Εκλογές: Τα ποσοστά της πρώτης κάλπης που κρίνουν κυβέρνηση συνεργασίας ή αυτοδυναμία
Στην εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου θα καταγραφεί η βούληση των πολιτών για την διακυβέρνηση της χώρας. Στις 53 ημέρες που απομένουν μέχρι τις κάλπες – ίσως η μεγαλύτερη προεκλογική περίοδος που έχει βιώσει η χώρα – οι πολιτικοί αρχηγοί θα παρουσιάσουν το σχέδιο τους και ο νυν πρωθυπουργός και τον απολογισμό του, οποίος έχει δύο σημαντικές πληγές – τις υποκλοπές και το δυστύχημα στα Τέμπη.
Πολιτικοί και εκλογικοί αναλυτές θεωρούν πως η πόλωση θα είναι υψηλή και πως πέραν του προγραμματικού σχεδίου το κάθε κόμμα και κυρίως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσουν να αναδείξουν τρωτά σημεία του αντιπάλου ώστε να μειώνουν την απήχηση των θέσεων ή της πολιτικής που προωθεί, ανεξάρτητα αν είναι απολύτως αληθή, αρκεί να προκαλούν φθορά.
Που θα κριθεί ο νικητής των εκλογών
Η συσπείρωση
Η συσπείρωση των ψηφοφόρων μετά την αποσυσπείρωση που καταγράφηκε ύστερα από το δυστύχημα στα Τέμπη αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για το αποτέλεσμα την πρώτη Κυριακή.
Αν επαναπατριστούν ψηφοφόροι της ΝΔ ή/και του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες και μειωθούν οι διαρροές προς μικρότερα και αντισυστημικά κόμματα τότε τα δύο κόμματα θα έχουν μεγαλύτερα ποσοστά.
Αν, όμως η δυσαρέσκεια προς τη ΝΔ παραμείνει τότε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί πιο έυκολα να πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής ή ακόμη και να βγει πρώτο κόμμα, εφόσον μαζέψει ικανοποιητικά τις διαρροές του.
Αυτή τη στιγμή και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν μέσα από την σκληρή αντιπαράθεση να συγκρατήσουν τις δεξαμενές των ψηφοφόρων τους και να επαναπατρίσουν ψήφους.
Σίγουρα τα προγράμματα και το σχέδιο για την πορεία της χώρας θα βαρύνουν για την επιλογή της ψήφου. Και κυρίως τα οικονομικά ζητήματα αφού πολλοί πολίτες επιλέγουν κυβέρνηση με κριτήριο την «τσέπη τους». Μεσαία τάξη, φορολογία, ακρίβεια, δάνεια είναι στοιχεία που θα κρίνουν την επιλογή της ψήφου.
Μπορούν τα θεσμικά σοβαρά ζητήματα – υποκλοπές και Τέμπη – να επηρεάσουν την τσέπη; Ναι, αλλά όχι σε απόλυτο βαθμό, λένε οι ειδικοί. Γι’ αυτό και κονταροκτυπιούνται στο πεδίο της οικονομίας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αλλά από διαφορετικές οπτικές.
Θέματα όπως διαφάνεια, αξιοκρατία και ευνοιοκρατία φαίνεται ότι θα βρίσκονται στο επίκεντρο όπως και ο εκσυγχρονισμός του κράτους.
Τα ποσοστά των κομμάτων στην πρώτη κάλπη
Οι συσπειρώσεις και η πειθώ των αναποφάσιστων θα κρίνουν και τα ποσοστά των κομμάτων. Και κατ΄επέκταση και τις έδρες με την απλή αναλογική.
Τα ποσοστά για κυβέρνηση συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή
Αν τα ποσοστά του πρώτου κόμματος (ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ) κινηθούν κάτω από 35% τότε δεν υπάρχει περίπτωση να φθάσουν οι έδρες για κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ – με ένα ποσοστό 10% – στην πρώτη Κυριακή. Στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ κινηθεί άνω του 11% και το πρώτο κόμμα ξεπεράσει το 35,5% τότε οριακά μπορεί να προκύψει πλειοψηφία 151 ή 152 εδρών. Μία ακόμη παράμετρος είναι η Βουλή να είναι εξακομματική και το σύνολο των ποοστών των κομμάτων εκτός Βουλής να είναι άνω του 6,5%. Με ένα κόμμα επιπλέον ή ποσοστά των κομμάτων εκτός Βουλής κάτω από 6% είναι μαθηματικά αδύνατη.
Όμως, πολιτικά δεν θα σχηματιστεί αφού ο κ. Ανδρουλάκης δεν επιθυμεί ως πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αυτή τη στιγμή τα δεδομένα δείχνουν ότι τα κόμματα θα κινηθούν σημαντικά κάτω από αυτά τα ποσοστά.
Το ψυχολογικό όριο του 33%
Οι εκλογολόγοι και τα επιτελεία των κομμάτων θεωρούν πως εάν ένα κόμμα πιάσει ποσοστό άνω του 33% στην πρώτη κάλπη, έχει δυνατότητες όπως έχουν δείξει και οι δημοσκοπήσεις πριν από τα Τέμπη να συγκεντρώσει στη δεύτερη άνω του 38% για να κερδίσει αυτοδυναμία, δηλαδή πάνω από 151 έδρες. Όμως, και εδώ πάλι το ποσοστό περί το 35% στην πρώτη κάλπη θεωρείται πιο ασφαλές. Όπως και ο αριθμός των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή.
Σε κάθε περίπτωση ποσοστό κάτω του 33% θα δείξει αδυναμία αυτοδυναμίας στον β΄γύρο και όσο πιο χαμηλότερα τόσο πιο δύσκολο.
Έτσι, υποχρεωτικά θα αναπροσαρμόσουν τα κόμματα και κυρίως η ΝΔ στρατηγική για την αυτοδυναμία.
Η διαφορά πρώτου και δεύτερου κόμματος
Μία ακόμη παράμετρος που έχει ιδιαίτερη σημασία για την δεύτερη Κυριακή είναι η διαφορά πρώτου και δεύτερου κόμματος.
Αν η διαφορά είναι μικρότερη των δύο μονάδων τότε είναι προφανές ότι μπορούν να υπάρξουν ανατροπές στη δεύτερη κάλπη, αν και δεν θεωρείται ιδιαίτερα εύκολο. Όμως, ουδείς γνωρίζει πως θα συμπεριφερθούν οι ψηφοφόροι. Σε αυτή την περίπτωση είναι προφανές ότι δεν θα είναι ξεκάθαρο πως θέλουν να κυβερνηθεί η χώρα.
Για παράδειγμα, εάν η ΝΔ κερδίσει με μικρή διαφορά τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί οι πολίτες να κρίνουν ότι θα είναι πιο εύκολη μία κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μετά το δεύτερο γύρο. Συνήθως, λένε οι εκλογολόγοι, οι πολίτες πάνε με το ρεύμα του νικητή.
Η παράσταση νίκης
Οι δημοσκοπήσεις της επόμενης εβδομάδας θα δείξουν περισσότερα και για τα ποσοστά των κομμάτων και για τις πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης την πρώτη Κυριακή και όσο πλησιάζουν οι εκλογές τόσο πιο πολύ θα φαίνεται τι θέλουν οι πολίτες.
Οι εκλογολόγοι λένε πάντως πως ένας δείκτης που δεν πέφτει ποτέ έξω είναι η παράσταση νίκης. Εάν η παράσταση νίκης εξακολουθεί να είναι σημαντικά υπέρ της ΝΔ τότε θεωρούν ότι η ΝΔ δύσκολα θα χάσει την πρωτιά. Αν όμως έχει μειωθεί σημαντικά μπορεί στο διάστημα των 53 ημερών να αλλάξει υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.
Δείτε επίσης
- Διακίνηση εμβρύων: Θα γεννηθούν παιδιά, που είναι αδέλφια, χωρίς να το γνωρίζουν!
- Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Από 1η Μαρτίου σε τουρισμό και εστίαση - Αναλυτικός οδηγός
- Τραμπ: Γιατί η Ελλάδα δεν πρέπει να φοβάται την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο
- Kαιρός: Βροχερό το σκηνικό σήμερα
- Ελαιόλαδο: Καλή η χρονιά, δυσοίωνο το μέλλον
Σχετικά άρθρα
- Ο Μιχάλης Φανουράκης Υποψήφιος με την Παράταξη «Φαιστός-Συμμαχία Προόδου» του Γιάννη Μαθιουδάκη
- Η Μαρία Μαθιουδάκη Δρουγκάκη υποψήφια με την Παράταξη «Φαιστός-Συμμαχία Προόδου»
- Εκλογές 2023 – Κρήτη: Πιθανή η ανατροπή στο Ηράκλειο μετά την επανακαταμέτρηση ψήφων
- Εκλογές: Στο 29,13% η συμμετοχή στις 13:30 το μεσημέρι-Πρώτο σε προσέλευση το Ηράκλειο
- Η Συμμαχία Πράσινο & Μωβ συμμετέχει στις Εθνικές Εκλογές με 259 υποψηφίους