Εκλογές: 9 μονοεδρικές κρίνουν το παιχνίδι της κάλπης
Με ανοικτό τον νέο εκλογικό χάρτη, έπειτα από την ανακατανομή των εδρών βάσει των τελικών στοιχείων της απογραφής πληθυσμού, αναπροσαρμόζεται στις λεπτομέρειές του ο προεκλογικός σχεδιασμός στα κεντρικά γραφεία των κομματικών επιτελείων, αλλά πολύ περισσότερο σε τοπικό επίπεδο από τους ίδιους τους πολιτευτές που είδαν τις εκλογικές περιφέρειές τους να χάνουν έδρα. Ειδικό βάρος πέφτει τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ στον κατάλογο των 7+2 μονοεδρικών περιφερειών (καθώς υπήρξαν τελικά δύο νέες προσθήκες), τον οποίο η κεντροδεξιά παράταξη θέλει και πάλι να βάψει γαλάζιο – και για λόγους… εκλογικού γοήτρου.
Στην κομματική έδρα της Πειραιώς θεωρούν ότι η επιβεβαίωση μέσα από τις εννέα μονοεδρικές της πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση του κατάλληλου πολιτικού κλίματος που θα φέρει πιο κοντά και τον στόχο της αυτοδυναμίας. Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, εξάλλου, σε αυτές τις περιοχές ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να εντείνει την κινητοποίησή του, ώστε η αδυναμία κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης να μη μεταφραστεί με ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά αποχής από τις δικές του δεξαμενές ψηφοφόρων.
Τα στοιχήματα επομένως πληθαίνουν και, ενόσω η κατάρτιση των ψηφοδελτίων είναι σε πλήρη εξέλιξη με ζητούμενη και μια εικόνα ανανέωσης, η τοπική στρατηγική ανασχεδιάζεται περισσότερο σε ό,τι αφορά τις δύο νέες μονοεδρικές.
Στην Καστοριά η ΝΔ κρατά ευρύ προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με μάχη του νυν βουλευτή Ζήση Τζηκαλάγια με τους γαλάζιους συνυποψηφίους του, μεταξύ άλλων την επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Βόρεια Ελλάδα Μαρία Αντωνίου.
Το 2019, ήταν άνετη η νίκη της ΝΔ και στη Θεσπρωτία, με τον νυν βουλευτή Βασίλη Γιόγιακα σε αγώνα προκειμένου να μην απειληθεί οποιαδήποτε ανατροπή.
Μεγάλο «αέρα» έχει η ΝΔ μεταξύ άλλων σε Φωκίδα και Ευρυτανία.
Αντίθετα, με βάση τις επιδόσεις του 2019, η μικρότερη ψαλίδα (περί τις 5 μονάδες) καταγράφεται σε Σάμο και Κεφαλονιά. Είναι ενδεικτικό ότι στη Σάμο, όπου «τρέχει» ο καθηγητής Καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης, έχει μεταβεί ήδη δύο φορές, το 2020 και το 2021, ο Πρωθυπουργός, ενώ στην Κεφαλονιά, όπου εκλέγεται ο Παναγής Καππάτος και επιπλέον ακούγεται ως πιθανός νέος υποψήφιος ο καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας, ο Μητσοτάκης περιόδευσε το καλοκαίρι του 2022. Μάλιστα, τότε, δεν είχαν περάσει ούτε δέκα ημέρες από την πρωθυπουργική επίσκεψη σε μια άλλη περιφέρεια όπου προδιαγραφόταν ότι θα χάσει έδρα, τη Θεσπρωτία. Εξού και στο κυβερνών κόμμα διαπίστωναν την έμφαση που δίνει το Μαξίμου στις περιφέρειες που εκλέγουν έναν βουλευτή, ενώ σχολιαζόταν στους γαλάζιους κύκλους ως παρουσία – έκπληξη εκείνη του κεντρώου Μαραβέγια δίπλα στον Μητσοτάκη στο Αργοστόλι.
Σε κάθε περίπτωση, για την κομματική έδρα της Πειραιώς θεωρείται περίπου… αυτονόητη η προσπάθεια ώστε να επαναληφθεί στα τοπικά ποσοστά η επιτυχία της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης. Εμπειροι επί των εκλογικών νόμων εξηγούν πάντως ότι για τη συνολική, τελική κατανομή των εδρών δεν παίζει ρόλο το αν και πόσες μονοεδρικές κερδίζει κάθε κόμμα, ωστόσο είναι σαφές ότι πέραν της συνολικής στρατηγικής των κομμάτων για την επικράτεια οι υποψήφιοι έχουν στο μυαλό τους τα πιθανά ντέρμπι και τις αναγκαίες αναπροσαρμογές στην τακτική τους, προκειμένου να διευρύνουν τα περιθώρια εκλογής τους.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις