Εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο πάσχουν από ναυτίες.
Πρόκειται για ένα φαινόμενο του οποίου τα αίτια δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί, μπορεί να εμφανιστεί στον καθένα ανεξαιρέτως και εμφανίζεται κυρίως όταν ταξιδεύουμε.
Σαν βασικότερα αίτια θεωρούνται τα συγκρουόμενα αισθητηριακά ερεθίσματα, που δέχεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος από τα μάτια και από τα αυτιά, όταν βρίσκεται μέσα σε κάποιο μεταφορικό μέσο.
Μάλιστα, περίπου το ένα τρίτο όσων πάσχουν από ναυτία εμφανίζουν τόσο σοβαρά συμπτώματα που είναι απαραίτητη κάποιου είδους θεραπεία.
Ωστόσο, το πρόβλημα με τις υπάρχουσες θεραπείες είναι ότι έχουν πολλές παρενέργειες, όπως για παράδειγμα η υπνηλία.
Σύμφωνα ωστόσο με μια ερευνητική ομάδα από τη Βρετανία, ήρθε η λύση στο μακροχρόνιο αυτό πρόβλημα, που υπόσχεται να την εξαλείψει οριστικά μέσα στα επόμενα χρόνια.
Ο λόγος για μία συσκευή, η οποία θα φοριέται στο κεφάλι και θα στέλνει ήπιο ηλεκτρικό ρεύμα στο κρανίο.
Η συσκευή αυτή θα είναι αυτόνομη, αλλά θα μπορεί να ενσωματωθεί και με το smartphone σας, σε συνδυασμό με την αντίστοιχη εφαρμογή (app).
Επί της ουσίας αυτό που θα κάνει θα είναι να παράγει ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο θα διοχετεύει μέσω των ακουστικών του τηλεφώνου, τα οποία θα λειτουργούν ως ηλεκτρόδια.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Καντίρ Αρσάντ του Τμήματος Ιατρικής του Imperial College του Λονδίνου δήλωσαν αισιόδοξοι ότι «σε πέντε έως δέκα χρόνια οι άνθρωποι θα μπορούν να πηγαίνουν στο φαρμακείο και να αγοράζουν όχι χάπια αλλά μια συσκευή κατά της ναυτίας, παρόμοια με αυτή που στέλνει χαμηλής συχνότητας αναλγητικά ρεύματα («τενς») για τους πόνους της μέσης».
Η εν λόγω συσκευή στέλνει ηλεκτρικό ρεύμα (ανάλογο μιας μπαταρίας εννέα βολτ) στην περιοχή του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τα σήματα από τις κινήσεις.
Ακόμα βρίσκεται στα πρώιμα στάδια της κατασκευής της, ωστόσο κατά τους δημιουργούς της μελλοντικά θα αποτελεί μια ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο θεραπείας των συμπτωμάτων της ναυτίας και θα μπορεί να την αγοράζει ο καθένας προτού ταξιδέψει.
Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί πειράματα με εθελοντές, κατά τη διάρκεια των οποίων μόλις δέκα λεπτά αρκούν να φορέσει κανείς τη συσκευή και αμέσως περιορίζονται τα δυσάρεστα συμπτώματα, χωρίς να προκαλούνται υπνηλία ή άλλες εμφανείς παρενέργειες. Ο
ι ερευνητές ήδη αναζητούν τρόπους να αξιοποιήσουν εμπορικά τη συσκευή σε συνεργασία με πρόθυμες επιχειρήσεις.
Ενδιαφέρον έχει δείξει και ο στρατός, καθώς, μεταξύ άλλων, οι χειριστές που ελέγχουν εξ αποστάσεως τα μη επανδρωμένα αεροπλανάκια (drones), κατευθύνοντας τις κινήσεις τους από μια οθόνη, συχνά νιώθουν ναυτία.
Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Neurology».
Πηγή : sofokleousin.gr
Δείτε επίσης
- Παναγία των Παρισίων: Ήχησαν ξανά οι καμπάνες για πρώτη φορά μετά την πυρκαγιά του 2019
- Καιρός: Καταρρέει το ρεύμα του Ατλαντικού - Δραματική προειδοποίηση των ειδικών
- Αμερικανικές εκλογές 2024: Γιατί νίκησε ο Τραμπ και πώς θα αλλάξουν οι ισορροπίες στα ελληνοτουρκικά
- Γιατί κέρδισε ο Τραμπ -Σάρωσε σε όλα τα κοινά, η «ακτινογραφία» των ψηφοφόρων του
- Ο Τραμπ προ των πυλών του Λευκού Οίκου - Κερδίζει με διαφορά τις προεδρικές εκλογές