Καλές ποιότητες, αγώνας δρόμου των παραγωγών με την πρώιμη συγκομιδή και ελπιδοφόρα κατάσταση για τη νέα σεζόν
Από 2,80 έως και 3 ευρώ το κιλό είναι οι τιμές παραγωγού σε πρώτες ποσότητες του φετινού ελαιολάδου που κατέγραψε ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, με ημερομηνία δημοσίευσης την 20ή Οκτωβρίου σε Καλαμάτα και Μεσαρά αντίστοιχα, επιβεβαιώνοντας τις θετικές προβλέψεις για την εκκίνηση των τιμών παραγωγού στην οξύτητα των τριών γραμμών φέτος, σε τιμές που κατά μέσο όρο θα είναι κοντά στα 3 ευρώ.
Μιλάμε πάντοτε για λάδια ποιοτικά, ενώ οι πρώτες τιμές αφορούν σε συγκεκριμένα ελαιουργεία, που έχουν πληρώσει πολύ μικρές ποσότητες ελαιολάδου με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ποιότητας, κάτι όμως που δεν παύει να αποτελεί “νότα” αισιοδοξίας για τη φετινή χρονιά, μετά την περυσινή πανωλεθρία για τις μεγαλύτερες ποσότητες της κρητικής ελαιοπαραγωγής!
Αναλυτικότερα, ο ΣΕΔΗΚ στη σελίδα του (www.sedik.gr) αναφέρει ελαιουργεία στην Καλαμάτα με την τιμή παραγωγού σε ελαιόλαδο οξύτητας 0,3 τα 2,90 ευρώ το κιλό στις 13 Οκτωβρίου.
Και στις 20 Οκτωβρίου η τιμή παραγωγού σε άλλη άλεση έχει υποχωρήσει στα 2,80 ευρώ το κιλό.
Στην Κρήτη κάνει αναφορά σε πρώτα αλέσματα στη Μεσαρά με τιμή παραγωγού για την 20ή Οκτωβρίου τα 3 ευρώ το κιλό σε λάδι οξύτητας τριών γραμμών, σε δύο ελαιουργεία στον κάμπο της Μεσαράς και στην Κάτω Μεσαρά, για την ίδια μέρα, στην ίδια ποιότητα ελαιολάδου.
Επίσης, για την ίδια μέρα, κατέγραψε και τιμές παραγωγού στο περυσινό ελαιόλαδο στην Κρήτη, από 2 έως και 2,30 ευρώ το κιλό, αναγράφοντας πως πρόκειται για λάδια «παλαιάς εσοδείας οξύτητας έως 0,5 βαθμών».
Στις άλλες χώρες
Στην Ισπανία το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο διαμορφώνει μια τιμή παραγωγού από 2,20 έως 3 ευρώ το κιλό στο διάστημα από 13 έως 20 Οκτωβρίου στην κατηγορία του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου. Στην Ιταλία, για το ίδιο χρονικό διάστημα, στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο οι τιμές κυμαίνονται από 3,10 έως 4 ευρώ το κιλό (μ.ο. 3,84 ευρώ). Και στην Τυνησία 2,28 ευρώ το κιλό κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. Πρόκειται για λάδια ποιοτικής κατάστασης έως τις 8 γραμμές οξύτητας.
Σημάδια ανάκαμψης
Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΣΕΔΗΚ, κάποια σημάδια ανάκαμψης που παρουσιάστηκαν στις τιμές αρχές Οκτωβρίου για μικροποσότητες ειδικών ελαιολάδων δεν μπορούν να αξιολογηθούν σαν τάση αύξησης των τιμών, ούτε προφανώς αποτελούν “κατώφλια” ανοίγματος της φετινής αγοράς, αφού αφορούν περιορισμένες ποσότητες ειδικών ποικιλιών ή αγουρέλαια, που έχουν συγκεκριμένους και περιορισμένους αγοραστές.
Νέες οδηγίες από την Περιφέρεια
Εξάλλου, η Περιφέρεια Κρήτης, με νεότερη ανακοίνωσή της, ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς ότι στις πρώιμες περιοχές του νησιού η συγκομιδή ελαιοκάρπου έχει ήδη ξεκινήσει. Ανάμεσα στα «κριτήρια που θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους παραγωγούς για τη βελτιστοποίηση της σχέσης ποσότητας/ποιότητας παραγόμενου ελαιολάδου» είναι και τα παρακάτω:
* «Το επίπεδο ελαίωσης του καρπού το οποίο και καθορίζει το ύψος της παραγωγής (περίπου 20% για την ποικιλία κορωνέικη).
* Η επιδιωκόμενη ποιότητα ελαιολάδου. Πρώιμη συγκομιδή συνδέεται άμεσα ή έμμεσα (εξαιτίας του περιορισμού των εντομολογικών και μυκητολογικών προσβολών) με την παραγωγή ελαιολάδου άριστης ποιότητας, υψηλής διατροφικής αξίας, και ταυτόχρονα αυξάνει η διάρκεια ζωής του κατά την αποθήκευση.
* Οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες. Ενδεχόμενη κακοκαιρία αυξάνει τον κίνδυνο καρπόπτωσης από ισχυρούς ανέμους ή απότομη πτώση της θερμοκρασίας.
* Η διατήρηση της παραγωγικότητας της ελιάς. Πρώιμη συγκομιδή επιτρέπει την ταχεία ανάκαμψη των δένδρων και συνδράμει στη διαφοροποίηση ανθοφόρων οφθαλμών που θα δώσουν παραγωγή την επόμενη χρονιά.
