“Πτώχευσε” η αγορά ελαιολάδου στην Κρήτη
Φαλήρισε” η αγορά του ελαιολάδου στην Κρήτη και την Ελλάδα καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει προσφορά λόγω κακής παραγωγής και η όποια ζήτηση καλύφθηκε με φτηνό λάδι από το εξωτερικό.
Ο πρόεδρος των Ελαιουργών της Π.Ε Ηρακλείου Μάκης Αφθονίδης μιλώντας στην εκπομπή “Επιστροφή στο Μέλλον” με τον Λευτέρη Συμβουλάκη στο Radiome 88.4 είπε ότι σήμερα υπάρχει “στάση στην αγορά” του ελαιολάδου, τα ελαιουργεία λειτουργούν περιστασιακά δηλαδή αλλού μέρα παρά μέρα και σε άλλες περιοχές μια ή δύο φορές την εβδομάδα ενώ τα συνεργεία των εργατών που είχαν έρθει στην Κρήτη εγκατέλειψαν τους παραγωγούς και άφησαν αράβδιστους τους ελαιώνες με λίγες ελιές έχοντας πάρει τα υψηλά μεροκάματα που κινήθηκαν από 50 ως 80 ευρώ.
Όπως χαρακτηριστικά είπε τα λεγόμενα λιγατάρια δεν θα μπουν στη φετινή παραγωγή που ήταν ελαφρώς καλύτερη από πέρυσι αλλά όχι ενθαρρυντική.
Ο Πρόεδρος των Ελαιουργών Π.Ε Ηρακλείου Μάκης Αφθονίδης είπε πιο συγκεκριμένα στο Radiome 88.4:
“Όπως ήμασταν στην αρχή με τα λιγατάρια να το πω έτσι, έτσι έχει παραμείνει αυτές τις μέρες. Κάτι λίγα έχουν μείνει ακόμα, τώρα πόσο θα κρατήσει δεν ξέρουμε, διότι έχουμε για το πρόβλημα ότι τα εργατικά χέρια έχουν αναχωρήσει οι αλλοδαποί και κάπου οι παραγωγοί έχουν μείνει στο έλεος του Θεού. Και αν είχαν κάποια λίγα να μαζέψουν ακόμα, δεν βρίσκουν χέρια να τα μαζέψουν.
Δηλαδή άνθρωποι που έρχονταν εδώ για εποχικοί ας το πούμε εργάτες, έχουν φύγει τώρα. Έχουν πάρει ό,τι μεροκάματα ήταν να πάρουν. Κάνανε πορτοφόλι με το μεροκάματο αυξημένο, και ό,τι ώρα μάζεψαν τα χρήματα. Τι μεροκάματα πέρνανε; Όπου τους έβρισκαν και όπου τους βρίσκαμε. Από 50 μέχρι και 80 ευρώ.
Φταίμε κι εμείς, γιατί πηγαίναμε και πλειοδοτούσαμε.
Πέρναμε εργάτες για δύο μέρες, παράδειγμα, και δίναμε το κάτι παραπάνω για να κάνουμε και τη δουλειά μας.
Τα ελαιουργεία αυτή τη στιγμή είναι περίπου μέρα παρα μέρα έως και μία φορά τη βδομάδα ανά περιοχές ανοιχτά. Ελάχιστο δηλαδή.
Κάποια ελαιουργεία δουλεύουν μέρα παρά μέρα τώρα, ή κάποιες λίγες ώρες την ημέρα, ή έως και δύο-τρεις φορές την εβδομάδα. Από μία μέχρι… Ανάλογα τώρα την περιοχή και ανάλογα το πελατολόγιο.
Η ζημιά είναι πολλαπλή. Από την παραγωγή μέχρι τις τιμές. Δηλαδή, ξεκινήσαμε με ένα ορίζοντα τιμών περίπου τα 5-6-7 ευρώ, που ήταν τα προηγούμενα δύο χρόνια, και μία στιγμή κατεβήκαμε στα 4,20 και 4,30, τελευταίες μέρες ακούγεται το 4, 70 με το 5, και αυτή την ώρα που μιλάμε έχει γίνει στάση αγοράς.
Δηλαδή δεν παίρνουν λάδι. Δεν υπάρχει ούτε ζήτηση, ούτε προσφορά και προσέφεραν λάδι από άλλες χώρες σε χαμηλότερες τιμές.
Χειρότερη χρονιά ήταν η περυσίνη. Δηλαδή, τα ελαιουργεία που έκανα 500 τόνους έκαναν 50-60 τόνους πέρυσι. Φέτος, όταν έχεις το χειρότερο, οπωσδήποτε το κάτι παραπάνω σου φαίνεται καλύτερο.
Ήταν μία μεσοβεντέμα, να την πω, έτσι χρονιά. Ήταν και κάποιες περιοχές που ήταν περισσότερο ξηρικές οι ελιές και δεν είχαν πάρα πολλή παραγωγή” κατέληξε ο κ. Αφθονίδης.
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Αφθονίδη στο Radiome 88.4
Δείτε επίσης
- Μπλόκα: Πόσο κοστολογούνται οι απαιτήσεις των αγροτών
- Προβατίνα κοκκινιστή
- Καταστήματα: Ανοιχτά την Κυριακή, 26 Ιανουαρίου -Πώς θα λειτουργήσουν
- Το ελληνικό νησί ανάμεσα στους 5 «παραδείσους» παγκοσμίως για συνταξιούχους
- Έρχεται ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών- Όλα όσα είπε ο Μητσοτάκης