Σε υψηλά επίπεδα - με τις μέσες τιμές στην Ελλάδα να υπερβαίνουν τα 3 ευρώ το κιλό με μία αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο να ανέρχεται στο 31,2% - παραμένουν οι τιμές παραγωγού ελαιολάδου σχεδόν σε όλες τις χώρες παραγωγής του προϊόντος, μέχρι και τώρα που ετοιμαζόμαστε να αποχαιρετήσουμε το 2021.
Αναλυτικότερα, οι υψηλότερες τιμές σε Κρήτη και Πελοπόννησο σήμερα διαμορφώνονται στα 3,40 με 3,50 ευρώ το κιλό στην οξύτητα των τριών γραμμών, ενώ στην Κέρκυρα έχουν φτάσει στα 3,80 ευρώ το κιλό. Εξάλλου, οι μέγιστες τιμές σε Ισπανία και Ιταλία “αγγίζουν” ή και έχουν ξεπεράσει τα 4 ευρώ το κιλό, με τις προοπτικές να παραμένουν καλές και για το προσεχές διάστημα, μπαίνοντας στο 2022.
Με βάση τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (που δημοσιεύει ο “ΑγροΤύπος”), τον Νοέμβριο του 2021 οι τιμές στην Ισπανία ήταν πάνω από 3 ευρώ το κιλό για τα καλής ποιότητας ελαιόλαδα (αύξηση κατά 32% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο).
Την ίδια περίοδο, οι ανώτερες τιμές στην Ιταλία έφτασαν τα 4,38 ευρώ το κιλό. Οι μέσες τιμές στην Ελλάδα ξεπερνούσαν τα 3 ευρώ το κιλό (αύξηση κατά 31,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο). Η τιμή στην Τυνησία παρέμεινε σταθερή στα 3,43 ευρώ το κιλό.
Κατά την τρέχουσα περίοδο του Δεκεμβρίου, στην Ισπανία είχαμε αύξηση της τιμής για το έξτρα παρθένο που έφτασε στα 3,27 ευρώ το κιλό. Πτώση διαμορφώνεται στην Ιταλία στα 3,90 ευρώ το κιλό.
Στην Ελλάδα, η μέση τιμή παρέμεινε πάνω από τα 3 ευρώ το κιλό και έφτασε η ανώτερη στα 3,40 ευρώ σε Πελοπόννησο και Κρήτη.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι υπήρξε αύξηση τον Δεκέμβριο για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην Πορτογαλία, που έφτασε στα 3,5 ευρώ το κιλό. Σταθερή παρέμεινε η τιμή στην Τυνησία και τον Δεκέμβριο, όπως ήταν τον Νοέμβριο, στα 3,43 ευρώ.
Τιμές Δεκεμβρίου στην Ελλάδα
Σύμφωνα με την καταγραφή των τιμών από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης με ημερομηνία την 21η Δεκεμβρίου:
Στην Ελλάδα, οι τιμές για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα με 0,3 οξύτητα διαμορφώνονται: Στην Κρήτη και την Πελοπόννησο στα 3,40 ευρώ το κιλό, και στην Κέρκυρα στα 3,80 ευρώ το κιλό (εδώ να διευκρινίσουμε κάτι που δεν καταγράφεται από τον ΣΕΔΗΚ, ότι στον νομό Ηρακλείου έχουν δοθεί από την αρχή της ελαιοκομικής περιόδου ακόμα και 3,50 ευρώ το κιλό από τον χώρο της τυποποίησης του ελαιολάδου στην τιμή παραγωγού).
«Πάμε καλά από ποιότητα και τιμές»
Μεγαλύτερη του αναμενόμενου η παραγωγή
Θετικά είναι τα στοιχεία ως προς την παρούσα κατάσταση αλλά και τη νέα χρονιά, που έδωσε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών Ν. Ηρακλείου Βαγγέλης Πρωτογεράκης: «Φαίνεται πως η παραγωγή φέτος στην Κρήτη θα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή που περιμέναμε. Οι ποιότητες στη Μεσαρά και αλλού συνεχίζουν να είναι καλές. Και σε ορισμένες περιοχές που εμφανίζεται δάκος, δεν έχει προλάβει να κάνει ζημιά. Θα είναι μια χρονιά που θα μας δώσει μεγαλύτερη παραγωγή από αυτή που περιμέναμε. Και το 95% της παραγωγής τουλάχιστον εδώ στη Μεσαρά αλλά και αλλού παράγεται σε ποιότητα τριών γραμμών».
Ο Βαγγέλης Πρωτογεράκης μάς είπε ακόμη ότι στη Μεσαρά σήμερα η τιμή παραγωγού έχει φτάσει τα 3,40 ευρώ το κιλό στην ποιότητα των τριών γραμμών, ενώ στην Κρήτη, από την αρχή της ελαιοκομικής περιόδου, η μέση τιμή παραγωγού ξεπερνάει τα 3,20 ευρώ το κιλό.
Για τιμή στα 3,50 ευρώ που έχει δοθεί στον χώρο της τυποποίησης του ελαιολάδου, ο πρόεδρος των ελαιουργών μάς είπε ότι πράγματι ένας τυποποιητής έχει πάντα λίγο μεγαλύτερα περιθώρια για μια καλύτερη τιμή παραγωγού σε σχέση με τον ελαιουργό και τον έμπορο στο χύμα ελαιόλαδο.
Τέλος, για τη νέα χρονιά, ο ίδιος δηλώνει τη βεβαιότητά του ότι οι προοπτικές είναι εξίσου καλές, αρκεί βέβαια να μην έχουμε ένα νέο λοκντάουν στη χώρα μας. «Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν οι τιμές θα αυξηθούν κι άλλο, αλλά είναι βέβαιο ότι δύσκολα θα πέσουν κάτω από τα σημερινά επίπεδα. Άλλωστε, υπάρχουν ανάγκες και σε επίπεδο Κρήτης για την κάλυψη της τυποποίησης».
Την ίδια ώρα, στους 235.000 τόνους προβλέπεται η παραγωγή ελαιολάδου στην Ελλάδα φέτος (2021/22), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που στείλαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό σημαίνει ότι θα παράγουμε κατά 8% λιγότερο ελαιόλαδο από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών (255.000 τόνοι) και κατά 15% λιγότερο σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο εμπορίας (275.000 τόνοι). Στα παραπάνω στοιχεία αναφέρθηκε στην απάντησή του ο επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, στον ευρωβουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Εμμ. Φράγκο.
Δείτε επίσης
- ΥπΑΑΤ: Έρχονται νέοι κανόνες αλιείας για επαγγελματίες και ερασιτέχνες
- 5,80 ευρώ δίνει το εμπόριο για ελαιόλαδο, με μεροκάματο 60 ευρώ και καταστροφική ξηρασία
- Αγροτικές Επιδοτήσεις: Δυσοίωνες οι προβλέψεις (και) για την πληρωμή του Δεκεμβρίου
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Μέχρι 11/11 η απογραφή των αιγοπροβάτων για ενταγμένους στην βιολογική κτηνοτροφία
- Υπεγράφη η προδημοσίευση της παρέμβασης για τα θερμοκήπια και τα δικτυοκήπια – Ποιους αφορά