Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι φορολογούμενοι πριν σπεύσουν να πληρώσουν τον φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος αναρτήθηκε χθες το βράδυ στη νέα ψηφιοποιημένη πύλη της ΑΑΔΕ, myAADE. Πρόκειται για τον τελευταίο φόρο ακινήτων ο οποίος θα πληρωθεί σε 6 δόσεις, καθώς από τον Μάρτιο του 2022 θα πληρωθεί σε 10 ή ακόμα και 12 μηνιαίες δόσεις.
Στα ειδοποιητήρια πληρωμής αποτυπώνονται αναλυτικά τα στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στο Ε9 και οι φορολογούμενοι σε περίπτωση που διαπιστώσουν λάθη, παραλείψεις ή κενά μπορούν να τα διορθώσουν υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση Ε9 για νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.
►ΕΝΦΙΑ: Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά - Διπλή δόση τέλος Οκτωβρίου
►ΕΝΦΙΑ: Πώς θα πληρωθεί ο φετινός φόρος - Αλλαγές στις δόσεις
Τα πιο συχνά λάθη
Τα πιο συχνά λάθη στη συμπλήρωση του Ε9 που προκαλούν άδικες υπερχρεώσεις, με σημαντικού ύψους επιπλέον ποσά ΕΝΦΙΑ, είναι:
η μη ορθή συμπλήρωση στοιχείων για ημιτελή κτίσματα,
η εσφαλμένη καταχώριση βοηθητικών χώρων, και
παραλείψεις στα στοιχεία για τα ποσοστά συνιδιοκτησίας.
Σε κάθε περίπτωση, μετά την ηλεκτρονική υποβολή διορθωτικής δήλωσης με σκοπό τη μείωση του αρχικώς βεβαιωθέντος ΕΝΦΙΑ, θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό σημείωμα ΕΝΦΙΑ μόνο εφόσον προκύπτει μείωση του φόρου μέχρι 300 ευρώ. Αν από την υποβολή της διορθωτικής δήλωσης προκύψει μείωση του αρχικώς βεβαιωθέντος ΕΝΦΙΑ πάνω από 300 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα μέσω του myAADE να προσέλθει στην αρμόδια ΔΟΥ προσκομίζοντας όλα τα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν τον λόγο υποβολής της διορθωτικής δήλωσης, προκειμένου να γίνει έλεγχος και να οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.
Τα σημεία που χρήζουν προσοχής
Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι μεταξύ άλλων πρέπει να προσέξουν:
Όροφος: Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο, οπότε ο φόρος υπολογίζεται με προσαύξηση. Συχνά είναι τα λάθη με τις μεζονέτες. Η νομοθεσία ορίζει ότι στην περίπτωση μεζονέτας, ως όροφος θα πρέπει να δηλωθεί ο υψηλότερος όροφός της. Για παράδειγμα, αν μια μεζονέτα έχει τρεις ορόφους με είσοδο στο ισόγειο, τότε θα πρέπει να δηλωθεί ως όροφος ο δεύτερος, δηλαδή ο υψηλότερος όροφος της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας.
Βοηθητικοί χώροι: Η αναγραφή των βοηθητικών χώρων ως κύριων ή η δήλωση των υπογείων επιφανειών ακινήτων ως χώρων κύριας χρήσης ή του παταριού που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα μαζί με τους κύριους χώρους του ακινήτου, είναι λάθη που κοστίζουν ακριβά. Και αυτό γιατί στις περιπτώσεις αυτές χρεώνεται κανονικός φόρος ανά τετραγωνικό μέτρο και όχι ο μειωμένος κατά 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης, καθώς για τους βοηθητικούς χώρους εφαρμόζεται συντελεστής 0,1.
Εμπράγματα δικαιώματα: Ο φόρος μεταβάλλεται ανάλογα με το είδος των δικαιωμάτων. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία και στο Ε9 έχει συμπληρώσει, αντί τους κωδικούς 2 ή 3, τον κωδικό 1 που αφορά στην πλήρη κυριότητα, θα χρεωθεί με έξτρα φόρο καθώς κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ δεν υπολογίστηκε η έκπτωση επί της φορολογητέας αξίας του ακινήτου σε περίπτωση ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας, ανάλογα με την ηλικία του επικαρπωτή. Σημαντικό είναι να δηλώνεται το σωστό έτος γέννησης του επικαρπωτή, διότι από την ηλικία του εξαρτάται και το ποσοστό του φόρου που θα χρεωθεί σε αυτόν και αντίστοιχα το ποσοστό του φόρου που θα χρεωθεί στον ψιλό κύριο. Σημειώνεται ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του επικαρπωτή τόσο μεγαλύτερο μέρος του φόρου του ακινήτου χρεώνεται στον ψιλό κύριο. Αν ο επικαρπωτής έχει περάσει το 80ό έτος της ηλικίας του, πληρώνει μόνο το 10% του ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στο ακίνητο και ο ψιλός κύριος το υπόλοιπο 90%. Προσοχή, σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον φορολογούμενο.
Συνιδιοκτησία: Σε περίπτωση μη αναγραφής ποσοστού συνιδιοκτησίας ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, το σύστημα της ΑΑΔΕ υπολογίζει τον ΕΝΦΙΑ με την παραδοχή ότι το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 100%, δηλαδή ότι όλο το ακίνητο ανήκει στον φορολογούμενο, οπότε καταλογίζει στον φορολογούμενο ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ του ακινήτου.
Ημιτελή κενά κτίσματα: Για να υπολογιστεί η έκπτωση κατά 60% στον ΕΝΦΙΑ, ο φορολογούμενος πρέπει, κατά την αναγραφή των στοιχείων του κτίσματος στον πίνακα 1 του Ε9, να έχει συμπληρώσει οπωσδήποτε τη στήλη 10 του πίνακα 1, να έχει αναγράψει τον κωδικό αριθμό 99 που σημαίνει «ημιτελές κτίσμα» και στη στήλη 30 του πίνακα 1 πρέπει να έχει συμπληρώσει την ένδειξη ΟΧΙ εάν το ημιτελές κτίσμα είναι «μη ηλεκτροδοτούμενο» ή την ένδειξη ΝΑΙ εάν το ημιτελές κτίσμα ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα. Στην περίπτωση συμπλήρωσης της ένδειξης «ΝΑΙ», θα πρέπει να έχει αναγραφεί και ο αριθμός της εργοταξιακής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη στήλη 31 του πίνακα 1. Στη στήλη 32 «ειδική κατηγορία» του πίνακα 1 θα πρέπει να έχει αναγράψει τον κωδικό 8 που σημαίνει ότι το δηλούμενο κτίσμα είναι «κενό».
Δείτε επίσης
- Πληθωρισμός: Κάτω από τον πήχη στην ακρίβεια η κυβέρνηση – Γιατί επιμένει
- Κατώτατος μισθός: Πληθωρισμός και παραγωγικότητα θα καθορίζουν το ύψος
- Επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ: Ποια πιστώνονται σήμερα το απόγευμα στους τραπεζικούς λογαριασμούς
- Νέο «μίνι» φορολογικό: Τι αλλάζει για την ακίνητη περιουσία – Τι θα ισχύσει με τον ΕΝΦΙΑ
- Mεταφορικό Ισοδύναμο: Εγκρίθηκαν οι πληρωμές-Τι αναλογεί στην Κρήτη