* Οι χρονικές διαφορές που παρατηρούνται στην ολοκλήρωση της ωρίμανσης του ελαιοκάρπου μεταξύ διαφορετικών περιοχών του νησιού, ανάλογα με την ποικιλία, το υψόμετρο, την έκθεση του χωραφιού, τη σύσταση του εδάφους, το μικροκλίμα, αλλά και το υδατικό ισοζύγιο και το φορτίο καρποφορίας των δένδρων.
* Η υπολειμματική διάρκεια των φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων που εφαρμόστηκαν στα ελαιόδεντρα είτε από τον ίδιο τον παραγωγό είτε στο πλαίσιο του προγράμματος δακοκτονίας της Περιφέρειας».
Και ακολουθεί η εξής σημαντική επισήμανση με την ένδειξη «προσοχή»:
«Οι δολωματικοί ψεκασμοί του προγράμματος δακοκτονίας της Περιφέρειας βρίσκονται σε εξέλιξη σε κάποια τμήματα, ο δε χρόνος ολοκλήρωσής τους διαφέρει από περιοχή σε περιοχή και εξαρτάται από τις ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες.
Σε όψιμες περιοχές, εφόσον οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές, ενδεχομένως να χρειαστεί η εφαρμογή εντομοκτόνων ή μυκητοκτόνων σκευασμάτων με ευθύνη των παραγωγών».
Σταύρος Γαβαλάς : «Υπάρχει αισιοδοξία για καλύτερες τιμές»
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Σταύρος Γαβαλάς, μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες, τόνισε ότι δεν μπορεί να μιλήσει για συγκεκριμένες τιμές παραγωγού στο ξεκίνημα της νέας ελαιοκομικής περιόδου, αλλά σίγουρα επισημαίνει πως «υπάρχει φέτος αισιοδοξία για καλύτερες τιμές σε σχέση με πέρυσι και σίγουρα ήδη υπάρχουν τα πρώτα δείγματα για πολύ καλύτερες ποιότητες». Αν και δε θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του για τις πρώτες κινήσεις του νέου ελαιοκομικού φορέα της Κρήτης, αρκέστηκε προς το παρόν να πει πως ο νεοσύστατος Ενιαίος Φορέας Κρητικού Ελαιολάδου θα είναι έτοιμος να παρέμβει στην αγορά ανακοινώνοντας συγκεκριμένη τιμή παραγωγού προς τα τέλη Νοεμβρίου. «Το σίγουρο είναι πάντως ότι, στις περιοχές εκείνες στις οποίες έβρεξε, οι ελαιοπαραγωγοί έχουν αρχίσει και ραβδίζουν υιοθετώντας τις οδηγίες της ΔΑΟΚ για την πρώιμη συγκομιδή του ελαιοκάρπου, που μόνο πλεονεκτήματα έχει για τους ίδιους τους παραγωγούς και το κρητικό ελαιόλαδο. Στις άλλες περιοχές ο κόσμος περιμένει να βρέξει για να ξεκινήσει σύμφωνα με την εικόνα που έχουμε, τουλάχιστον στη μεγαλύτερη πλειοψηφία», σύμφωνα με τον Σταύρο Γαβαλά.
«Ποιοτικό λάδι αλλά οι τιμές καθορίζονται παγκοσμίως»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, τόνισε ότι δεν μπορεί κανείς σήμερα να μιλήσει με συγκεκριμένες τιμές, ενώ τα 2,80 και 3 ευρώ το κιλό δεν είναι σε ποσότητες τέτοιες που να διαμορφώνουν ξεκάθαρη εικόνα. Όμως, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης ξεκαθαρίζει: «Φέτος οι ποιότητες φαίνεται πως θα είναι καλύτερες από πέρυσι. Για τη διασφάλιση των ποιοτήτων αυτών», όπως εξηγεί ο πρόεδρος των ελαιοπαραγωγών, «έχει μεγάλη σημασία να ακολουθήσουν οι παραγωγοί τις οδηγίες των ειδικών και να πάνε σε πρώιμη συγκομιδή του ελαιοκάρπου τους. Το τι θα πράξει ο καθένας βέβαια θα το αποφασίσει ο ίδιος, ανάλογα και με την περιοχή στην οποία έχει τις ελιές του», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης. Και καταλήγει ξεκαθαρίζοντας πως «ποιοτικό ελαιόλαδο δε σημαίνει κατ' ανάγκη και καλύτερες τιμές για τον παραγωγό αν δε συντρέχουν και άλλοι λόγοι που σχετίζονται με την παγκοσμιοποίηση της αγοράς. Κι εδώ δυστυχώς βλέπουμε τη Γερμανία να παρεμβαίνει στην παγκόσμια αγορά και να παίζει τα παιχνίδια της για να επιβάλει τα δικά της συμφέροντα»...
Τέλος, ελαιουργοί αναφέρουν στην εφημερίδα μας ότι ήδη σε διάφορες περιοχές του νομού Ηρακλείου αλέθονται ποσότητες με λάδια υψηλής ποιότητας και οξύτητας 3 και 4 γραμμών, ενώ όλοι εκφράζουν προσδοκίες για ικανοποιητικές τιμές εκκίνησης στο ελαιόλαδο, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα ίσχυαν κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Δείτε επίσης
- Α.Σ Τυμπακίου: Ενημερωτική εκδήλωση για τη βελτίωση της ποιότητας του εδάφους
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Μήνας πληρωμών ο Δεκέμβριος – Τι θα καταβάλει και σε ποιους
- Ελαιόλαδο: Νεα στοιχεία για την εξέλιξη της τιμής και την παραγωγή
- Ελαιόλαδο: Τα τελευταια δεδομένα για τις τιμές σε Κρήτη, Μεσσηνία και Λακωνία
- Πλήρης ανατροπή για το ελαιόλαδο – Κατρακυλά η τιμή… μειωμένη και η παραγωγή