Ένας φορέας-εγγύηση για την ποιότητα του κρητικού ελαιολάδου
Με πρωτοβουλία του προέδρου της ΕΑΣΗ Στ. Γαβαλά και τη συμφωνία όλων των ΕΑΣ της Κρήτης
Μια μεγάλη προσπάθεια μόλις ξεκινά χάρη στον πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Σταύρο Γαβαλά, που κατάφερε να συγκεντρώσει γύρω από το ίδιο τραπέζι και τις 10 ΕΑΣ της Κρήτης και να εξασφαλίσει μια πρώτη ομόφωνη απόφαση για τη δημιουργία ενιαίου φορέα για τη διασφάλιση της ποιότητας του ελαιολάδου της Κρήτης.
Η επόμενη συνάντησή τους θα είναι στη Σητεία την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, με ένα και μοναδικό θέμα: την έναρξη διαδικασιών για την κατοχύρωση του κρητικού ελαιολάδου από τη μια άκρη του νησιού έως την άλλη, ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ)... Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), αλλά χωρίς να χάνεται η ταυτότητα της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) για όσες περιοχές της Κρήτης την έχουν κατακτήσει μέχρι σήμερα.
«Σήμερα είχαμε μια ιστορική στιγμή για το συνεταιριστικό κίνημα της Κρήτης», δήλωσε στη “Νέα Κρήτη” χθες, μετά την κοινή συνάντηση, ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Σταύρος Γαβαλάς. «Για πρώτη φορά καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι όλες οι Ενώσεις της Κρήτης. Και συζητήσαμε το πώς μπορούμε να διαχειριστούμε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της Κρήτης. Σε πρώτη φάση αποφασίσαμε ομόφωνα να δημιουργήσουμε έναν ενιαίο φορέα διαχείρισης της ποιότητας του κρητικού ελαιολάδου, γιατί χωρίς ποιότητα δεν πάμε πουθενά. Δεν μπαίνουμε σε καμία αγορά. Και σε μια δεύτερη συνάντηση που θα γίνει στη Σητεία, θα μπει στο τραπέζι το πώς θα διαχειριστούμε πλέον ενιαία το προϊόν, να το τυποποιήσουμε συνολικά με ένα ενιαίο όνομα, σαν ΠΓΕ Κρήτης πλέον. Οι ΕΑΣ της Κρήτης συμφώνησαν ομόφωνα ως προς τη δημιουργία του φορέα. Είμαστε πολύ κοντά να συμφωνήσουμε και σε αυτό», είπε χαρακτηριστικά στη “Νέα Κρήτη” ο Σταύρος Γαβαλάς.
Στο σημείο αυτό ο συνεταιριστής τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι «δεν μπορεί κανείς να υπονομεύσει αυτή την προσπάθεια και δεν έχει το δικαίωμα κανείς να μπει εμπόδιο στη δημιουργία του ΠΓΕ Κρήτης. Έχουμε φτιάξει μια οικονομία κλίμακας τεράστια. Έχουμε τα καλύτερα τυποποιητήρια. Δε χρειαζόμαστε επενδύσεις πουθενά. Έχουμε τα πάντα. Έχουμε το προϊόν. Έχουμε τους παραγωγούς. Έχουμε τους συνεταιρισμούς και μπορούμε να τους αξιοποιήσουμε. Με αυτή την ονομασία του ενιαίου σήματος θα μπορούμε να “χτυπήσουμε” τις πόρτες σε μεγάλες αλυσίδες, που τώρα δεν μπορείς καν ούτε δείγματα να τους στείλεις. Καλό το ΠΟΠ Σητείας, καλό το ΠΟΠ Αρχανών, αλλά σου λέει “εγώ θέλω, φίλε μου, 2 και 3 και 10 χιλιάδες τόνους κι εσύ δεν μπορείς καν να δειγματίσεις”. Είναι λοιπόν αναγκαίο να πάμε στο κρητικό ελαιόλαδο. Δε μας χωρίζει τίποτα. Μας ενώνουν πάρα πολλά. Το λάδι μας από τη Ζάκρο μέχρι την Κίσσαμο πάνω-κάτω είναι το ίδιο. Είναι εξαιρετικό, παρθένο ελαιόλαδο. Κάποιες περιοχές έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες, κάποια χαρακτηριστικά. Να κρατήσουν τα ΠΟΠ τους, δεν τα υπομονεύουμε. Τις αγορές που έχουν κατακτήσει οι άνθρωποι καλώς τις κατέκτησαν. Αλλά εμείς θέλουμε να αξιοποιήσουμε αυτές τις προϋποθέσεις, να πάμε για κάτι μεγαλύτερο»...
Στοιχεία που σοκάρουν
Μόλις 1,3% το μερίδιο της χώρας
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο Σταύρος Γαβαλάς, η αξία της ευρωπαϊκής αγοράς σε ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα είναι σήμερα στα 60 δισεκατομμύρια ευρώ. Και στο μερίδιο της αγοράς, συμμετέχουν πρώτη η Ιταλία με 33%, δεύτερη η Γερμανία με 25%, τρίτη η Γαλλία με 17%, τέταρτη η Μεγάλη Βρετανία με 8% και η χώρα μας έρχεται τελευταία με μόλις 1,3%.
Τα ελληνικά προϊόντα, εξάλλου, στο παγκόσμιο μερίδιο αγοράς το 2017 μετείχαν μόλις κατά 0,58%, όταν το 1993 μετείχαν σε ποσοστό 0,80%. Τα αντίστοιχα ποσοστά στο Ευρωπαϊκό Μερίδιο είναι 4,5% και 3%. Ωστόσο, η αξία του παραγόμενου ελαιολάδου αυξάνεται, κάτι που δείχνει και τη δυναμικότητα του προϊόντος. Από 284,92 εκατομμύρια ευρώ το 2006, το 2015 ξεπέρασε το 1 δισ. και το 2016 κατέβηκε στα 800 εκατομμύρια ευρώ.
Η παραγόμενη ποσότητα του 2015 ήταν 91.030.000 τόνους. Στατιστικά, ένα ελαιόδεντρο στην Κρήτη παράγει κατά μέσο όρο 9 κιλά ελαιόλαδο. Τα 35.500.000 ελαιόδεντρα παράγουν συνολικά 320.500 τόνους, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του 2015 που αναφέρονται στην Κρήτη.
Από τα στοιχεία αυτά φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο ελαιοκομικός τομέας της Κρήτης έχει μέλλον λαμπρό, αν προχωρήσουμε σωστά σε μια ενιαία ονομασία και ενιαίο σήμερα του κρητικού ελαιολάδου, όπως προωθείται από χθες από τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Κρήτης, με την πρωτοβουλία του Σταύρου Γαβαλά.
Αξίζει, τέλος, να θυμίσουμε την πολύ μεγάλη και επίπονη προσπάθεια που είχε κάνει και κατά το παρελθόν, τις χρονιές του 2008 και του 2009, προς την ίδια κατεύθυνση ο αείμνηστος πατέρας του Μανόλης Γαβαλάς, από την ίδια θέση, του προέδρου της ΕΑΣΗ αλλά και του προέδρου της τότε Ελαιουργικής. Όμως, για πολλούς λόγους δεν είχε καταφέρει να φτάσει ως το τέλος, αφού μεσολάβησαν πολλά προβλήματα, κυρίως ανταγωνισμού περιοχών, αλλά και νομικά σε κεντρικό επίπεδο, όπου ο σχετικός φάκελος στο τέλος είχε μπλοκάρει και δεν ξεμπλόκαρε ποτέ. Όμως οι εποχές πλέον έχουν ωριμάσει, με τους συνεταιριστές, όπως όλα δείχνουν, να είναι σήμερα πιο έτοιμοι από ποτέ να κάνουν το μεγάλο βήμα.
Χθες “έπεσαν” οι υπογραφές από τους προέδρους της ΑΕΣ Ένωση Ηρακλείου Α.Ε., της Ένωσης Πεζών ΑΕΣ Α.Ε., της Α.Σ. Μεσαράς (Μοίρες), του Α.Σ. Κόφινα (Ασήμι), του Α.Σ. Μυλοποτάμου ΣΥΝ.ΠΕ. (Πέραμα), του Α.Σ. Ρεθύμνης, της ΕΑΣ Σητείας, της ΕΑΣ Ιεράπετρας, της ΕΑΣ Μεραμβέλλου, της ΕΑΣ Σελίνου (Παλαιόχωρα), της ΑΕΣ Χανίων και της Κεντρικής Ένωσης Χανίων ΣΥΝ.ΠΕ.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Παγκόσμια ανησυχία και για το κρητικό ελαιόλαδο
- Κρητικό ελαιόλαδο: Οι τιμές ρεκόρ και η πρόταση που προκαλεί αίσθηση
- “Μήλο της Έριδος” το κρήτικό ελαιόλαδο για Ισπανούς και Ιταλούς- “Αγγίζει’ το τάλιρο η τιμή
- Νέα σελίδα για το κρητικό ελαιόλαδο
- Περιφέρεια Κρήτης: Με επιτυχία ο παγκρήτιος διαγωνισμός για την ποιοτική ανάδειξη του ελαιολάδου