAVTEX που βγάζει και πάλι το τουρκικό ερευνητικό στα ανοιχτά.
Ανησυχίες για «θερμό επεισόδιο» από διεθνολόγους
Ανησυχίες για περαιτέρω κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο διατυπώνουν και διεθνολόγοι.
Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξέφρασε την ανησυχία ότι ο Ερντογάν επιδιώκει θερμό επεισόδιο.
Ενώ ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, σε ανάρτησή του στο Τwitter έγραψε: «Αν δεν εμποδίσουμε διπλωματικά αλλά και επιχειρησιακά την είσοδο του Ορούτς Ρέις, θα μπλέξουμε άσχημα».
Την Τρίτη η συνάντηση Μητσοτάκη - Μάας στο Μαξίμου
Βαρύνουσας σημασίας θεωρείται η συνάντηση που θα έχει την Τρίτη το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει ευθέως το θέμα της Τουρκίας υπό το φως των νέων εξελίξεων, ενώ ήδη ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μάας ακύρωσε το ταξίδι του στην Άγκυρα και θα επισκεφθεί μόνον Ελλάδα και Κύπρο.
Στο ευρωπαϊκό τραπέζι θέτει η Αθήνα τις κυρώσεις
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στον κ. Μισέλ ότι θα θέσει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια, που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας.
Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι οι κυρώσεις είναι στο τραπέζι από την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής και ότι «ήρθε η ώρα για την Ευρώπη να πάρει τις αποφάσεις της».
Επίσης, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε για την εξέλιξη αυτή τους συναδέλφους του στο σημερινό Συμβούλιο των ΥΠΕΞ.
Σημειώνεται ότι, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να πάρει και άλλες πρωτοβουλίες τις επόμενες ημέρες προκειμένου να αναδειχθεί η τουρκική προκλητικότητα τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο και αναμένεται να έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.
Γεραπετρίτης: Συζήτηση υπό όρους εκβίασης και απειλής δεν πρόκειται να ανεχθεί η Ελλάδα
«Καταλαβαίνουμε όλοι ότι υπό τις συνθήκες που η Τουρκία έχει επιβάλει είναι αδύνατο να υπάρξει οποιαδήποτε συνομιλία. Η Ελλάδα έθεσε ως αποκλειστική προϋπόθεση για να κατέβει σε μια συζήτηση με βάση το Διεθνές Δίκαιο, να μην υπάρξει καμία ενέργεια επιθετικού χαρακτήρα», είπε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης στο βραδινό δελτίο της ΕΡΤ και πρόσθεσε: «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η μόνη λύση είναι η συζήτηση, αλλά συζήτηση υπό όρους εκβίασης και απειλής δεν πρόκειται να ανεχθεί η Ελληνική Δημοκρατία».
Αντιδράσεις από Γαλλία, Γερμανία, διεθνή Τύπο
Σε κάθε περίπτωση, η νέα πρόκληση προκάλεσε την οργή της Γαλλίας. Η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία της χώρας για τη νέα κίνηση του τουρκικού ερευνητικού «Oruc Reis» και κάλεσε την Αγκυρα να «τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να αποστεί από νέες προκλήσεις και να επιδείξει απτές αποδείξεις της καλής θελήσεώς της».
Αλλά και ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας της Γερμανίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε ότι αν το «Oruc Reis» προχωρήσει όντως σε σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, «θα ήταν ένα πολύ λυπηρό και μη συνετό βήμα», προσθέτοντας ότι θα τορπίλιζε τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν θα βοηθούσε τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.
Ο διεθνής Τύπος ήδη σχολιάζει ότι η Τουρκία στέλνει ξανά το πλοίο της διχόνοιας στο Καστελλόριζο, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι ο ίδιος ο Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει την απόσυρση του «Oruc Reis» κίνηση καλής θέλησης.
«Λυπηρή» χαρακτήρισε την ανακοίνωση για νέα τουρκική NAVTEX «που επηρεάζει την Ελλάδα» ο Ζοζέπ Μπορέλ.
Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ τόνισε ότι αυτές οι ενέργειες «οδηγούν σε κλιμάκωση».
«Ακούσαμε από τον Έλληνα και τον Κύπριο συνάδελφο για τα τελευταία γεγονότα», ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ και υπογράμμισε ότι «το άνοιγμα των Βαρωσίων υπονομεύει την κοινή εμπιστοσύνη», συμπλήρωσε. Παράλληλα, σημείωσε ότι «η Τουρκία δεν πρέπει να έχει αρνητική συμπεριφορά», καθώς αυτή δεν οδηγεί σε αποκλιμάκωση.
Αυστηρή ανακοίνωση εξέδωσε και το ελληνικό ΥΠΕΞ με την οποία καταδικάζει τη νέα τουρκική NAVTEX, σημειώνοντας ότι αποτελεί μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή και καλώντας την Αγκυρα να ανακαλέσει.
Τουναντίον, η Τουρκία, αντί να αποκλιμακώσει, ρίχνει νέο λάδι στη φωτιά. Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ οι αντιρρήσεις που προβάλλονται για τη νέα NAVTEX είναι αβάσιμες και ασυμβίβαστες με το Διεθνές Δίκαιο. «Είναι απαράδεκτο να αντιτάσσεστε στη χώρα μας, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτή της Ανατολικής Μεσογείου, και να ζητάτε να ενεργεί μόνο στα 15 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική χώρα», σημειώνεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Δείτε επίσης
- Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
- Εσείς τι θα μαγειρέψετε στα εορταστικά τραπέζια αυτών των ημερών;
- Έκτακτο δελτίο EMY: Καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι και χιόνια Δευτέρα και παραμονή Χριστουγέννων
- Πώς θα αποφύγουμε τα προβλήματα από τη διατροφική κραιπάλη των γιορτών
- Τέλη κυκλοφορίας 2025: Χωρίς παράταση φέτος για την πληρωμή τους – Η τελική προθεσμία