“Τσιμπάει” σταδιακά η τιμή παραγωγού στο ελληνικό ελαιόλαδο, με τον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Μεταμορφώσεως Λακωνίας να προχωρά σε νέα εμπορική πράξη στην τιμή των 3,10 ευρώ το κιλό, για έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αρίστης οξύτητας (0,18%), σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Αγροτύπου.Την ίδια ώρα, στην Κρήτη η μέση τιμή παραγωγού διαμορφώνεται γύρω στα 2,70 ευρώ το κιλό, αλλά εκφράζονται αισιόδοξες εκτιμήσεις για ανοδική πορεία των τιμών στο επόμενο διάστημα.
Συγκεκριμένα, ακόμα μια πώληση έξτρα παρθένου ελαιολάδου αρίστης οξύτητας (0,18%) πέτυχε ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Μεταμόρφωσης Λακωνίας, στην τιμή των 3,10 ευρώ το κιλό, προϊόν χωρίς το οποιοδήποτε ίχνος υπολειμματικότητας φυτοφαρμάκων. Αλλά και στη Μεσσηνία, σε πώληση μιας ποσότητας ελαιολάδου 63 τόνων προχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες του Αγροτύπου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Τριφυλίας. Την εν λόγω ποσότητα αγόρασε μια εταιρεία από την περιοχή του Αιγίου, στην τιμή των 2,72 ευρώ ανά κιλό.
«Περιμένουμε ανάκαμψη αλλά μικρή»
Στην Κρήτη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου Γιώργο Περογιαννάκη, «σήμερα οι τιμές διαμορφώνονται κατά μέσο όρο γύρω στα 2,60 με 2,70 ευρώ το κιλό, αλλά προσωπικά περιμένω ότι σε δέκα με δεκαπέντε μέρες θα έχουμε μία ανάκαμψη της τιμής γύρω στα 10 λεπτά το κιλό»...
Ο συνεταιριστής, η οργάνωση του οποίου βρίσκεται σε διαδικασίες δημοπρατήσεων για λάδι αρίστης ποιότητας, εκφράζει επίσης την εκτίμηση ότι μέχρι το Πάσχα η τιμή παραγωγού του κρητικού ελαιολάδου θα έχει “πιάσει” τα 3 ευρώ το κιλό για επιλεγμένα λάδια.
«Εμείς στην Έμπαρο έχουμε κάτω από 2,5 γραμμές οξύτητες. Η τιμή που πήραμε στην τελευταία μας δημοπράτηση ήταν στα 2,76 ευρώ το κιλό με ΦΠΑ. Το λάδι το δώσαμε σε τυποποιητή της Κρήτης. Και εμείς επιδιώκουμε το λάδι να το παίρνουν τυποποιητές της Κρήτης για να τυποποιείται το προϊόν μας στην Κρήτη. Ήταν ποσότητα 50 τόνων. Και τώρα έχουμε προκηρύξει νέο διαγωνισμό πάλι για 50 τόνους ελαιολάδου», λέει ο Γιώργος Περογιαννάκης.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «ο Α.Σ. Εμπάρου, συνεχίζοντας την ορθή πρακτική της διάθεσης του ελαιολάδου του με διαγωνισμούς, προχωρεί στη διάθεση 50 περίπου τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου εσοδείας 2020-2021, οξύτητας 0,25%, με δημοπρασία, και αναζητά υποβολή προσφορών μέχρι την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 12:00».
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Γιώργο Περογιαννάκη, «γύρω στους 10 με 11 χιλιάδες τόνους φετινής παραγωγής ελαιολάδου βρίσκονται στις εγκαταστάσεις των ελαιουργών και των τυποποιητών της Κρήτης, χωρίς τις ποσότητες των απούλητων λαδιών της περυσινής χρονιάς»...
Μόνο ο Α.Σ. Εμπάρου έχει “μέσα” πάνω από 450 τόνους λαδιού και ακόμα μεγαλύτερη απούλητη ποσότητα έχει ο Α.Σ. της Βιάννου.
Τα αποθέματα της Ιταλίας
Στους 336.404 τόνους έφτασαν τα αποθέματα ελαιολάδου στην Ιταλία στα τέλη του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Γεωργίας και του Olimerca, γεγονός που υποδεικνύει μία αύξηση κατά 25,3% συγκριτικά με τους 268.366 τόνους του Σεπτεμβρίου. Αυτή η αύξηση οφείλεται προφανώς στη νέα παραγωγή ελαιολάδου.
Επίσης, αύξηση κατά 12,4% παρατηρείται και σε σύγκριση με τα αποθέματα που είχαν καταγραφεί για το ίδιο διάστημα (Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος) της προηγούμενης σεζόν 2019/20.
Με τόσο υψηλά αποθέματα, εξηγείται γιατί οι Ιταλοί ακολουθούν μέχρι τώρα τακτική περιορισμένων επιλεκτικών αγορών (εισαγωγών) από άλλες χώρες.
Με ποσοστό 71,7%, το εξαιρετικό παρθένο αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής ποσότητας των αποθεμάτων, φτάνοντας τους 241.241 τόνους, το 62,4% των οποίων είναι ιταλικής προέλευσης (150.558 τόνοι).
Το 53% των αποθεμάτων ελαιολάδου βρίσκεται συγκεντρωμένο στη Νότια Ιταλία, κυρίως στις περιφέρειες της Απουλίας και της Καλαβρίας, με ποσοστά 36,6% και 9,4% αντίστοιχα (πηγή olivenews).
Οι ζημιές των Ισπανών
Όπως έχουμε ξαναγράψει, πρόσφατα οι Ισπανοί υπέστησαν τεράστιο πλήγμα στους ελαιώνες από τη χιονοθύελλα “Filomena”, φέροντάς τους σε απόγνωση και αναγκάζοντας την κυβέρνηση να προβαίνει σε εσπευσμένες ανακοινώσεις σειράς μέτρων υποστήριξης των πληγέντων.
Η όλη εξέλιξη έχει θορυβήσει σε μεγάλο βαθμό και τα μεγάλα συνεταιριστικά και ιδιωτικά ελαιοτριβεία, τα οποία εκτιμούν ότι δεν είναι πιθανό να παραχθούν νέα παρθένα ελαιόλαδα. Και έτσι σταμάτησαν τις πωλήσεις μεγάλων ποσοτήτων που διαθέτουν στις εγκαταστάσεις τους, αναμένοντας αυξήσεις των τιμών.
Δείτε επίσης
- ΕΘΕΑΣ: Τροποποιείται εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ για εξόφληση επιδοτήσεων
- «Αμετακίνητοι» αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κρήτης – Τι αποφασίστηκε για το συλλαλητήριο
- Ελαιόλαδο: Οι εξελίξεις στην αγορά για τη νέα χρονιά
- Τέλος ο τενεκές με το λάδι χωρίς παραστατικά: Βαριά πρόστιμα για τη διακίνηση χύμα ελαιολάδου
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμές 2,8 εκατ. ευρώ για εκκρεμότητες του 2015 σε 2.642 δικαιούχους