Εισήγηση-ανάσα για τους αγρότες απο τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας
Εισήγηση Κομισιόν για ενίσχυση 5.000 ευρώ ανά αγρότη και 50.000 ευρώ ανά αγροτική επιχείρηση
Την ώρα που ο αγροτικός τομέας σε ολόκληρη την Ευρώπη πλήττεται δραματικά από την πρωτόγνωρη κρίση του κορωνοϊού, ο επίτροπος Γεωργίας βγαίνει δημόσια και λέει ότι υπάρχει χρηματοδοτικό εργαλείο που μπορεί να στηρίξει με έκτακτη ενίσχυση ως 5.000 ευρώ τον κάθε αγρότη λόγω κορωνοϊού μέσω Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) - ενώ μπορεί να διατεθεί επίσης και ένα ποσό έκτακτης ενίσχυσης έως 50.000 ευρώ για κάθε μικρομεσαία επιχείρηση.
"Μικρό καλάθι", όμως, φαίνεται πως κρατούν στη χώρα μας (τουλάχιστον) οι αγρότες, βλέποντας τη στάση που τηρεί η Γερμανία απέναντι σε τέτοιες προοπτικές και δυνατότητες!
Αναλυτικότερα, όπως έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Πολωνός επίτροπος Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, «έχουμε υιοθετήσει ένα νέο μέτρο για τη στήριξη των παραγωγών και των μικρών επιχειρήσεων αγροδιατροφής που αντιμετωπίζουν την κρίση του κορωνοϊού. Το 2020, οι χώρες της Ε.Ε. θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα υπόλοιπα χρήματα του ΕΓΤΑΑ για πληρωμές έως 5.000 ευρώ ανά αγρότη και 50.000 ευρώ ανά μικρομεσαία επιχείρηση».
Στην Ελλάδα
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ανάρτηση της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινής Αραμπατζή, ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο με επιπλέον 250 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των αυτοαπασχολούμενων και των επιχειρήσεων του τομέα της γεωργίας και των υδατοκαλλιεργειών έχει πλέον στη διάθεσή της η χώρα μας.
Κάνοντας πράξη τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, τα συναρμόδια υπουργεία πέτυχαν να εγκρίνει η Ε.Ε. την τροποποίηση του καθεστώτος εγγυήσεων με σκοπό τη στήριξη εταιρειών που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδια για την Πολιτική Ανταγωνισμού, Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι αυτοαπασχολούμενοι και οι επιχειρήσεις του τομέα των υδατοκαλλιεργειών και της γεωργίας θα έχουν πρόσβαση σε δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου έως το 80% του δανείου, άρα με χαμηλότερο επιτόκιο απ' αυτό της αγοράς και γενικότερα ευνοϊκότερους όρους.
Επιπρόσθετα, δίνεται πλέον η δυνατότητα στην Ελλάδα να επιδοτήσει και τις προμήθειες εγγύησης για τα δάνεια, πετυχαίνοντας την περαιτέρω μείωση του κόστους για τους δανειολήπτες. Ο προϋπολογισμός για την κάλυψη της επιδότησης των εγγυήσεων διαμορφώνεται συνολικά στα 2 δισ. 250 εκατομμύρια ευρώ.
«Με σοβαρότητα, σχέδιο και μεθοδική δουλειά, υλοποιούμε τη δέσμευσή μας να στηρίξουμε κάθε αγρότη, κτηνοτρόφο, αλιέα και μελισσοκόμο και κάθε επιχείρηση του αγροδιατροφικού τομέα, που επλήγησαν απ' αυτήν την πρωτοφανή κρίση», κατέληξε στη δήλωσή της η υφυπουργός.
Πρωτοβουλίες - «Ώρα για εθνικές πολιτικές»
«Αν δεν αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση τις ευθύνες της απέναντι στους ανθρώπους που παράγουν, θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να χαράξει τη δική της πολιτική», τονίζει με κατηγορηματικό τρόπο στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης.
Ο ίδιος κάνει λόγο για μια γερμανική κυβέρνηση η οποία δε βλέπει "με καλό μάτι" τέτοιες προτάσεις και τέτοιες πρωτοβουλίες. Και αν δεν παρθούν ουσιαστικά και δυναμικά μέτρα στήριξης της παραγωγής των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, τότε δε θα αργήσει η στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση θα οδηγηθεί σε διάλυση.
«Ήδη τους επόμενους μήνες θα υπάρξει πρόβλημα τροφίμων σύμφωνα με μελέτες που υπάρχουν. Και αυτό διότι μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι κορεσμένη η αγορά σε κάποια προϊόντα, αφού μέσα σε ένα μεταβατικό στάδιο δημιουργούνται διάφορα προβλήματα και δεν υπάρχει κόσμος για να τα καταναλώσει, αλλά από την άλλη έχουμε αυτό το παγκόσμιο γεγονός το οποίο είναι πρωτοφανές. Και ήδη βλέπουμε τη μια χώρα μετά την άλλη να απαγορεύουν την εξαγωγή των σιτηρών. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο ίδιος ο ΟΗΕ έχει κάνει παρέμβαση για να μην υπάρξει επισιτιστική κρίση τις αγορές», λέει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης.
Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης λέει χαρακτηριστικά ότι μέσα σε όλα αυτά τα γεγονότα εμφανίζεται και μια Γερμανία να τα έχει χάσει μπροστά στον κορωνοϊό. «Και το λέω αυτό διότι η Γερμανία ηγείται της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθορίζει την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τελικά αποδείχτηκε ανίκανη τελείως να επιφέρει σχετική σταθεροποίηση και να έχει έστω έναν μερικό έλεγχο της κατάστασης. Έτσι λοιπόν σήμερα έμπρακτα αποδεικνύεται ότι η Ε.Ε. δεν έχει τους κατάλληλους μηχανισμούς για να προστατεύσει ούτε τον ίδιο της τον εαυτό. Έτσι, με τον τρόπο που οδηγείται η Ευρώπη από τη Γερμανία και η ίδια η Ευρώπη με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα, βαδίζει στην κατάρρευση. Δεν έχει νόημα η ύπαρξή της»!
Και καταλήγει λέγοντας ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει στοχευμένα να στηριχτούν αγροτικές οικογένειες που παράγουν είτε κτηνοτροφικά προϊόντα, είτε φυτικά προϊόντα. «Αλλιώς είναι σίγουρο κάτι που δε χρειάζεται να έχεις ιδιαίτερες γνώσεις για να το καταλάβεις: ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξει έλλειψη τροφίμων. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Η χώρα λοιπόν πρέπει να προστατευτεί και η Ευρώπη πρέπει να προστατευτεί. Εάν δεν καταφέρει, λοιπόν, η κυβέρνηση μέσα από την Ευρώπη να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει για να παραχθούν προϊόντα, τότε πρέπει να χαράξει δική της στρατηγική»!
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Φορολογικό νομοσχέδιο: Σενάρια για ελάχιστο εισόδημα και στους αγρότες
- ΕΕ: «Πακέτο» ύψους 15,77 εκατ. ευρώ για αγρότες
- Έκτακτη βοήθεια στους αγρότες από την ΕΕ – Πόσα θα πάρουν οι Ελληνες
- Πότε υποβάλλεται αίτηση για τη διατήρηση της ιδιότητας του κατ’ επάγγελμα αγρότη
- Εντός 15 ημερών από την αίτηση επιστροφή ΦΠΑ σε αγρότες ειδικού