Ελαιόλαδο: Οι βροχοπτώσεις «βαρόμετρο» για ποιότητα και τιμές

  24 October, 2024 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Ελαιόλαδο: Οι βροχοπτώσεις «βαρόμετρο» για ποιότητα και τιμές

«Αν μέσα στις επόμενες δέκα μέρες δεν βρέξει, τότε στην παραγωγή ελαιολάδου των μη ποτιστικών ελαιώνων, θα έχουμε και πρόβλημα ποιότητας και πρόβλημα ποσότητας» έλεγε μιλώντας προς τον ΟΤ, ένας από τους μεγαλύτερους τυποποιητές και εξαγωγείς στο ελαιόλαδο στη χώρα μας.

Πράγματι η κατάσταση δεν εξελίσσεται με βάση το αισιόδοξο σενάριο. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει άμεσα την αγροτική παραγωγή.

Αλλάζει το τοπίο στο ελαιόλαδο; – Νέες προβλέψεις για τιμές και παραγωγή [γραφήματα]

Οι βροχοπτώσεις και η ποιότητα στο ελαιόλαδο

Μπορεί φέτος η παραγωγή του ελαιολάδου να είναι μεγαλύτερη από πέρυσι και τα πράγματα να είναι σαφώς καλύτερα, όμως οι περιορισμένες βροχοπτώσεις έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα της παραγωγής.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς τόσο στην Κρήτη όσο και στην Πελοπόννησο υπάρχει σοβαρό πρόβλημα βροχοπτώσεων, δύο περιοχές όπου παράγεται περίπου το 65% της συνολικής παραγωγής ελαιολάδου.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν μάλιστα ότι πρωτίστως υπάρχει κίνδυνος να επηρεαστεί η ποσότητα του παραγόμενου ελαιολάδου και διευκρινίζουν πως αν για την παραγωγή ενός κιλού ελαιολάδου απαιτείται η σύνθλιψη πέντε ή έξι κιλών ελαιοκάρπου, στο δυσμενές ενδεχόμενο θα απαιτηθούν έξι ή επτά κιλά ελαιοκάρπου.

Μικρότερη παραγωγή στο ελαιόλαδο

Ως εκ τούτου η παραγωγή ελαιόλαδου θα είναι μικρότερη. Κι αυτό θα έχει προφανείς επιπτώσεις στον παραγωγό.

Η πιο σοβαρή όμως πιθανότητα είναι το πρόβλημα της ποιότητας. Και όπως επεσήμαναν δεν είναι τόσο η οξύτητα του ελαιολάδου – ότι ίσως δηλαδή θα έχει περισσότερα οξέα – όσο το θέμα των οργανοληπτικών στοιχείων.

Οι Ιταλοί εισαγωγείς

Διότι όπως έλεγαν «αυτό που ενδιαφέρει κυρίως τον Ιταλό εισαγωγέα – κι οι Ιταλοί είναι που κατά τεκμήριο αγοράζουν από την Πελοπόννησο – είναι το προϊόν να διαθέτει τα απαραίτητα οργανοληπτικά στοιχεία, προκειμένου να κάνει την ανάμιξη με τις δικές του ποικιλίες».

Κι όπως γίνεται σαφές στην προκειμένη περίπτωση η προβληματική περιεκτικότητα σε οργανοληπτικά στοιχεία έχει άμεση επίπτωση στην τιμή, την οποία δώσει ο Ιταλός στον Έλληνα παραγωγό.

Χαμηλότερες τιμές

Οι τιμές έτσι κι αλλιώς φέτος θα είναι χαμηλότερες, λόγω της μεγαλύτερης παραγωγής ελαιολάδου στην λεκάνη της Μεσογείου. Κι η προβληματική ποιότητα αναμένεται να τις ρίξει ακόμη περισσότερο. Ολα αυτά βέβαια θα εξαρτηθούν από το αν θα υπάρξουν βροχοπτώσεις στη διάρκεια των επόμενων ημερών στις προαναφερόμενες περιοχές.

Το μέγεθος του προβλήματος γίνεται ακόμη πιο σαφές από το γεγονός ότι μη ποτιστικές είναι το περίπου 50% των ελαιοπαραγωγικών περιοχών! Και θα υπάρξει πρόβλημα σε όλη την αλυσίδα του προϊόντος, μηδε των εξαγωγών εξαιρουμένων.

 

  24 October, 2024 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα