Τι “ψηφίζουν” οι αγορές και πώς επηρεάζονται μετοχές και ευρώ
Σε πέντε ερωτήματα που τίθενται για τις εκλογές που γίνονται την Κυριακή στην Ελλάδα αλλά και στον λόγο για τον οποίο «ψηφίζουν» οι αγορές Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέρεται δημοσίευμα του Reuters.
Οι καλές σχέσεις του σημερινού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και η δέσμευσή του για μεταρρυθμίσεις φαίνεται πως καθησυχάζουν τους επενδυτές σε περίπτωση που βγει η ΝΔ , επισημαίνει το πρακτορείο ειδήσεων και αναφέρει πως μια ισχυρή οικονομία σημαίνει πως μπορεί να μην υπάρξουν αναταραχές στις αγορές σε περίπτωση που νικήσει στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως έγινε το 2015.
Το 2015 η Ελλάδα ήταν στο κατώφλι της εξόδου από την Ευρωζώνη δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics για την Ευρώπη, Άντριου Κάνινγκχαμ και επεσήμανε ωστόσο πως σήμερα δεν υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για το θα γίνει βραχυπρόθεσμα.
Τα ερωτήματα
Παρακάτω παρατίθενται τα πέντε βασικά ερωτήματα για τις αγορές.
1. Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους ψηφοφόρους;
Η κρίση για το κόστος ζωής και τον πληθωρισμό που μειώνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 12,1% τον Σεπτέμβριο και έκτοτε επιβραδύνθηκε στο 4,5% σε ετήσια βάση λόγω της μείωσης των τιμών στην ενέργεια. Οι μέσοι ετήσιοι μισθοί εξακολουθούν να είναι σχεδόν 25%, κάτω από το υψηλότερο επίπεδό τους από το 2009, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Υπάρχει μια τεράστια μείωση στους μισθούς τη τελευταία δεκαετία και οι πολίτες το νιώθουν αισθητά στην τσέπη τους είπε ο συμπρόεδρος της εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβούλων Teneo, Γολφάνγκο Πιτσόλι.
2. Τι σημαίνουν οι εκλογές για την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα;
Μια “ανάσα” λίγο από την επενδυτική βαθμίδα κατατάσσουν οι τρεις από τις τέσσερις από τις αξιολογήσεις την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Οι εκλογές ενδέχεται να είναι το τελευταίο εμπόδιο πριν η Ελλάδα ανακτήσει το καθεστώς που έχασε πριν από μία 10ετία.
Η S&P Global είπε ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει εντός του επόμενου έτους το αξιόχρεο της Ελλάδας στο βαθμίδα BB+ , εάν η νέα κυβέρνηση διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία και αλλά και τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων .
Από την πλευρά της Goldman Sachs υποστήριξε πως το σχέδιο του Μητσοτάκη να αυξήσει σχεδόν στο τριπλάσιο τις δαπάνες των κονδυλίων της ΕΕ για το 2023 θα μπορούσε να είναι το «τελευταίο βήμα» προς την αναβάθμιση.
Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας σε μακροπρόθεσμη βάση είναι σχεδόν στο 4%. Αυτό είναι ήδη χαμηλότερο ποσοστό και από αυτό που έχει η Ιταλία, ωστόσο εάν αξιολογηθεί η Ελλάδα με επενδυτική βαθμίδα ,τότε ενδέχεται να μειωθεί το κόστος αυτό. Για το θέμα αυτό μίλησε ο διευθυντής χαρτοφυλακίου της Bluebay Asset Managemen, Κασπάρ Χένεσι. Πολλά από τα καλά νέα μπορεί να έχουν ήδη αξιολογηθεί αναφορικά με την αξιολόγηση της Ελλάδας, είπε.
3. Θα χάσουν οι επενδυτές τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία σε περίπτωση ήττας Μητσοτάκη;
Είναι απίθανο να συμβεί αυτό. Οι επενδυτές θεωρούν τον Μητσοτάκη ως μία δύναμη σταθερότητας λόγω των καλών σχέσεων του με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις Βρυξέλλες. Αλλά οι απόψεις για τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αλλάξει πολύ μετά την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης. Επίσης η Ελλάδα έχει έναν από τους καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας στην Ευρωζώνη.
«Οι επενδυτές πρώτα αναζητούν την πολιτική σταθερότητα και μετά θα καλωσορίσουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη στην εξουσία είπε ο Πιτσόλι της Tenno και ξεκαθάρισε πως «είναι ξεκάθαρα υπέρ της αγοράς». Θα μπορούσε να επιδεινωθεί το κλίμα εάν έβγαινε στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖ Α. Ωστόσο δεν αναμένεται να επαναληφθεί το σενάριο του 2015 όπου η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είχε οδηγήσει τις ελληνικές μετοχές σε πτώση κατά 24% και τις αποδόσεις 10 ετών ομολόγων κατά 19% . «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει πολύ πιο mainstream μετά την παραμονή του στην κυβέρνηση. Συνεπώς υπάρχει μικρή πιθανότητα να δούμε άλλη μια επανάληψη της μεταβλητότητας του 2015».
4. Τι σημαίνουν οι εκλογές για τις ελληνικές μετοχές;
Μία αποφασιστική νίκη οποιουδήποτε κόμματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμη υπεραπόδοση τις μετοχές.
Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει σημειώσει μέχρι στιγμής φέτος άνοδο περίπου 21% και ο ευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έχει καταγράψει ράλι 10%. Η υπεραπόδηση αυτή έγκειται στο γεγονός ότι υπάρχει στροφή προς τις τράπεζες με την αύξηση των επιτοκίων.
Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για τη διάθεση των μετοχών της στις ελληνικές τράπεζες.
Επίσης επισημαίνεται πως το κρατικό Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υποστηρίζει πως θα εκποιήσει μέχρι το τέλος του 2025 τις τραπεζικές του συμμετοχές.
Τα καλά νέα είναι ότι μετά τις εκλογές στην χώρα μας και την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα… θα υπάρξουν καλύτερες αποτιμήσεις για τις τράπεζες και θα υπάρξει περισσότερο ενδιαφέρον ως προς αυτό είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος έρευνας για τον Όμιλο AXIA Ventures, Αλ Αλεβιζάκος.
5. Τι γίνεται με το ευρώ;
Δεν είναι σημαντικό αυτή τη φορά για τους traders οι εκλογές που στο παρελθόν αποτέλεσαν έναυσμα για πώληση του ευρώ,.
Το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ και ένα εργαλείο έκτακτης αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ έχουν αμβλύνει τις ανησυχίες αναφορικά με τη διάσπαση της Ευρωζώνης.
« Όντως το θέμα των ”περιφερειακών πιέσεων” έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα» είπε το υψηλόβαθμο στέλεχος στην RBC Capital Markets, Άνταμ Κόλ. Το ευρώ είναι ένα από τα νομίσματα της G10 που έχουν καταγράψει τις καλύτερες επιδόσεις φέτος καθώς σημειώνουν άνοδο άνω του 1,5% στα 1,087 δολάρια.
Δείτε επίσης
- Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Από 1η Μαρτίου σε τουρισμό και εστίαση - Αναλυτικός οδηγός
- Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Πόσο αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές
- Καύσιμα: Πού θα κυμανθούν οι τιμές – Η εικόνα στην Κρήτη
- Απλήρωτα ενοίκια: Οδηγίες προς εκμισθωτές για να μην καταβάλουν φόρο για ανύπαρκτα εισοδήματα
- Φορολογικές δηλώσεις 2025: Πότε αρχίζει η υποβολή τους και τι αλλάζει