Economist: Υφεση στην Ευρώπη τον χειμώνα

  21 August, 2022 ΚΟΣΜΟΣOIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Economist: Υφεση στην Ευρώπη τον χειμώνα

ΗΕυρώπη οδεύει προς μια κρίση ενεργειακού εφοδιασμού αυτόν τον χειμώνα, που θα οδηγήσει σε ελλείψεις, υψηλές τιμές και οικονομική ύφεση, επισημαίνει έκθεση του Economist Intelligence Unit. 

Από την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, στόχος της Ρωσίας ήταν να προμηθεύσει με φυσικό αέριο την Ευρώπη όσο το δυνατόν πιο... απρόβλεπτα και με αυτόn τον τρόπο να υπονομεύσει την οικονομική εμπιστοσύνη και την αποφασιστικότητα της ΕΕ όσον αφορά τις κυρώσεις που επέβαλε στη Μόσχα, επισημαίνει η έκθεση.

Εκτιμάται ότι η Ρωσία δεν θα αυξήσει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη πάνω από το τρέχον 20% και πως η μειωμένη προσφορά μπορεί να δημιουργήσει σοβαρότερα προβλήματα τους επόμενους μήνες. 

Οι προσπάθειες για αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου με άλλης προέλευσης καύσιμα αλλά και με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) έχουν φέρει κάποια αποτελέσματα, αλλά δεν είναι ικανοποιητικά βραχυπρόθεσμα, δεδομένης της περιορισμένης διαθεσιμότητας προμηθειών LNG παγκοσμίως, αποθήκευσης και επαναεριοποίησής του.
 
Από την πλευρά της ζήτησης, η κατανάλωση στην Ευρώπη θα μειωθεί, τόσο λόγω του σχεδίου εξοικονόμησης της ΕΕ κατά 15% όσο και λόγω του αντίκτυπου των υψηλών τιμών στα νοικοκυριά.

Παρόλα αυτά αναμένεται ορισμένες χώρες να μην μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε φυσικό αέριο τον προσεχή χειμώνα, με τη Γερμανία να αναγκάζεται να επιβάλλει δελτίο στην κατανάλωση

Διαβάστε περισσότερα εδώ

 

  21 August, 2022 ΚΟΣΜΟΣOIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα