Ελαιόλαδο:Το τέλος των περιορισμών θα σημάνει την επανεκκίνηση της αγοράς

agronews.gr  12 February, 2021 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Ελαιόλαδο:Το τέλος των περιορισμών θα σημάνει την επανεκκίνηση της αγοράς

Λίγα τα ποιοτικά ελαιόλαδα στην ΕΕ και ωθούν στα 3,10 ευρώ την εγχώρια αγορά

Μπορεί οι εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων να περιόρισαν ως ένα βαθµό την κινητικότητα που παρατηρούνταν στα παραγωγικά κέντρα της Πελοποννήσου και της Κρήτης τις προηγούµενες εβδοµάδες, ωστόσο οι συντελεστές της αγοράς αναµένουν επανέναρξη των δραστηριοτήτων το προσεχές διάστηµα, διατηρώντας µια συγκρατηµένη αισιοδοξία αναφορικά µε τα µηνύµατα που έστειλε το εµπόριο το προηγούµενο διάστηµα.

Τέτοια µηνύµατα είναι µια πράξη στο συνεταιρισµό Μεταµόρφωσης στη Λακωνία που ανέβασε ξανά το επίπεδο τιµών στα 3,10 ευρώ το κιλό καθώς και η έντονη κινητικότητα που έδιωξε σηµαντικές ποσότητες τον Ιανουάριο. Με δεδοµένο ότι λίγο έως πολύ η συγκοµιδή ολοκληρώθηκε στο σύνολο την επικράτειας - που σηµαίνει ότι δεν προστίθενται νέες ποσότητες στα διαθέσιµα αποθέµατα των συνεταιριστικών και ιδιωτικών ελαιοτριβείων - το ποιοτικό ελαιόλαδο φαίνεται ότι πατάει σε γερές βάσεις πάνω στα 3 ευρώ το κιλό για το υπόλοιπο της εµπορικής περιόδου.

Υποστηρικτικά στην εγχώρια αγορά λειτουργεί και το γεγονός ότι οι ποσότητες ποιοτικών ελαιολάδων στην Ισπανία και την Ιταλία είναι περιορισµένες, γεγονός που προσελκύει το ενδιαφέρον των βιοµηχανιών από τις χώρες αυτές. Ωστόσο όσο η πανδηµία επιβάλει να παραµένουν κλειστές οι πόρτες της εστίασης στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς και το µεγάλο ερώτηµα του κατά πόσο θα «τρέξει» ο τουρισµός το καλοκαίρι, λειτουργούν ως βαρίδια στις τιµές του προϊόντος.

Όπως σηµειώνει άνθρωπος της αγοράς , όσο το βασικό κανάλι απορρόφησης ποσοτήτων παραµένει η λιανική, τότε οι µεγάλες αλυσίδες της κεντρικής Ευρώπης που πλέον επηρεάζουν σε σηµαντικό βαθµό την αγορά ελαιολάδου, θα στρέφονται σε πιο φθηνές εναλλακτικές, κυρίως από την Ιβηρική. Φυσικά η µέση τιµή του προϊόντος στην Ισπανία βρίσκεται κοντά στα 2,70 ευρώ το λίτρο, µε την πρώτη ποιότητα να διεκδικεί τιµές πέριξ των 3,40 ευρώ το κιλό. Την ίδια στιγµή στην Ιταλία οι τιµές παραγωγού προσεγγίζουν τα 5 ευρώ το κιλό, ενώ και η Πορτογαλία κινείται γύρω από τα 3,10 ευρώ το κιλό, γεγονός που δείχνει ότι η ελληνική αγορά ακολουθεί ασθµαίνοντας τον ανοδικό κύκλο της τρέχουσας εµπορικής περιόδου.

 

agronews.gr  12 February, 2021 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