Εξοικονομώ - Αυτονομώ: Τα κριτήρια για το νέο πρόγραμμα

  01 February, 2021 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Εξοικονομώ - Αυτονομώ: Τα κριτήρια για το νέο πρόγραμμα

Με εισοδηματικά και γεωγραφικά κριτήρια, αλλά και προτεραιότητα στην αναβάθμιση παλαιών κτιρίων θα έρθει το νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», το οποίο όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο τέως υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης θα προκηρυχθεί και θα «τρέξει» εντός του α΄ εξαμήνου του 2021 και θα έχει προυπολογισμό τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος ύστερα και από τη συνεχή κριτική για τον καθορισμό της ταχύτητας υποβολής αιτήσεων ως του ενός και μοναδικού κριτηρίου για την έγκριση των αιτήσεων, ήδη σχεδιάζουν τους όρους του επόμενου προγράμματος σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ).

Οπως, μάλιστα αποκάλυψε σήμερα Δευτέρα, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας στη Βουλή απαντώντας σε σχετική επερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλη Κεγκέρογλου, στο νέο πρόγραμμα θα προστεθούν κριτήρια αξιολόγησης:

εισοδηματικά
γεωγραφικά και
παλαιότητας του κτιρίου

«Και στην επόμενη φάση σε συνεργασία με το /kritiria, που είναι ο σύμβουλος της πολιτείας και φυσικά οι καθ’ ύλην αρμόδιοι και ξέρουν πολύ καλά τι γίνεται στην αγορά, στην εν λόγω αγορά και στον εν λόγω κλάδο, θα κάτσουμε μαζί και φυσικά μαζί με εσάς να βάλουμε, να θέσουμε τα κριτήρια αξιολόγησης, θα είναι φυσικά η ηλικία του κτιρίου, ένα πιο παλιό, ένα κατασκευασμένο κτίριο τη δεκαετία του ’60, του ’50, του ’70 έχει μεγαλύτερη ανάγκη από μία ενεργειακή αναβάθμιση σε σχέση με ένα κτίριο το οποίο είναι μία κατοικία που έχει κατασκευαστεί το 2010 και το 2020, είναι λογικό» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας. Προσέθεσε μάλιστα ότι ποσοστό 60% έως 70% του κτιριακού αποθεματος της χώρας έχει αναγερθεί έως τη δεκαετία του ΄80 και χρήζει επείγουσας αναβάθμισης.

Ως προς τα εισοδηματικά κριτήρια υπογράμμισε πως «ένα νοικοκυριό το οποίο έχει χαμηλότερο εισόδημα φυσικά και αυτό θα πρέπει να τυγχάνει μίας ίσως μεγαλύτερης υποστήριξης οικονομικής σε σχέση με ένα άλλο νοικοκυριό που έχει ένα πολύ, πολύ μεγαλύτερο εισόδημα, ετήσιο εισόδημα».

Αναφερόμενος στην πρόθεση έξτρα πριμοδότησης περιοχών με βαρύτερες κλιματικές συνθήκες, όπως π.χ. η Βόρεια Ελλάδα, προσέθεσε πως «μία Περιφέρεια όπου εκεί οι περιβαλλοντικές συνθήκες είναι πολύ πιο ακραίες, πολύ πιο δριμείς, εκεί που το κρύο είναι πιο πολύ, εκεί που τα νοικοκυριά και οι πολίτες ξοδεύουν πολύ περισσότερα χρήματα, το 20%, το 30%, το 40% του οικογενειακού προϋπολογισμού για να θερμαίνουν το σπίτι τους, φυσικά και αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί αναλόγως ώστε εκεί να μπορέσουμε να τους ενισχύσουμε περισσότερο» κατέληξε.

Σε κάθε περίπτωση – όπως διευκρίνισε – τα ακριβή κριτήρια που θα εφαρμοστούν θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης τόσο πολιτικής σε επίπεδο κομμάτων, όσο και με το Τεχνικό Επιμελητήριο, καθώς «το εξοικονομώ – αυτονομώ» είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό πρόγραμμα και θα πρέπει να είναι πάρα πολύ δίκαιο και τελικά να βοηθήσουμε να πετύχουμε τον εθνικό στόχο που είναι να μειώσουμε τις εκπομπές ρύπων και διοξειδίου του άνθρακα από τη μία και από την άλλη να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά να ξοδεύουν πολύ λιγότερα χρήματα, να εξοικονομούν χρήματα για την ενέργεια που καταναλώνουν για την θέρμανση και για την ψύξη της οικίας τους».

Το κριτήριο της ταχύτητας

Ως προς το μοναδικό κριτήριο της ταχύτητας, το οποίο επελέγη για το τρέχον πρόγραμμα και είχε ως αποτέλεσμα η ηλεκτρονική πλατφόρμα κατάθεσης αιτήσεων να παραμένει ανοιχτή για ελάχιστα λεπτά σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, ο κ. Σκρέκας υπεραμύνθηκε της επιλογής λέγοντας ότι πρόκειται για ένα αντικειμενικό κριτήριο, το οποίο προκρίθηκε στην πρώτη φάση εκτέλεσης της πρόσκλησης επειδή «θέλαμε πάρα πολύ γρήγορα καθώς ήδη διατρέχουμε και μία πολύ ιδιόμορφη κατάσταση με την πανδημία του covid-19, να προωθήσουμε, να μεταφέρουμε και να καταφέρουμε να διαχυθούν χρήματα στη βάση της οικονομίας κατευθείαν στους πολίτες με έναν τρόπο πολύ άμεσο για να μπορέσουμε και να τονώσουμε την οικονομία αλλά και τελικά να γίνουν επεμβάσεις εκεί που λιγότερο ή περισσότερο αλλά όλοι χρειάζονται».

Ο ίδιος προσέθεσε ότι στην τρέχουσα φάση προωθήθηκαν 900 εκατομμύρια ευρώ δημόσιες δαπάνες, ενώ σχεδόν 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ θα είναι οι συνολικές επενδύσεις που θα γίνουν για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηριακού αποθέματος.

Στο κείμενό της ερωτήσής του ο κ. Κεγκέρογλου επεσήμαινε ότι το τρέχον Πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», είχε δυο βασικά λάθη αφού για την υπαγωγή μιας αίτησης τα κριτήρια ήταν η χρονική προτεραιότητα της αίτησης και το κλείσιμο του συστήματος μετά την εξάντληση των περιορισμένων πόρων. «Συνέπεια αυτών ήταν να μην προάγονται οι κοινωνικά και οικονομικά αποδοτικότερες ενεργειακές δράσεις, να μην λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές ανάγκες των πολιτών και των κατοικιών για άμεση ενεργειακή αναβάθμιση και αυτονόμηση και να επιβραβεύονται απλώς οι γρηγορότεροι ενώ αρχειοθετούνται οι περισσότεροι».

Παράλληλα αναφερόταν στις αντιδράσεις και καταγγελίες μηχανικών και ενεργειακών επιθεωρητών, για ύπαρξη παράνομου λογισμικού που υπονόμευσε τη διαδικασία του προγράμματος με αποτέλεσμα περισσότερες από τις μισές αιτήσεις να μην εγκριθούν, με αποκορύφωμα τη μηνυτήρια αναφορά που έχει καταθέσει ενεργειακός επιθεωρητής για τη διερεύνηση ενδεχόμενης παράνομης παρέμβασης στη σελίδα του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

 

  01 February, 2021 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα